Nastáva čas postarať sa o vonkajšie črepníkové rastliny. Aj mrazuvzdorné potrebujú ochranu, pár šikovných trikov im pomôže prežiť zimu bez ujmy

V októbri nastáva čas postarať sa o črepníkové rastliny. Háklivým treba dopriať zimovisko, odolnejším ochranu. Deklarovaná mrazuvzdornosť totiž neznamená, že flóru v nádobách môžete ponechať napospas poveternostným vplyvom. Je však dôležité vedieť a rešpektovať, že nároky rastlín sú rôzne.

18.10.2022 06:00
ochrana pred zimou Foto:
debata

Mladé rastliny sú háklivejšie

Korene majú v záhradnej zemine lepšiu prirodzenú ochranu pred mrazom ako v kvetináči. Z hlbších vrstiev pôdy totiž vychádza nahor nakumulované teplo, čo v prípade nádob neplatí. Podľahnúť tomuto rozdielu sú náchylné najmä mladšie rastliny. Myslite na to pri črepníkových ružiach, listnáčoch so subtílnym vzrastom, ako sú krušpán, vavrínovec alebo dráč, a ihličnanoch typu tujovca východného, borievky šupinatej či borovice trpasličej. Rovnaká výstraha sa týka otužilých okrasných tráv, byliniek ako šalvia a trvaliek – rozchodníka, funkie, heuchery.

jarabina Čítajte aj Drevina, ktorú nezloží mráz ani choroby. Posilňuje imunitu, trávenie, tlmí zápaly a ženám hormonálne búrky. V záhrade vyzerá krásne a celú zimu živí vtáctvo

Izolácia zospodu aj dookola

Na obalenie črepníkov sú vhodné rôzne materiály s izolačnými vlastnosťami: slamené, jutové alebo bambusové rohože, eventuálne tzv. bublinkové plasty. Nezabudnite na podložku napríklad v podobe polystyrénu, vyradených tehál alebo špeciálnych konštrukcií dodávajúcich aj väčšiu stabilitu. Zaujímavým, ale nie lacným trikom sú prútené koše naplnené suchým lístím, do ktorých nádobu vložíte. Aj v zime však treba flóru občas poliať, prebytočnej vlahe teda musíte naspodku vytvoriť priestor na odtekanie vody.

Pod kuklou musí cirkulovať vzduch

Korunky drevín zahaľte do kukiel z netkaných textílií, ktoré slúžia ako opatrenie proti vetru i neoprávnene podceňovanému vysušujúcemu zimnému slnku. Fólie sa na tento účel nehodia. Dôvodom je ich nepriedušnosť. Náhradné riešenie spočíva v benevolentnejšom prichytení obalu okolo kmienka, aby vzduch mohol cirkulovať. Nahromadená vyzrážaná vlhkosť je pozvánkou pre hnilobu. Konopný motúz nepriťahujte príliš napevno bez ohľadu na druh krytia.

odrezky Čítajte aj Chcete viac kríkov, stromov alebo popínaviek? Dá sa to aj zadarmo a takmer bez námahy. Práve teraz je čas odoberania a sadenia odrezkov

Dovnútra, kým začne mrznúť

Chúlostivé rastliny presuňte do vnútorného prostredia, kým teplota klesne pod nulu. Pravidelne monitorujte predpovede počasia. Keď mráz zmení skupenstvo tekutín, nastáva nezvratné poškodenie neodolných rastlín na bunkovej úrovni. Jediná noc v nehostinných podmienkach stačí na zájdenie fuksií, lantán či brugmansií známych aj pod ľudovým označením anjelské trúby. Robustnejšie rastliny ako oleander ustoja náhlu nepohodu, nie však nadlho.

Aspoň trochu svetla

Ideálnou útulňou je zimná záhrada nevykúrená na viac ako 15 stupňov (odporúčané rozpätie má hodnotu 5 – 10 stupňov). Úlohu však splní aj skleník, v ktorom sústavne zostáva plusová teplota. Pri vyššej by rastliny neprešli do fázy zimného útlmu, no zároveň by nemali dosť svetla na plnohodnotný rozvoj. Výsledkom by boli pridlhé výhonky, neduživý vzhľad a zákonite horšie jarné prosperovanie po vyplytvaní energie. Garáže, pivnice alebo schodiská považujte skôr za núdzovú voľbu: zvyčajne totiž poskytujú primálo svetla. Rastliny nenatlačte k sebe, aby sa navzájom neoberali práve o svetlo a neodovzdávali si neduhy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #krušpán #mrazuvzdorné rastliny #črepníkové rastliny #vavrínovec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december