Je čas na zmladzovací rez stromov. Ako pri ňom správne postupovať, čo je nevyhnutným doplnkom zmladzovania a kedy rez nepomôže?

Zmladzovanie stromov sa vykonáva v predjarí hlbším zmladzovacím rezom do starého dreva. Zmladzovací rez má svoje pravidlá, no vždy pri ňom zohľadňujeme konkrétny strom. Postupujeme individuálne podľa kultivaru, stavu stromu aj podľa toho, v ktorej pestovateľskej oblasti sa nachádzame.

13.03.2023 16:00
zmladzovací rez Foto:
debata

Ako postupovať

Pri zmladzovacom reze najskôr presvetlíme korunu. Pri tomto úkone odstránime suché a choré konáre. Potom režeme hlavné konáre smerom od horných k dolným. Vysoké koruny môžeme pri zmladzovaní znížiť. Konáre v hornej časti koruny skracujeme tým viac, čím je strom starší, a to o štvrtinu až polovicu. Konáre v dolnej časti skrátime menej, aby sme dosiahli požadovaný tvar koruny, ktorý je charakteristický pre daný kultivar.

vrúbľovanie Čítajte aj Nie ste spokojní s ovocnými stromami, ktoré pestujete? Tak ich prevrúbľujte, skorá jar je na to ideálna

Na čo ešte netreba zabudnúť

Na konci skrátených konárov necháme ťažné odbočujúce konáriky. Tie by mali byť na horných konároch vodorovné a na dolných smerujúce šikmo hore. Podľa rovnakých zásad zmladzujeme aj vedľajšie konáre. Nevyhnutným doplnkom zmladzovania je správna výživa stromu. Dusíkaté hnojivá podporujú bujný rast, no používame ich opatrne. Najlepšie je pohnojiť strom rok pred zmladením. Môže sa stať, že máme v záhradke zdravé stromy, no nevyhovuje nám kultivar. V takom prípade ich môžeme preštepiť na vhodnejší kultivar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocné stromy #kultivar #zmladzovací rez #presvetlenie koruny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december