Prekvapí vás, aké sú orchidey nenáročné, niekedy ani nepotrebujú kvetináč. Ich kvitnutie podporíte veľmi jednoducho

U nás zrejme najznámejšou a najčastejšie pestovanou orchideou je lišajovec (Phalaenopsis). Všetky jeho kultivary a hybridy sú dosť odolné, čo platí aj o vande nazývanej tiež modrá orchidea. Modrá farba jej kvetov je však dosiahnutá umelo – napichnutím farbiva. Po odkvitnutí opäť zakvitne vanda bielymi kvetmi. Umiestnenie v kvetináči neznáša dobre, lepšie sa jej darí vo vzduchu.

19.10.2022 06:00
orchidea Foto:
debata (1)

Aké podmienky sú ideálne

Orchidey pestované v domácnostiach potrebujú teplotu okolo 20 stupňov, v noci stačí o niečo menej. Vyhovuje im svetlo, no nie priame slnko. Najlepšie sa im darí na východnom alebo západnom okne, rozhodne ich nedávame na obedné slnko. Orchidey sú tiež zo svojej tropickej domoviny zvyknuté na vyššiu vzdušnú vlhkosť, preto im ju treba zabezpečiť. Najjednoduchším spôsobom je rosenie, môžeme použiť aj difuzér alebo odparovač.

ochrana pred zimou Čítajte aj Nastáva čas postarať sa o vonkajšie črepníkové rastliny. Aj mrazuvzdorné potrebujú ochranu, pár šikovných trikov im pomôže prežiť zimu bez ujmy

Je dobre, keď sa korene tlačia

Orchidey sú tzv. epifytické rastliny, ktoré v oblasti pôvodu nerastú v pôde, ale prichytené na konároch stromov. Doma im môžete tieto podmienky simulovať v závesných košíkoch s veľkými medzerami v stenách a s priepustnou vzdušnou pôdou. Substrát môžu tvoriť väčšie kusy kompostovanej kôry, drevené uhlie a perlit. Neobávajte sa, že majú korene v kvetináči málo miesta, nevadí im, keď zaplnia celú nádobu. Práve takto dokážu pomáhať rastline získavať výživu. Koreňom vyhovuje, keď je nádoba priesvitná.

Ako podporíme kvitnutie

Keď chceme, aby rastlina kvitla čo najčastejšie, je potrebné pracovať s teplotou v miestnosti, kde orchideu pestujeme. Počas zimy, po dobu jedného mesiaca, znížime teplotu v miestnosti asi o päť stupňov, prípadne ju necháme klesnúť aspoň počas noci. To pomôže rastline kvitnúť. Rovnakú službu urobí hrsť snehu alebo ľadu umiestnená na substrát. V lete orchideu letníme vonku, to jej takisto prospeje a bude krásne kvitnúť. Lišajovec bude kvitnúť veľmi často, keď po odkvitnutí zrežeme stvol zhruba v jednej tretine.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #orchidea #vlhkosť vzduchu #epifytická #substrát #lišajovec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december