Blednú, padajú, hynú. Čím teraz najviac škodíte izbovkám a pri ktorých rastlinách to neplatí? A prečo rastliny neotáčať za svetlom?

Krátke dni a menej prirodzeného svetla spôsobuje, že izbové rastliny spomaľujú svoj rast a celkovo všetky životné prejavy. Vegetačný pokoj trvá po celú zimu a v tomto čase je potrebné prispôsobiť mu starostlivosť o rastliny, aby sme im neuškodili. V stave vegetačného pokoja sú rastliny citlivé najmä na premáčanie, suchý vzduch, vysokú teplotu, nedostatok svetla, strihanie a presádzanie a tiež sú náchylnejšie na niektoré choroby a napadnutie škodcami. Tieto pravidlá sa však nevzťahujú paušálne na všetky izbovky.

24.10.2022 06:00
izbové rastliny Foto:
debata

Aby nám cez zimu nevyhnili

Ak polievame rastliny stále rovnako ako v lete, nedokážu všetku vodu spracovať a môžu začať zahnívať. Odumierajú korene, stonky aj listy – tie potom menia farbu zo zelenej na žltú. Cez poškodené miesta vnikajú do rastliny ľahko ochorenia aj škodcovia. Aby sme sa tomuto nepríjemnému a často nezvratnému scenáru vyhli, ako prvé obmedzíme polievanie. Stačí raz alebo dvakrát týždenne a v menších dávkach než v lete. Z misiek vylievame prebytočnú vodu a pôdu na povrchu kypríme.

Blednú a padajú – čo s tým?

Počas neskorej jesene a v zime ubudne rastlinám až 40 percent denného svetla. Samozrejme, najviac trpia tie rastliny, ktoré máte umiestnené ďalej od okna. V zimných mesiacoch zvyknú často blednúť, stratia typickú kresbu a môžu im opadávať listy. Prvá pomoc je jednoduchá a spočíva v premiestnení rastlín bližšie k oknu. Okná cez deň nezatemňujeme, dokonca môžeme rastliny umiestniť aj na južnú stranu, kde by ich inak v lete spálilo slnko. Teraz však potrebujú svetla čo najviac a južná strana im neuškodí.

orchidea Čítajte aj Prekvapí vás, aké sú orchidey nenáročné, niekedy ani nepotrebujú kvetináč. Ich kvitnutie podporíte veľmi jednoducho

Suchý vzduch im nerobí dobre

Interiéry vykurované na viac ako 20 stupňov sú pre rastliny doslova zabijakom. Trpia najmä tie rastliny, ktoré pochádzajú z vlhkých trópov napríklad lopatkovec alebo rôzne paprade. Suchý vzduch nesvedčí ani rastlinám, ktoré si ťahajú vlhkosť z ovzdušia – typickým príkladom sú orchidey alebo bromélie. Na vlhkosť sú náročné aj mäsožravé rastliny. Na príliš suchý vzduch reagujú rastliny vysychaním končekov listov, no zvýšená zálievka im nepomôže. Pomôže rosenie a polievanie do misky. Rastlinám s veľkými listami treba listy utierať mokrou handričkou. Treba dávať pozor aj na to, aby neboli rastliny umiestnené blízko vykurovacích zariadení.

Strih a presádzanie teraz nepotrebujú

Vegetačný pokoj znamená aj to, že rastliny v tomto čase ušetríme od radikálnych zásahov, ako je strihanie, presádzanie alebo delenie. To všetko necháme až na jar a neodstraňujeme ani vzdušné korene, aj keď sú suché. Sledujeme výskyt škodcov na rastlinách a keď sa objavia, hneď do kvetináčov umiestnime žlté lepkavé doštičky. Môžeme tiež zväčšiť rozostupy medzi rastlinami, aby škodcovia nepreliezali z jednej na druhú. Počas vegetačného pokoja rastliny nehnojíme.

Ktoré výnimky potvrdzujú pravidlo?

Nie všetky izbové rastliny ošetrujeme v zime podľa vyššie uvedených pravidiel. Nevzťahujú sa na rastliny, ktoré v zime kvitnú, ako sú azalky, čemerice a niektoré orchidey. Tie práve polievanie a prihnojovanie potrebujú. Rastliny podľa možnosti teraz nepresúvame na iné miesto ani ich notáčame, a to ani vtedy, keď sa ťahajú za svetlom. Mohli by sme ich vysiliť a opadali by im puky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #polievanie #izbové rastliny #izbovky #vegetačný pokoj
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december