S hubami to nepreháňajte, dokonca aj dubáky môžu škodiť zdraviu. Niektorí ľudia by sa im mali vyhýbať úplne

Dubáky sú rozpoznateľné podľa hnedej polguľovitej hlavy a bielo-sivých alebo bielo-hnedých stopiek. Nebezpečenstvo ich zámeny s jedovatými hubami je malé. Zameniť si ich možno s podhríbom žlčovým, ktorý vyzerá podobne, ale má prenikavo horkú chuť. Ak máte pochybnosti, jednoducho odlomte malý kúsok klobúčika huby, potrite špičkou prsta dužinu a jazykom skontrolujte, či je chuť horká.

06.10.2022 06:00
dubáky Foto:
debata

Prvé dubáky sa nie nadarmo nazývajú letné hríby – často rastú už v máji. Samozrejme, všetko závisí od počasia a najmä od zrážok. Keď je sucho, budete ich hľadať márne. Pri dubákoch neplatí, čím menšie, tým jemnejšie. Aj keď ich klobúk dosahuje priemer až 30 centimetrov, ich dužina zostáva pevná a zároveň jemná a zachováva si typickú lesnú vôňu. Pevnosť dužiny sa odráža v nemeckom pomenovaní, kde sa dubák volá Steinpilz, teda kamenný hríb.

Kto by ich nemal jesť

Nanešťastie podobne ako všetky voľne rastúce huby aj dubáky môžu obsahovať ťažké kovy a rádioaktívne látky. Z tohto dôvodu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby sa jedlá z voľne rastúcich húb nejedli častejšie ako raz týždenne a ich týždenná spotreba by nemala presiahnuť 250 gramov. Na druhej strane – keďže sezóna húb trvá len krátko, neprekáža, ak ich niekedy zjeme viac. V priebehu roka sa to viac-menej vyrovná. Malé deti, tehotné a dojčiace ženy by sa však mali hubám úplne vyhýbať! Naopak, čo sa týka, zdraviu prospešných látok, sušené dubáky obsahujú napríklad veľa železa – 8,5 miligramu na 100 gramov. Okrem toho 100 gramov sušených hríbov obsahuje 2¤000 mg draslíka, ktorý výborne odvodňuje organizmus, a 30 gramov bielkovín. Takisto sa veľkou mierou podieľajú na zásobovaní organizmu vitamínom D.

bylinky Čítajte aj Čas čajíčkovania je tu, objavte nové kombinácie byliniek. Jedna zníži horúčku aj ochutí dezert, druhá zasa prospieva pleti a vlasom

Skvelo chutia aj sušené a mrazené

Dubáky možno nazbierať do zásoby, výborné sú napríklad sušené. Výhodou je, že ich lahodná aróma je ešte intenzívnejšia a na dodanie typickej chuti jedlám stačí len malé množstvo sušených húb. Vhodné sú aj na mrazenie. Očistite ich, odrežte konce stopiek a potom ich nakrájajte na plátky alebo nasekajte podľa chuti. Potom ich predvarte vo vriacej osolenej vode asi dve minúty, sceďte a nechajte dobre odkvapkať. Vložte ich do mraziacich vrecúšok, dobre ich uzavrite a vložte do mrazničky na tri až štyri mesiace. Potom ich len pridáte zmrazené do jedla.

Pri umývaní strácajú kvalitu

Keď pripravujete jedlo z dubákov, treba mať na pamäti, že aj tie najkrajšie exempláre strácajú veľa zo svojej kvality, keď sa dostanú do kontaktu s vodou. Preto je najlepšie dubáky vôbec neumývať, a ak áno, tak len veľmi krátko pod tečúcou vodou. Potom ich veľmi dobre osušte a dôkladne osušte kuchynskou papierovou utierkou. Najlepšie však je očistiť ich malým ostrým nožom a kefkou alebo kuchynskou papierovou utierkou. Pri čistení neodstraňujte príliš veľa: spodná strana klobúčika je mimoriadne bohatá na živiny a je potrebné ju vyrezať len vtedy, ak je zhnitá alebo červivá.

Na piatok aj na sviatok

Dubáky možno pripraviť na veľa spôsobov, čerstvé sú výborné vyprážané v trojobale, do polievky, smotanovej omáčky, ale aj na cestoviny. Bez sušených si zase nevieme predstaviť nijakú kapustnicu. Na západe Slovenska sa robí aj špeciálna vianočná omáčka zo smotany a sušených dubákov.

Video
Jemná smotanová omáčka s dubákmi, ktorá poteší každého milovníka húb.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Dubáky na smotane na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #huby #ťažké kovy #dubáky #hríb dubový
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december