Prvé dubáky sa nie nadarmo nazývajú letné hríby – často rastú už v máji. Samozrejme, všetko závisí od počasia a najmä od zrážok. Keď je sucho, budete ich hľadať márne. Pri dubákoch neplatí, čím menšie, tým jemnejšie. Aj keď ich klobúk dosahuje priemer až 30 centimetrov, ich dužina zostáva pevná a zároveň jemná a zachováva si typickú lesnú vôňu. Pevnosť dužiny sa odráža v nemeckom pomenovaní, kde sa dubák volá Steinpilz, teda kamenný hríb.
Kto by ich nemal jesť
Nanešťastie podobne ako všetky voľne rastúce huby aj dubáky môžu obsahovať ťažké kovy a rádioaktívne látky. Z tohto dôvodu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby sa jedlá z voľne rastúcich húb nejedli častejšie ako raz týždenne a ich týždenná spotreba by nemala presiahnuť 250 gramov. Na druhej strane – keďže sezóna húb trvá len krátko, neprekáža, ak ich niekedy zjeme viac. V priebehu roka sa to viac-menej vyrovná. Malé deti, tehotné a dojčiace ženy by sa však mali hubám úplne vyhýbať! Naopak, čo sa týka, zdraviu prospešných látok, sušené dubáky obsahujú napríklad veľa železa – 8,5 miligramu na 100 gramov. Okrem toho 100 gramov sušených hríbov obsahuje 2¤000 mg draslíka, ktorý výborne odvodňuje organizmus, a 30 gramov bielkovín. Takisto sa veľkou mierou podieľajú na zásobovaní organizmu vitamínom D.

Skvelo chutia aj sušené a mrazené
Dubáky možno nazbierať do zásoby, výborné sú napríklad sušené. Výhodou je, že ich lahodná aróma je ešte intenzívnejšia a na dodanie typickej chuti jedlám stačí len malé množstvo sušených húb. Vhodné sú aj na mrazenie. Očistite ich, odrežte konce stopiek a potom ich nakrájajte na plátky alebo nasekajte podľa chuti. Potom ich predvarte vo vriacej osolenej vode asi dve minúty, sceďte a nechajte dobre odkvapkať. Vložte ich do mraziacich vrecúšok, dobre ich uzavrite a vložte do mrazničky na tri až štyri mesiace. Potom ich len pridáte zmrazené do jedla.
Pri umývaní strácajú kvalitu
Keď pripravujete jedlo z dubákov, treba mať na pamäti, že aj tie najkrajšie exempláre strácajú veľa zo svojej kvality, keď sa dostanú do kontaktu s vodou. Preto je najlepšie dubáky vôbec neumývať, a ak áno, tak len veľmi krátko pod tečúcou vodou. Potom ich veľmi dobre osušte a dôkladne osušte kuchynskou papierovou utierkou. Najlepšie však je očistiť ich malým ostrým nožom a kefkou alebo kuchynskou papierovou utierkou. Pri čistení neodstraňujte príliš veľa: spodná strana klobúčika je mimoriadne bohatá na živiny a je potrebné ju vyrezať len vtedy, ak je zhnitá alebo červivá.
Na piatok aj na sviatok
Dubáky možno pripraviť na veľa spôsobov, čerstvé sú výborné vyprážané v trojobale, do polievky, smotanovej omáčky, ale aj na cestoviny. Bez sušených si zase nevieme predstaviť nijakú kapustnicu. Na západe Slovenska sa robí aj špeciálna vianočná omáčka zo smotany a sušených dubákov.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Dubáky na smotane na Varecha.sk