Koncom zimy robíme rez malín, no nie všetkých. Ktoré kry režeme a aké sú pravidlá tohto rezu?

Bez pravidelného rezu by maliny postupne chradli a prestali rodiť plody. No nie je jedno, ktorú odrodu kedy režeme. Rez letných odrôd robíme po zbere plodov. Prúty vtedy odumierajú a režeme ich tesne nad zemou. Nové prúty na kríku nechávame, pretože budúce leto zarodia. Letné odrody totiž rodia na prútoch, ktoré narástli predchádzajúce leto.

20.02.2023 06:00
maliny Foto:
debata

A čo s jesennými malinami?

Ak máme maliny čo rodia v lete, v auguste až septembri zrežeme tesne nad zemou výhonky, ktoré už rodili. Odstránime suché, poškodené a stmavnuté výhonky. Ostatné priviažeme a zrežeme päť centimetrov nad najvyšším drôtom. Výhonky osobitne bujných odrôd môžeme ohýbať a vyväzovať, čím sa zvýši úroda. A čo maliny rodiace na jeseň? Vo februári zrežeme staré výhonky týchto odrôd až na úrovni zeme a všetky mladé výhonky priviažeme o drôty.

Ako rezať remontantné odrody

Tieto odrody zarodia najskôr v hornej tretine prútov a v ďalšom roku v nižších častiach prútov. Po zbere úrody hynú, podobne ako je to pri letných odrodách. Remontantné odrody režeme podľa toho, či chceme zbierať dve úrody alebo iba jednu, jesennú. V druhom prípade zrežeme práve teraz, koncom zimy, prúty tesne nad zemou. Na jar ker vyženie nové výhonky, ktoré zarodia na jeseň. Pokiaľ chceme dve úrody, režeme na jeseň (o tretinu) a potom po zbere úrody (nad zemou).

hrozno Čítajte aj Ľahšie ho je kúpiť ako pestovať, telo sa zaň vždy poďakuje. Chutí skvelo a patrí k najzdravšiemu ovociu

Čo ešte potrebujú

Malinám sa darí najlepšie na slnku, dôležité je to najmä pre stredne neskoré a neskoré odrody. Novovysadené rastliny zrežeme asi päť centimetrov nad zemou. Zabrzdíme tým nadmernú tvorbu slabých výhonkov, podporíme rast silných výhonkov a pomôžeme rastu koreňového systému. Ak chceme pri výsadbe ušetriť miesto, maliny vysadíme v rohu záhrady, pričom okolo jedného oporného kolíka vysadíme tri rastliny. Pri výbere odrôd sa oplatí zvoliť kombináciu, ktorá bude dávať úrodu postupne, aby sme mali ovocie dlhšie obdobie.

Treba myslieť dopredu

Pokiaľ plánujete byť v čase dozrievania malín mimo domova, napríklad na dlhšej exotickej dovolenke, zrežte už na jar tesne nad zemou výhonky, ktoré idú kvitnúť. Dosiahnete tak, že rastová energia sa presunie na koniec leta a pri návrate vás uvíta bohatá úroda malín. Maliny potrebujú oporu a miesto, ktoré je chránené pred vetrom. Proti škodcom treba zasiahnuť prípravkami, ktoré hubia škodlivý, no nie užitočný hmyz. Pokiaľ kríky napadlo vírusové ochorenie, treba ich zlikvidovať a nové kry vysadiť na inom mieste v záhrade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #maliny #kry #remontantné odrody #jesenné odrody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december