Dreviny teraz potrebujú rez, izbovky zasa saunu. Vo februári nezabudnite ani na živé ploty a trávnik

Vo februári to ešte chce byľku trpezlivosti. Pre zanieteného pestovateľa je však príchod najkratšieho mesiaca impulzom na činnosti smerom k nastávajúcej sezóne. Najmä v klimaticky miernejších končinách sa záhradkári po pominutí januára dostávajú do tempa.

24.01.2023 06:00
februárové práce Foto:
debata

Prvé snežienky či krókusy sú milým povzbudením. Pri rôznorodých prípravných úkonoch sa však neunáhlite, aby ste na jar nerátali škody spôsobené nedočkavosťou. Ak je február prívetivý a rosničky neavizujú návrat extrémnych mínusových hodnôt, poobstrihávajte ruže. Následne ich však znova zababušte do ochrany pred mrazom.

Skalky potrebujú stabilitu

Pre väčšinu vegetácie v skalkách je vlhkosť väčšou hrozbou ako chlad. Poupravujte ju tak, aby neprichádzala do kontaktu so zemou. Uvoľnené spodky však do nej vtlačte a zároveň preverte stabilitu stavebných prvkov – kameňov či dlaždíc. Odstráňte zahnívajúce časti zelene v skalkách a vysteľte podložie trochou dekoratívneho štrku. Pri odmäku vyvetrajte dvojročné rastliny pod čečinou a trvalky v kuklách, aby sa nezaparili a neprebudili sa predčasne. Trávnik podporte mletým vápencom, ale podľa možnosti naň príliš nešliapte.

okrasné listnáče Čítajte aj Blíži sa termín rezu okrasných listnáčov. Kedy a ako rezať, aby ste zo stromu neurobili placku?

Začnite jabloňami a hruškami

Z prehustených živých plotov vykopte a presuňte ich časti inam, okrasné kríky zbavte očividne zájdených stoniek. Ovocným drevinám doprajte podľa potreby zmladzovací rez alebo presvetlenie. Začnite jabloňami a hruškami, respektíve ríbezľami a egrešmi. Kôstkoviny typu broskýň a marhúľ prídu na rad neskôr. Oberte zabudnuté scvrknuté plody, kefou očistite kmene a natrite ich vápenným mliekom ako prevenciou proti praskaniu pri teplotných výkyvoch. Ihličnanom a vždyzeleným rastlinám uľavte od zvyškového snahu, aby im nepolámal konáre. Rizikom je iba ťažký kalamitný – prašan prospieva, srieň tiež neriešte.

Octová esencia na dezinfekciu

Čoskoro nastane najlepší termín na presádzanie izboviek a črepníkových rastlín všeobecne. Pripravte si nádoby, ktoré hodláte zaplniť. Pri čistení nezabudnite na dezinfekčnú zložku napríklad v podobe octovej esencie pridanej do vody. Proti škodcom na parapete alebo v zimnej záhrade zabojujte nárazovou vysokou vlhkosťou. Osprchujte vegetáciu vo vani a na jeden deň ju zahaľte. Umiestnite cibuľky tulipánov a hyacintov na slnko, aby posilnilo ich vitalitu. Naopak, odkvitnuté rýchlené cibuľoviny, povedzme narcisy, uložte na oddych do svetlej chladnej miestnosti.

lipka africká Čítajte aj Hustý vždyzelený ker čo rýchlo rastie, čistí vzduch v miestnosti a pomôže vám zbaviť sa alergickej nádchy

Kontrola uskladnenej úrody

Koncom februára môžete – s prihliadnutím na počasie a prognózy – vysievať otužilejšie kvety. V temperovanom skleníku alebo teplom parenisku založte zeleninu: šalát, kaleráb, reďkovku, ktoré potom vo fáze niekoľkých pravých lístkov presťahujte do debničiek alebo nádob. Vonkajšie úžitkové záhony prekyprite a zapracujte do nich kompost. Samozrejme, aplikovať sa to nedá v prípade ešte zmrznutej zeme. Sem-tam skontrolujte uskladnenú úrodu, priebežne vyraďujte pokazené kusy, udržiavajte vhodné parametre prostredia: dajte pozor na vymŕzanie, zahnívanie aj vysychanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #trávnik #hrušky #živé ploty #jablone #krókusy #ovocné dreviny #snežienky #zmladzovací rez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december