Patrí k letu ako nanuk: Ovocie čo nemá ďaleko k lieku

Hoci sa nezrelé a nedostatočne veľké nedajú konzumovať surové, sú ideálne pre potravinársky priemysel alebo na prípravu džemu, kompótu či domácej šťavy. Znie to zvláštne, pretože egreše akosi patria k nášmu letu ako nanuk, ale v skutočnosti pochádzajú z pomerne veľkej diaľky.

06.08.2022 06:00
egreše Foto:
debata

Ich skutočným domovom je severná Afrika a Eurázia. V súčasnosti sa egreše pestujú všade tam, kde je mierne podnebie, či už v súkromných záhradách, alebo v pestovateľských zariadeniach. Sezóna zberu nezrelých egrešov sa začína už v máji, sezóna zrelých egrešov sa začína v júni a vrcholí v polovici až koncom augusta.

Sú najsladšie hneď po hrozne

Egreše mnohí považujú za kyslé ovocie, ale skutočnosť je trochu iná. Čím sú egreše zrelšie, tým sú sladšie. Dokonca sú to hneď po hrozne bobuľoviny s najvyšším obsahom cukru. Na svete existuje približne 500 odrôd, z ktorých väčšina sa pestuje v Británii, kde sa toto ovocie teší mimoriadnej popularite. Môžeme ich rozdeliť na tri hlavné skupiny: zelenobiele, žlté a červené. Ich mäkká, šťavnatá dužina obsahuje nespočetné množstvo malých semien, ktoré sa konzumujú spolu s plodmi.

Takmer ako liek

Nazvať egreše liekom by bolo trochu prehnané, ale nemajú k tomu ďaleko. Najmä pre črevá majú celý balík prospešných zložiek. Obsah pektínu, ako aj vysoký podiel kyseliny vínnej, jablčnej a citrónovej robia z egrešov balzam na trávenie. Sú bohaté na draslík, vápnik a fosfor, ako aj na rôzne vitamíny. Obsah vitamínu C je obzvlášť vysoký: v závislosti od stupňa zrelosti a odrody môžu egreše obsahovať od 20 do 70 miligramov tejto látky. Akokoľvek sú egreše vo všeobecnosti zdravé, ich pomerne hrubá šupka nemusí byť vhodná pre ľudí s citlivým žalúdkom. Ak máte nepríjemné pocity aj zo zrelých egrešov, pomôže vám malý trik: krátko ich sparte v malom množstve vody, aby šupka zmäkla.

čučoriedky Čítajte aj Patria medzi najzdravšie ovocie, hľadajte ich radšej v lese než v obchode

Keď sú zrelé, neváhame so spotrebou

Ak kupujete egreše a chcete ich úplne zrelé, je najlepšie riadiť sa pravidlom – čím väčšie, tým sladšie. Ak máte na výber, vyberte si egreše predávané voľne, nie balené, pretože tak môžete zistiť, či je šupka neporušená a bobule sú dostatočne veľké. Nezrelé egreše sa môžu skladovať v chladničke až dva týždne, zatiaľ čo úplne zrelé egreše je lepšie použiť približne do troch až štyroch dní, a to aj v prípade, že sa skladujú v chladničke.

Využijete ich v slanej aj sladkej kuchyni

Výhodou egrešov je, že patria medzi ovocie, s ktorým je v kuchyni príjemne málo práce. Stačí ich umyť a potom osušiť. Egreše ako väčšinu ovocia je najlepšie jesť samotné surové, ale, samozrejme, majú svoje pevné miesto aj v sladkej letnej kuchyni, kde sa z nich dajú pripraviť pochúťky ako kompóty, studené jedlá, koláče a torty. Keďže majú vysoký obsah pektínu a dobre rôsolujú, tradične sa používajú aj na konzervovanie a zaváranie. Sú však ideálne aj na prípravu omáčok a čatní k mäsu a syrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bobuľové ovocie #egreše
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december