Trápi vás zlé trávenie, máte kŕče či žalúdočné vredy? Siahnite po rastline, ktorá pomôže aj k lepšiemu spánku a zmierni príznaky menopauzy

Poznáme ju najmä ako rastlinku, ktorý prináša šťastie. Teda v prípade, že v záľahe ďateliny nájdete štvorlístok. No len málokto vie, že aj bez štvorlístka nám táto rastlina nosí šťastie v podobe zdravia. Pretože ďatelina je veľmi užitočná rastlina, ktorá nášmu zdraviu mnohostranne prospieva. Pozrime sa, v čom sú jej najväčšie benefity.

21.06.2023 06:00
ďatelina Foto:
debata

Nie každá je liečivá

Ďatelina je rozšírená burina, pričom liečivé sú dva druhy, a to ďatelina plazivá a ďatelina lúčna. Rozoznáte ich podľa farby kvetov. Ďatelina plazivá má biele kvety a ďatelina lúčna zasa fialové. Ďatelinu umelo pestovanú na monokultúrnych poliach nepovažujeme za liečivú a vhodnú na zber, pretože je výrazne prihnojovaná a pestovaná najmä ako kŕmna plodina pre hospodárske zvieratá. Ďatelina vo všeobecnosti obľubuje miesta s vlhkejšou pôdou a v kvete ju vidíme takmer počas celého vegetačného obdobia, teda od mája takmer až do októbra.

Milujú ju aj včelári

Možno ste ako deti pri hrách vonku ochutnávali sladké kvety ďateliny. Nebolo to vôbec na škodu, pretože peľ z ďateliny je výživný a vďaka tomu je rastlina významnou medonosnou rastlinou, ktorá dokáže prilákať a „nakŕmiť“ včely, čo potvrdí každý včelár. Práve kvety sú tá časť ďateliny, ktorú najčastejšie zberáme. Po zbere ich sušíme podobne ako iné liečivé rastliny a následne uchovávame v tme a suchu. Lístky môžeme použiť do čerstvých šalátov alebo do všetkých jedál, do ktorých pridávame listovú zeleninu. Z ďateliny pripravíme lahodný čaj, pridáva sa aj do rôznych čajových zmesí.

saturejka Čítajte aj Chcete si dať do poriadku trávenie? Žalúdok aj črevá prelieči rastlina, ktorá je skvelou náhradou soli i čierneho korenia a vypestujete ju ľahko v záhrade

Na čo všetko je dobrá

Ďatelina je veľmi zdravá rastlina, z ktorej pripravíte liečivý čaj, šalát, dokonca aj ústnu vodu. Prečo by ste to mali robiť? Predovšetkým ďatelina prospieva tráviacemu traktu. Upokojí žalúdok, zmierni kŕče a celkovo pomôže upraviť trávenie. Pomáha zastaviť hnačku a dezinfikovať „pokazený“ žalúdok aj črevá. Ďatelina je veľmi prospešná ženám, pretože vďaka vysokému obsahu estrogénu dokáže zmierniť bolestivú menštruáciu aj nepríjemné príznaky klimaktéria. No a napokon je ďatelina vhodná aj pri zmierňovaní stresu a navodení pokojného a nerušeného spánku. Užívať ju môžeme aj v prípade, že nás trápi kašeľ.

Domáca ústna voda

Vďaka dezinfekčným účinkom rastliny je výborná aj na kožu, či už priamo na ošetrenie rôznych vyrážok alebo ako prísada do kúpeľa na upokojenie pokožky. Antiseptické účinky ďateliny môžeme využiť nielen na prečistenie trávenia, kože a dýchacích ciest, ale aj na dezinfekciu ústnej dutiny pomocou vlastnoručne vyrobenej ústnej vody. Pripravíme ju jednoducho tak, že asi lyžicu ďatelinových kvetov zalejeme šálkou horúcej vody, necháme vylúhovať, potom scedíme a vychladíme. Následne môžeme touto vodou vyplachovať ústa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #ďatelina #liečivá rastlina #medonosná rastlina #príznaky klimaktéria
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december