Viete, ktorú rastlinu volajú korenie života? Príbuzná zázvoru pomáha srdcu, tráveniu, upravuje cholesterol a dokáže aj zmierniť bolesť kĺbov

Je neodmysliteľnou koreninou indonézskej, thajskej i vietnamskej gastronómie. Príbuznú u nás známejšieho zázvoru si môžete dopestovať aj sami. Nevýhodou je, že na pakorene alpínie liečivej si obvykle treba počkať minimálne štyri roky.

21.06.2023 14:00
alpínia Foto:
debata

Zoznámte sa s modrým zázvorom

Do tunajšej pestovateľskej pozornosti preniká cez kuchyňu, konkrétne ázijskú. Podzemok trvácnej alpínie liečivej dodáva pokrmom horkosť a moderná veda potvrdila mnohostranné priaznivé účinky na ľudský organizmus. Pochádza z ostrova Chaj-nan v Juhočínskom mori, je zástupkyňou čeľade ďumbierovitých a stretnete sa s ňou aj pod označeniami malý alebo pravý galgán, galgant či galangal, prípadne divoký kardamóm a modrý zázvor. Zostaňme však pri názve alpínia liečivá (Alpinia officinarum), ktorý vzdáva hold talianskemu botanikovi Prosperovi Alpinimu.

Stimuluje srdce, tíši nevoľnosť

Podľa tradičnej čínskej medicíny konzumácia, respektíve aplikovanie jej pakoreňa začerstva alebo po vysušení spracovaného na plátky, púder, tinktúru, olejček či masť stimuluje srdcovú činnosť, podnecuje látkovú výmenu, tíši nevoľnosť, upravuje tráviaci proces najmä prostredníctvom podpory tvorby žalúdočných štiav, tlmí reumatizmus, uľavuje svalom i kĺbom, čistí ústnu dutinu. Štúdia Journal of Botanical Sciences z roku 2015 preukázala obsah zložiek s protizápalovými, antioxidačnými a antibakteriálnymi vplyvmi, ale aj schopnosť upravovať hladinu cholesterolu. Užívanie a jeho formy radšej prekonzultujte s lekárom.

kaleráb Čítajte aj Taký obyčajná, a pritom taká zdravá zelenina: Hubí rakovinové bunky, posilňuje srdce, svaly aj nervy. Pomôže vám schudnúť a spomaliť starnutie

Od špaldovej kaše až po rybacinu

Do Európy ju obchodníci priviezli už v stredoveku a „korenie života“ sa pridávalo napríklad do špaldovej kaše. Alpínia liečivá vyzerá ako zázvor a do značnej miery ho evokuje aj na jazyku, podnety sú však – popri jednoznačnej horkosti – o čosi jemnejšie a sladšie. Ako ingrediencia pasuje trebárs k rybacine či zeleninovým jedlám a prílohám. Variť ju môžete aj v celistvosti. V aróme sa dajú identifikovať citrusy aj ihličie, z čerstvo nastrúhaného hnedastého prášku prekvapivo zavanie škorica. Pochopiteľne, môžete si pripraviť aj alpíniový čaj, odporúčame však pridať ochucovadlo na dosiahnutie zážitku bez prehnanej príkrosti.

Celoročná potreba tepla

Domovskú tropickú klímu nedokážete alpínii liečivej únosne dopriať v našich končinách prirodzeným spôsobom. Pestuje sa teda v nádobách na podobločnici alebo v skleníku vzhľadom na celoročnú potrebu svetla a predovšetkým tepla. Ak vám to priestorové podmienky umožňujú, poskytnite jej veľkoryso objemný črepník (vo voľností dorastá aj na meter a pol). Naplňte ho priepustným výživným substrátom, pod ktorý uložte štrk alebo keramzit ako drenáž proti podmáčaniu vedúcemu k fatálnej hnilobe podzemku. Rovnako nežiaduce je kolísanie okolitej teploty.

liči Čítajte aj Upravuje krvný tlak, trávenie, posilňuje imunitu aj kosti. Prečo by ste toto ovocie nikdy nemali jesť nalačno?

Množenie aj zber úrody na jeseň

Vysádzanú rizómu zľahka pokryte zeminou a zalejte. Vzchádzaniu pomôžte fóliovým či skleneným krytom. Raz za deň zavlažte teplou mäkkou vodou. Zároveň tým inštaláciu vetráte, aby sa netvorila pleseň. Pri tomto úkone, ale aj neskôr pozor na prievan. Po vzídení listy pravidelne osviežujte cez rozprašovač. Obohacujte tekutým hnojivom v dvojtýždňových intervaloch. Alpíniu liečivú si môžete množiť na jeseň (vtedy sa aj vyhrabáva úroda v podobe pozdĺžnych vráskavých hľuzovitých odnoží), a to jednoduchým delením. Vďaka prítomnosti esenciálnych olejov je značne odolná proti chorobám i škodcom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cholesterol #čínska medicína #alpínia liečivá #pakoreň
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december