Čerstvé ovocie do neskorej zimy
Pokiaľ hrušky oberiete v správnom čase a následne dobre uskladníte, budete mať čerstvé a šťavnaté ovocie ešte aj po Novom roku. Dôležité je obrať hrušky zhruba týždeň pred plnou zrelosťou, inak by zmúčnateli a vyschli. Hrušky dozrievajú až po zbere, počas skladovania. Na zimné skladovanie sú vhodné práve neskoré odrody, pričom plody by nemali byť poškodené. Ideálnym priestorom na skladovanie hrušiek je chladná a vlhká tmavá pivnica, prípadne garáž alebo iný podobný priestor kde nemrzne.

Na čo nezabudnúť pri pestovaní
Mladé stromčeky potrebujú ochranu pred vetrom. Vetrolam zároveň pomôže hmyzu nalietavať na kvety a opeľovať. Vhodnejší než pevný múr je živý plot, ktorý zníži silu vetra, ale nevytvorí vzdušné víry. Hrušky každý rok prihnojujeme, aby predčasne neopadali. Pokiaľ sa chceme vyhnúť rezu, vhodné sú zakrpatené odrody vysadené do pyramídy. Samozrejmosťou je júnová prebierka plodov a opora konárov, ktoré bohato zarodili.
Ako predĺžiť uskladnenie
Časť úrody necháme v chladničke na konzumáciu v krátkom čase. Pred konzumáciou ich dáme na dva, tri dni do tepla. Na dlhšie uskladnenie zvolíme chladnú, tmavú miestnosť s vyššou vlhkosťou a drevené debničky alebo košíky. Skladované ovocie často kontrolujeme, či sa nekazí. Napadnuté plody hneď dáme bokom. Uskladňovateľnosť hrušiek predĺžime jednoduchým a účinným trikom. Stopky namočíme do roztopeného vosku, ktorý necháme stvrdnúť. Spomalí to proces dozrievania.