Chystáte sa natierať drevo? Prekvapí vás, od čoho všetkého závisí výsledok

Drevo je materiál, ktorý sa v záhrade vyskytuje naozaj hojne, a to nielen v podobe vegetácie, ale aj ako stavebný materiál alebo dekoratívny prvok. Či už máte drevený plot, altánok, záhradný domček alebo nábytok, všetko treba udržiavať a pravidelne sa o to starať. Iba vtedy ostane drevo pekne zachované a bude dlho slúžiť. Ako často ho treba ošetriť a ako pri tom postupovať, aby sme zvýraznili štruktúru tohto prírodného materiálu, a zároveň ho dostatočne zakonzervovali na ďalšie obdobie?

19.07.2022 06:00
drevo náter Foto:
debata

Drevo je v záhrade neustále vystavené vplyvom počasia. Raz naň prší, potom zasa praží slnko, neskôr príde mráz. Zachovať pekný vzhľad materiálu a jeho dlhú životnosť sa nezaobíde bez istej námahy. Drevo rozhodne nepatrí k bezúdržbovým materiálom, no napriek tomu naň mnohí nedajú dopustiť pre príjemný pocit, ktorý vyvoláva. Ošetrovať ho však rozhodne treba. Potvrdzuje to Radek Lávička zo spoločnosti Bauhaus: „Drevo vystavené vplyvom počasia a UV žiarenia treba pravidelne po dvoch až troch rokoch dôkladne skontrolovať a ošetriť lazúrou. Tieto čiastočne priesvitné nátery zvýraznia štruktúru dreva a vďaka pigmentom poskytnú materiálu krásny vzhľad. Tiež ho ošetria novou ochrannou vrstvou. Finálny vzhľad sa objaví až po úplnom zaschnutí.“ Zaujímavé je, že nielen lazúra a farba, ale aj samotné drevo sa podieľa na výsledku. „Počítajte s tým, že vlastnosti dreva priamo ovplyvňujú konečný výsledok.“

domček na kolesách Čítajte aj Z domčeka na kolesách chata alebo aj trvalé bývanie. A ani sa nezadlžíte

Čo keď je drevo zanedbané

Možno ste záhradu zdedili alebo kúpili v zanedbanom stave. V takom prípade vás čaká veľa práce. Je potrebné drevené prvky obrúsiť až na zdravé drevo, aby ste odstránili všetok starý lak. Praktickejšia ako brúsny papier je pri väčších plochách elektrická brúska, na ťažko dostupných miestach využite oceľovú vlnu. Po očistení drevo impregnujte, následne natrite lazúrou. Tvrdé exotické drevo treba pravidelne olejovať. Iba vtedy bude odolávať vode, UV žiareniu, mastnote aj plesniam a hubám.

Ako vybrať lazúru a farbu

Nepomýlite sa, pokiaľ natriete drevo viacúčelovou lazúrou. Je praktická, pretože ju využijete nielen na záhradných drevených prvkoch, ale aj v interiéri. Môžete ňou natrieť aj okná a dvere. Lazúra na vodnej báze sa ľahko nanáša a rýchlo schne. Akrylátové farby sú vhodné ako vrchný náter v exteriéri aj v interiéri, môžete ich využiť aj na iné materiály, napríklad na kov aj tvrdé PVC. Univerzálne farby vdýchnu nový život starému nábytku a ľahko s nimi vyčarujete vonkajšie posedenie, ktoré bude vyzerať ako nové. Drevenú terasu zasa najlepšie ošetríte terasovým olejom, ktorý ju ochráni pred nepriazňou počasia, vodou a pred prichytávaním nečistôt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drevo #náter #lazúra #terasový olej
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december