Slzenie, pálenie, svrbenie. Zelená sezóna je aj sezónou alergií. Ako si chrániť oči pri práci v záhrade? Na toto mnohí záhradkári zabúdajú

Najhorším obdobím pre alergikov je obdobie od začiatku marca až do konca leta. Na jar, počas marca až mája, začína totiž kvitnúť väčšina tráv, rastlín a drevín spôsobujúcich alergie. Najpríjemnejšie obdobie pre alergikov je zase koniec roka, kedy počet peľových alergénov výrazne klesá.

23.06.2023 14:00
slnenčné okuliare záhrada Foto:
debata

Sledujte peľový kalendár

Za sezónnou alergiou stojí celý rad alergénov. Patria sem najrôznejšie dreviny či byliny, ktoré rastú na našom území. Koncentráciu alergénov vo vzduchu pravidelne sledujú monitorovacie stanice, ktoré v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva a Peľovou informačnou službou informujú verejnosť v pravidelných týždňových intervaloch o aktuálnej situácii. Užitočným pomocníkom je tak peľový kalendár. Ide o celoročný prehľad obdobia kvitnutia najčastejších rastlinných alergénov.

Chráňte si oči

Jeden z najefektívnejších spôsobov ako bojovať proti alergii je zamedziť kontaktu očí s alergénom. „Napríklad ak ste alergický na peľ, môžu vám pomôcť slnečné okuliare, ktoré vytvoria bariéru a zamedzia prístupu aspoň časti alergénov do očí. Rovnako trpiacim ľudom na alergie neodporúčam šúchať oči rukami. Práve pri tejto činnosti si môžete do očí votrieť veľké množstvo alergénu,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková, optometristka spoločnosti Alensa.sk. Závažnejšie prípady alergickej reakcie pomôžu vyriešiť kvalitné očné kvapky s obsahom látok, ktoré zmierňujú opuchy a začervenanie. Účinným spôsobom je podráždené oči vypláchnuť studenou vodou. Nezabudnite, že v očiach by nemali byť šošovky. Tie by sa s vodou nemali stretnúť.

alpínia Čítajte aj Viete, ktorú rastlinu volajú korenie života? Príbuzná zázvoru pomáha srdcu, tráveniu, upravuje cholesterol a dokáže aj zmierniť bolesť kĺbov

Lacnými si môžete uškodiť

Ani pri práci v záhrade sa nevypláca podceňovať kvalitu slnečných okuliarov. Nie je jedno, čím si chránite oči, hoci by sa vám mohlo zdať, že na záhonoch a medzi zeleňou na tom až tak nezáleží. Lenže aj za hodinku či dve práce na slnku by ste mohli očiam uškodiť, preto ich treba chrániť. Kvalitné slnečné okuliare by mali byť polarizované, základom je UV filter. Dôležité sú aj povrchové úpravy skiel, napríklad tvrdenie. To je pri práci v záhrade obzvlášť praktické, pretože tvrdené sklá sú odolnejšie proti škrabancom. Ďalšími praktickými úpravami sú antireflex, samočistiaca a hydrofóbna vrstva. Kvalitné okuliare rozoznáte na prvý pohľad. Okuliare by mali obsahovať originálne balenie vrátane príbalového letáku, certifikátu autenticity alebo potvrdením, že sú polarizované. Kvalitné okuliare majú svoju značku vyobrazenú na šošovkách alebo bočniciach. Kvalitný by mal byť aj rám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #oči #slnečné okuliare #alergie #peľový kalendár #rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december