Zber domáceho hrozna sa začína v auguste a končí sa v novembri. Hrozno je však dostupné zo všetkých častí sveta aj mimo sezóny. Hrozno sa pestuje v nespočetných odrodách, od drobných bobuliek až po veľkosť vlašského orecha. Podľa farby sa odrody delia na svetlé (biele, zelené, žlté) a tmavé (modré, červené, modročierne). Chuťovo sa takmer nelíšia, ale v zložení sú rozdiely. Tmavé hrozno má zvyčajne hrubšiu šupku a viac jadierok, zatiaľ čo svetlé hrozno je o niečo jemnejšie.

Lepšie ako sladkosti
Obzvlášť obľúbené je hrozno bez jadierok a sladké muškátové hrozno, a to nielen medzi deťmi. To, že zrelé hrozno chutí tak sladko, je spôsobené mimoriadne vysokým obsahom fruktózy. Ak teda chcete schudnúť, nemali by ste nevyhnutne jesť veľké porcie. Na druhej strane je hrozno ako občerstvenie vždy zdravšie ako sladkosti. Ak máte radi sladké hrozno, môžete si kúpiť hrozno s hnedými škvrnami, no také vydrží len veľmi krátko a musí sa rýchlo zjesť.
Chráni bunky, tepny a cievy
Existuje veľa druhov ovocia, ktoré obsahujú viac vitamínov a minerálov ako hrozno. Napriek tomu sa jeho bobule právom považujú za mimoriadne zdravé, pretože obsahujú resveratrol, ktorý chráni bunky, tepny a cievy v tele. Najvyšší podiel sa nachádza v šupkách, semenách a tiež v stopkách hrozna. Najmä šťava z červeného hrozna je skutočne mimoriadne zdravá. Čerstvé zrelé hrozno sa teraz dá kúpiť po celý rok, pretože niekde na svete je vždy čas zberu. Pri kúpe hrozna dbajte na to, aby bolo zrelé, ale nie prezreté.

Najskôr ho vždy umyte
Keďže hrozno obľubuje aj hmyz a huby, na ochranu hrozna pred škodcami a na zabezpečenie úrody sa používa veľké množstvo pesticídov. Najmä stolové hrozno z bežného pestovania by sa preto malo pred konzumáciou vždy dôkladne umyť, najlepšie pod teplou a tečúcou vodou. Tým sa odstráni väčšina zvyškov škodlivín, ktoré môžu byť prítomné. Ak hľadáte hrozno, ktoré je úplne bez škodlivín, je lepšie nekupovať postrekované hrozno a vybrať si ekologicky pestované.
Hodí sa aj do slaných jedál
Hrozno je klasickou prísadou do ovocných šalátov alebo ovocných koláčov. Bobule sú však vynikajúce aj v müsli, v smoothie alebo v sladkom tvarohovom pokrme. Každý, kto miluje hrozno so syrom, vie, že sa hodí aj k slaným jedlám. Môžeme ho servírovať aj k hydine alebo bielemu mäsu a hodí sa aj do pikantných šalátov a tarte flambée, čo je francúzsky slaný koláč.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hroznový koláč na Varecha.sk