Ktoré odrody malín sú najchutnejšie a čo je dôležité pri ich pestovaní? Najlepšiu úrodu zakladáme výsadbou počas neskorej jesene

Kto by ich nemiloval! Sladké, lahodné, jedinečné maliny sú ovocie, bez ktorého si hlavne leto nedokážeme predstaviť. Pokiaľ chcete zbierať úrodu od júna až do prvých mrazov, zvoľte kombináciu kultivarov rodiacich v lete aj na jeseň. Aj sadiť môžeme maliny v jarnom i jesennom termíne. Kry potrebujú úrodnú, vlhkú, no zároveň dobre odvodnenú, teda nie premáčanú pôdu. Dobré je, ak je pôda mierne kyslá. A nezabúdame na úplne vyčistenie pôdy od pýru, ktorý by inak odoberal kru príliš veľa živín.

10.11.2022 06:00
maliny Foto:
debata

Potrebujú dva roky

Prvý rok potrebujú maliny na rast výhonov, ktoré sa nasledujúci rok rozrastú a zarodia. Pre dobrú úrodu je dôležitý výber správnej odrody a tiež správny rez. Ten spočíva v odstránení prehustených výhonkov, a to hneď po zbere úrody. Niektoré odrody zarodia už aj na jednoročných výhonkoch a potom znovu. Tieto odrody sa nazývajú remontantné – známe sú napríklad Ada a Medea. Pokiaľ ide o polievanie, maliny potrebujú veľa vody najmä počas kvitnutia a tiež v období tvorby a rastu plodov. Pred škodcami a chorobami chránime kry postrekom. K bohatej úrode pomôže, keď ku koreňom pri výsadbe pridáme mykorhízne huby. Posilnia korene a plody budú väčšie i chutnejšie.

ovocné stromčeky Čítajte aj Čo trápi čerešne a slivky a ako im v tomto období pomôcť? Plus rady, ako ich rezať a ako naviesť stromy, aby rodili viac ovocia

Zdravie nadovšetko

Mnohým problémom malín predídeme, keď vysadíme iba zdravé sadenice. Keďže sa maliny dosť rozrastú, vzdialenosť medzi sadenicami by mala byť okolo pol metra (40 – 60 centimetrov). Starostlivosť o maliny nie je náročná, pri chudobnejšej pôde pomôže obohatenie zeminy kompostom. Kry potrebujú slnko, hnojenie a priebežné odburiňovanie. Pri správnej starostlivosti rodia potom aj desať rokov.

Ktoré odrody chutia najlepšie

Z kultivarov rodiacich v lete je výborný Glen Fyne. Pokiaľ chceme pestovať maliny v nádobe, vhodná je odroda Ruby Beauty. Vysoko aromatické a sladké sú plody maliny čiernej Black Jewel. Od júla do septembra rodí jesenný kultivar Joan J. Až do októbra môžeme zbierať maliny odrody Polka. Plody sú veľké, chutné a kry rastú rýchlo. Extra sladké sú zlatožlté plody maliny All Gold, ktoré dozrievajú od augusta do neskorého októbra, prípadne ešte začiatkom novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #ovocie #maliny #remontantné odrody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december