Na začiatok dôležité pravidlo: Zimný rez robíme iba vtedy, keď je vonkajšia teplota nad nulou, aby dreviny nepremrzli. Zimný rez má pre drevinu niekoľkonásobný úžitok. Podporíme ním rast v ďalšej vegetačnej sezóne a prerezaním koruny znásobíme úrodu, pretože príliš hustá koruna odoberá rastline sily na zakladanie úrody. Pri zimnom reze sa teda zameriavame na tvarovanie, presvetľovanie a omladzovanie.
Na totálku alebo čiastočne? Ako pri čom
Dreviny ako budleja alebo škumpa potrebujú rázny rez. Nebojte sa ich zrezať úplne a naraz. Rastliny tým nijako neutrpia, práve naopak, budú oveľa krajšie. Totálne omladenie znamená, že zrežeme všetky konáre na 10 – 20 centimetrov. Výsledku sa nezľaknite, na jar začnú rásť ako divé. Väčšina drevín však potrebuje postupný čiastočný rez, ktorý robíme počas troch rokov, aby sme znížili stres rastliny.

Ako na to pri postupnom reze
Prvý rok zrežeme nie viac ako tretinu konárov. Začneme rezom odumretých, chorých a poškodených konárov, ktoré zrežeme až k základni. Odstránime aj také konáre, ktoré sa krížia s inými. Robíme to preto, že na trecích plochách skrížených konárov môžu vzniknúť rany, cez ktoré by prenikli do rastliny choroby. V druhom roku zrežeme druhú tretinu konárov a nasledujúci rok zvyšnú tretinu, takže bude omladená celá rastlina.
Rezom sa starostlivosť nekončí
Či už robíme celkový omladzovací alebo len čiastočný rez, týmto úkonom sa ešte zimná opatera dreviny nekončí. Po zimnom reze potrebuje rastlina na jar prihnojiť univerzálnym hnojivom. Takisto jej prospeje mulč so štedrou vrstvou dobre vyzretého kompostu. To všetko pomôže drevinám zotaviť sa zo zimného zásahu a po reze ďalej rásť v plnom zdraví.