Chystáte sa upratať pred zimou balkón či terasu? Nemíňajte za drahé prípravky, zázraky robí bežná lacná tekutina

Najneskôr s príchodom kalendárnej jesene nastáva čas ochrániť háklivejšiu črepníkovú flóru, ktorá sa v lete vyhrievala na čerstvom vzduchu. Čo ešte môžete v tomto období urobiť na balkóne alebo terase v záujme vegetácie?

21.09.2022 06:00
balkón Foto:
debata

Určujúce sú najnižšie teploty

Nenechajte sa pomýliť zubatým slniečkom babieho leta. Určujúce sú najnižšie teploty. Ibišteky, azalky či kasie najprv prestaňte prihnojovať a potom ich včas presuňte do zimnej záhrady. Potrebujú si postupne, nie nárazovo, privykať na suchú interiérovú klímu. Dbajte na to, aby teplota prostredia v temperovanej útulni neklesla pod 10 stupňov. O čosi otužilejšie sú petúnie: v chladnej a svetlej miestnosti im stačí, aby ukazovateľ nešiel pod bod mrazu. Tiež ich preventívne presuňte už do začiatku októbra a priebežne udržiavajte vlhký substrát, ale bez podmáčania. Na jar petúnie dôkladne skráťte, prípadne si vypestujte nové kusy z odrezkov.

okrasné dreviny Čítajte aj Krásne a skromné: Dreviny čo rastú ako divé a neumoria vás svojimi nárokmi

Nápory vetra dokážu urobiť svoje

Dlhšie vonku zostávajúce črepníky, najmä tie s vyšším vlastným profilom alebo urastenejším obsahom, radšej poistite proti prevrhnutiu: nápory októbrového a novembrového vetra dokážu urobiť svoje. Použite na to fabrické špeciálne konštrukcie kruhového tvaru s opornými nožičkami. Pri robustnejšej zeleni typu vavrínu alebo oleandra môžete aj improvizovať: prisuňte nádobu k zábradliu a ukotvite jej osadenstvo konopným špagátom. Elementárnou prevenciou je preloženie k múru – optimálne takému, ktorý poskytuje aspoň čiastočnú ochranu aj pred prívalmi dažďa.

Octom proti patogénom

Terakotové prázdne kvetináče pred uskladnením vyčistite. Urobte to octovou vodou, a to čo najskôr po vysypaní starej zeminy. Nánosy vodného kameňa a iné nečistoty sa totiž najľahšie odstraňujú, kým vnútrajšok nevyschne. Tak či onak tento úkon vrátane primiešania dezinfekčnej zložky nevynechajte: vďaka nemu spoľahlivo zahubíte potenciálne patogény.

záhradný odpad Čítajte aj Opadané lístie, vytrhaná burina, pokosená tráva. Záhradný odpad je hotový poklad, ako ho opätovne využiť?

Výsadba tulipánov, výsev mini fialiek

Nezabudnite, že počnúc septembrom si až do novembra môžete v črepníkoch založiť tulipány. Pre správnu reguláciu vlhkosti vložte na spodok nádoby aspoň trojcentimetrovú drenážnu vrstvu z jemného štrku. Výsadbová priehlbina má mať rozmer dvojnásobku cibuľky. Na spestrenie a ako budúcu podsadbu vyskúšajte tulipán lesný: je trochu subtílnejší od štandardnej verzie, zároveň však má väčšiu trvácnosť. V auguste vopred vysiate fialky ostrohaté alias mini fialky izolované vrstvou kôry ihličnanov začnú kvitnúť už v marci, vydržia však iba do júna. Keď počkáte s výsevom do konca septembra, objavia sa – po prezimovaní na chladnom a svetlom mieste vo vnútri a aprílovom návrate von – síce až v máji, ale pokvitnú oveľa dlhšie.

Okrasné trávy dodajú dynamiku

Na jeseň si na balkóne alebo terase zriaďte kvetinové aranžmány, ktoré farebnými tónmi budú korešpondovať s prírodou zberajúcou sa k spánku a vizuálne vám spríjemnia sychravé dni. Postarajú sa o to vres či chryzantéma, dynamiku kompozícii dodajú okrasné trávy – kostrava sivá alebo imperáta valcovitá (na ilustračnej fotografii).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #balkón #terasa #ocot #tulipány #fialky #petúnie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december