Ako zabrániť suchosti a múčnatosti hrušiek? Vyskúšajte jednoduchý trik, ktorý spomalí dozrievanie plodov a udrží ich svieže a šťavnaté celé týždne

Jesenné hrušky dozrievajú zhruba do polovice novembra, potom začínajú dozrievať zimné odrody. Známe pravidlo hovorí, že hrušky by sme mali oberať asi týždeň alebo aj dva pred tým, než dosiahnu plnú zrelosť. Lenže ako tento moment odhadnúť? U hrušiek sa to veľmi dobre dá podľa farby jadra. Prekrojte hrušku, ktorá spadla na zem. Ak má jadro tmavšiu farbu, je čas zberu. Dobrou pomôckou je aj stopka plodu, ktorý je ešte na strome. Keď plodom jemne otočíte a stopka stále pevne drží, znamená to, že ešte nie je čas zbierať.

17.10.2022 06:00
hrušky Foto:
debata

Čerstvé ovocie do neskorej zimy

Pokiaľ hrušky oberiete v správnom čase a následne dobre uskladníte, budete mať čerstvé a šťavnaté ovocie ešte aj po Novom roku. Dôležité je obrať hrušky zhruba týždeň pred plnou zrelosťou, inak by zmúčnateli a vyschli. Hrušky dozrievajú až po zbere, počas skladovania. Na zimné skladovanie sú vhodné práve neskoré odrody, pričom plody by nemali byť poškodené. Ideálnym priestorom na skladovanie hrušiek je chladná a vlhká tmavá pivnica, prípadne garáž alebo iný podobný priestor kde nemrzne.

hrozno Čítajte aj Existuje i zdravšie ovocie ako hrozno, ale aj tak sa ho nevzdávajte. Ktorá časť bobúľ je mimoriadne prospešná a prečo?

Na čo nezabudnúť pri pestovaní

Mladé stromčeky potrebujú ochranu pred vetrom. Vetrolam zároveň pomôže hmyzu nalietavať na kvety a opeľovať. Vhodnejší než pevný múr je živý plot, ktorý zníži silu vetra, ale nevytvorí vzdušné víry. Hrušky každý rok prihnojujeme, aby predčasne neopadali. Pokiaľ sa chceme vyhnúť rezu, vhodné sú zakrpatené odrody vysadené do pyramídy. Samozrejmosťou je júnová prebierka plodov a opora konárov, ktoré bohato zarodili.

Ako predĺžiť uskladnenie

Časť úrody necháme v chladničke na konzumáciu v krátkom čase. Pred konzumáciou ich dáme na dva, tri dni do tepla. Na dlhšie uskladnenie zvolíme chladnú, tmavú miestnosť s vyššou vlhkosťou a drevené debničky alebo košíky. Skladované ovocie často kontrolujeme, či sa nekazí. Napadnuté plody hneď dáme bokom. Uskladňovateľnosť hrušiek predĺžime jednoduchým a účinným trikom. Stopky namočíme do roztopeného vosku, ktorý necháme stvrdnúť. Spomalí to proces dozrievania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #ovocie #zber #hrušky #skladovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december