Vianočný kaktus, vianočná hviezda, zornica: Čo s typickými vianočnými rastlinami po Vianociach?

Väčšinu izbových rastlín, ktoré sú vo vrcholnej forme počas vianočných sviatkov, môžeme v interiéri pestovať ďalej, a to po celý rok. Typickými a najobľúbenejšími vianočnými rastlinami sú u nás: vianočný kaktus, vianočná hviezda a zornica. Všetky tri tieto rastliny môžeme doma pestovať aj po Vianociach a malo by sa im dariť. Treba však rátať aj s tým, že v mnohých prípadoch už vrcholnú formu počas ďalších Vianoc nedosiahnu.

31.12.2022 06:00
vianočný kaktus Foto:
debata

Vianočnému kaktusu sa v interiéri darí veľmi dobre. Potrebuje svetlé miesto a tiež preschnutie substrátu. Ak keď je substrát suchý, môžeme kaktus poliať. Rastlina totiž v mokrej pôde trpí. Z vianočného kaktusu odstraňujeme kvety, ktoré už odkvitli. Túto peknú izbovku môžeme letniť vonku, a to už od konca jari. Potrebuje polotienisté miesto. Koncom jesene, keď už teploty klesajú, rastlina na tento pokles reaguje tým, že začína kvitnúť.

Nie vždy je krásny na Vianoce

Hoci má vianočný kaktus v názve Vianoce, nie vždy zakvitne práve počas vianočných sviatkov. Väčšinou kvitne už začiatkom zimy. Na zimu umiestnime rastlinu do svetlej chladnej miestnosti, kde teplota nepresiahne desať stupňov. Približne po dvoch rokoch môžeme vianočný kaktus presadiť, nový kvetináč by však nemal byť príliš veľký, stačí priemer väčší asi o dva centimetre.

fikus Čítajte aj Najznámejšia izbová rastlina: Môže dorásť až po strop, preto sa rezu netreba báť. No v zime jej radšej dajme pokoj

Hviezda čo nie je hviezda

Azda najznámejšou a najobľúbenejšou vianočnou rastlinou je vianočná hviezda. Hoci ju väčšina ľudí pozná práve pod týmto názvom, v skutočnosti ide o prýštec najkrajší. Keď rastline opadajú listy, môžeme ju zostrihať až o polovicu. Umiestnime ju na svetlom mieste a mierne polievame, aby nebola ani preliata, ani suchá. Pokiaľ jej vyhovujú podmienky pestovania, bohato sa nám odmení mnohými listami aj novými výhonkami. No ak sa tešíte, že na budúce Vianoce opäť zakvitne, to sa väčšinou nestane.

Potrebuje opatrné polievanie

Počas vianočných sviatkov nás zvykne tešiť aj zornica. Po odkvitnutí zrežeme kvetný stvol, ale listy na rastline ponecháme. Mierne ju polievam a zhruba raz za šesť – sedem dní môžeme rastlinu aj prihnojiť. Takto sa o zornicu staráme až do septembra. Potom prestaneme polievať a necháme cibuľku obschnúť. Následne ju vyberieme z kvetináča a približne mesiac necháme na suchom a tmavom mieste. Najneskôr v novembri ju znovu zasadíme a opäť mierne polievame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Zornica #izbovky #vianočná hviezda #vianočný kaktus
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december