Existuje i zdravšie ovocie ako hrozno, ale aj tak sa ho nevzdávajte. Ktorá časť bobúľ je mimoriadne prospešná a prečo?

Hrozno patrí medzi najstaršie ovocie. Prvé nálezy blízkych príbuzných viniča pochádzajú z obdobia treťohôr, z ranej histórie Zeme. Najväčšie plochy na pestovanie hrozna sa nachádzajú v Európe. Hoci je Kalifornia spolu s južnou Afrikou a ďalšími zámorskými krajinami jednou z dôležitých vinohradníckych oblastí, približne dve tretiny úrody hrozna pochádzajú zo Španielska, z Francúzska, Talianska, Grécka, Turecka a z balkánskych krajín.

05.10.2022 06:00
hrozno Foto:
Náhrada sladkých maškŕt Trojicu zdravého ovocia dopĺňa hrozno. Ide o vitamínový zázrak, ktorý chráni srdce pred infarktom. Výskumy upozorňujú na to, že hrozno je zvlášť dôležité pre seniorov. Extrakt zo semien tohto ovocia pomáha vraj spomaľovať rozvoj Alzheimerovej choroby. Okrem toho má hrozno vcelku účinnú dávku resveratrolu. Je to silný antioxidant, ktorý chráni srdce pred vážnymi ochoreniami. Biele či červené hrozno je zdrojom jednoduchých cukrov, vlákniny, ale aj vitamínu C. Posledná spomínaná látka je dôležitá aj pri ochrane pokožky i kĺbov. Vitamín C totiž podporuje v ľudskom tele tvorbu kolagénu.
debata

Zber domáceho hrozna sa začína v auguste a končí sa v novembri. Hrozno je však dostupné zo všetkých častí sveta aj mimo sezóny. Hrozno sa pestuje v nespočetných odrodách, od drobných bobuliek až po veľkosť vlašského orecha. Podľa farby sa odrody delia na svetlé (biele, zelené, žlté) a tmavé (modré, červené, modročierne). Chuťovo sa takmer nelíšia, ale v zložení sú rozdiely. Tmavé hrozno má zvyčajne hrubšiu šupku a viac jadierok, zatiaľ čo svetlé hrozno je o niečo jemnejšie.

kivano Čítajte aj Kývni áno na kivano: Spestrite si šalát rohatou africkou uhorkou, pestuje sa podobne ako klasika, ale chutí lepšie

Lepšie ako sladkosti

Obzvlášť obľúbené je hrozno bez jadierok a sladké muškátové hrozno, a to nielen medzi deťmi. To, že zrelé hrozno chutí tak sladko, je spôsobené mimoriadne vysokým obsahom fruktózy. Ak teda chcete schudnúť, nemali by ste nevyhnutne jesť veľké porcie. Na druhej strane je hrozno ako občerstvenie vždy zdravšie ako sladkosti. Ak máte radi sladké hrozno, môžete si kúpiť hrozno s hnedými škvrnami, no také vydrží len veľmi krátko a musí sa rýchlo zjesť.

Chráni bunky, tepny a cievy

Existuje veľa druhov ovocia, ktoré obsahujú viac vitamínov a minerálov ako hrozno. Napriek tomu sa jeho bobule právom považujú za mimoriadne zdravé, pretože obsahujú resveratrol, ktorý chráni bunky, tepny a cievy v tele. Najvyšší podiel sa nachádza v šupkách, semenách a tiež v stopkách hrozna. Najmä šťava z červeného hrozna je skutočne mimoriadne zdravá. Čerstvé zrelé hrozno sa teraz dá kúpiť po celý rok, pretože niekde na svete je vždy čas zberu. Pri kúpe hrozna dbajte na to, aby bolo zrelé, ale nie prezreté.

bylinky Čítajte aj Čas čajíčkovania je tu, objavte nové kombinácie byliniek. Jedna zníži horúčku aj ochutí dezert, druhá zasa prospieva pleti a vlasom

Najskôr ho vždy umyte

Keďže hrozno obľubuje aj hmyz a huby, na ochranu hrozna pred škodcami a na zabezpečenie úrody sa používa veľké množstvo pesticídov. Najmä stolové hrozno z bežného pestovania by sa preto malo pred konzumáciou vždy dôkladne umyť, najlepšie pod teplou a tečúcou vodou. Tým sa odstráni väčšina zvyškov škodlivín, ktoré môžu byť prítomné. Ak hľadáte hrozno, ktoré je úplne bez škodlivín, je lepšie nekupovať postrekované hrozno a vybrať si ekologicky pestované.

Hodí sa aj do slaných jedál

Hrozno je klasickou prísadou do ovocných šalátov alebo ovocných koláčov. Bobule sú však vynikajúce aj v müsli, v smoothie alebo v sladkom tvarohovom pokrme. Každý, kto miluje hrozno so syrom, vie, že sa hodí aj k slaným jedlám. Môžeme ho servírovať aj k hydine alebo bielemu mäsu a hodí sa aj do pikantných šalátov a tarte flambée, čo je francúzsky slaný koláč.

Video
Jednoduchý špaldový koláčik s bielym hroznom.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hroznový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #resveratrol #hrozno #bobule
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december