Stromy, čo na jeseň žiaria. Nezaberú veľa miesta, darí sa im v každej záhrade a aj v črepníkoch, sú pastvou pre oči až do leta

Nezáleží na tom, či máte malú alebo veľkú záhradu, prípadne len balkón. Japonské javory sú dreviny, ktorým sa darí všade a môžete ich pestovať bez ohľadu na veľkosť pozemku, a tiež v črepníkoch. Vzrastom pripomínajú bonsaje, len s väčšími rozmermi. Majú dlhý život a tešia aj niekoľko generácií. Navyše rastú pomaly, takže sa nemusíte obávať, že by vám ukrojili z priestoru alebo zatienili pozemok. Japonské javory sú krásne v spoločnosti iných rastlín, ale mimoriadne vyniknú, keď ich môžete vysadiť ako solitéry.

25.09.2022 06:00
japonský javor Foto:
debata

Pod ochranou väčších stromov

Sú známe ako japonské javory, pretože rastú takmer v každej japonskej záhrade. Niektoré odrody sú rozšírené aj v iných ázijských krajinách. Taký je napríklad javor dlaňolistý (na obrázku). Pokiaľ sa rozhodnete pestovať ho vo svojej záhrade, vedzte, že bude prosperovať v blízkosti väčšieho stromu, akoby pod jeho ochranou. Takéto umiestnenie mu totiž poskytne to, čo nevyhnutne potrebuje – vlhkosť a tieň. Japonské javory neobľubujú priame slnko a sucho, veď pochádzajú z oblastí, kde majú letá monzúnový charakter. Preto sa im veľmi dobre darí aj vo Veľkej Británii, kde sú takisto obľúbenými drevinami. Javor dlaňolistý je výborná voľba aj v prípade, že ho chcete pestovať v nádobe na balkóne či terase.

okrasné dreviny Čítajte aj Krásne a skromné: Dreviny čo rastú ako divé a neumoria vás svojimi nárokmi

Rôzne tvary a farby vás dostanú

Japonské javory pôsobia veľmi dekoratívne, z ich tvarov a farieb, najmä teraz na jeseň, nedokážete odtrhnúť oči. Preto je dobré vysadiť ich na také miesto v záhrade, kam dovidíte z domu. Farby listov sa menia ako chameleón, od žiarivej žltej až po ohnivú červenú. Listy sú niekedy typicky javorovo krojené, inokedy pripomínajú vtáčie pierka. Efektné farby si tieto dreviny uchovajú až do jari alebo do leta, takže ani v týchto ročných obdobiach neprídete o ich vrcholnú krásu. Jedna z najlepších odrôd, ktorá vás bude tešiť po celý rok, je Bloodgood.

Ako sa o ne starať

Umiestnite japonský javor tam, kde bude mať aspoň čiastočnú ochranu pred slnkom a vetrom. Na jar sú japonské javory mimoriadne citlivé, preto je potrebné dobre ich chrániť pred mrazmi. Tieto dreviny potrebujú dostatok vlahy a sú zvyknuté na horúce a vlhké letá. Preto ich od mája do augusta výdatne zalievame. V januári alebo februári stromy režeme, no len kým nezačnú rásť listy. Japonské javory potrebujú mierne kyslú pôdu, so živinami to nepreháňame. Ak pestujeme strom v nádobe, prihnojíme zeminu kompostom. Črepník by mal byť mrazuvzdorný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #kompost #kyslá pôda #japonské javory
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december