Ako sa elegantne vyhnúť najvážnejším letným problémom? Vyskúšajte praktické tipy pre zdravú úrodu rajčiakov a uhoriek

Slovenské letá už dávno nie sú mierne. Bežnou súčasťou prázdninových dní sú tropické teploty nad 30 °C a minimum zrážok, prípadne lokálne búrky z tepla, ktoré sú pre rastliny často skôr skazou, než pravým osviežením.

17.07.2023 06:00
rajciaky Foto:
Bohatej úrody rajčiakov sa dočkáte len vtedy, keď rastlinám doprajete vhodnú starostlivosť.
debata

Nevyspytateľnosť a extrémne priebehy počasia dávajú zabrať nielen nám, ale aj pestovaným plodinám. S koľkými, z týchto najčastejších letných problémov plodovej zeleniny sa v záhrade pravidelne stretávate? Zistite, ako prekonať teplotné extrémy a minimalizovať riziko výskytu neželaných fyziologických porúch a rastlinných chorôb.

Zdeformované plody uhoriek

Najčastejšou príčinou tohto problému bývajú náhle zmeny teploty, ktoré môžu mať negatívny vplyv na opelenie (v prípade nepartenokarpických odrôd, ktoré stále v našich záhradách prevládajú). Prílišné horúčavy spôsobujú nedostatočná závlaha počas horúcich dní.

Uhorky môžu mať počas horúcich a suchých... Foto: SHUTTERSTOCK
uhorky Uhorky môžu mať počas horúcich a suchých letných dní problémy s opelením, čo negatívne vplýva nielen na samotnú tvorbu plodov, ale aj na ich konečný vzhľad.

Opadávajúce malé uhorky

Dôvodom spŕchavania malých plodov býva nedostatočná výživa rastlín, hlavne nedostatok dusíka. Uhorky sú známe vysokou potrebou dusíkatých hnojív, no zároveň zle znášajú vyššie koncentrácie priemyselných typov hnojív. Sú mimoriadne citlivé na prípravky na báze chlóru, ktorý negatívne ovplyvňuje rast rastlín a uvoľňuje sa napríklad z draselnej soli.

Pleseň uhorková

Jej výskyt ovplyvňujú rovnaké faktory ako pleseň zemiakovú. Aj na chemickú ochranu možno použiť rovnaký postrek. Prevencia je však základ úspechu a tak je dobré, pestovať uhorky na vhodnej zvislej opore, ktorá urýchli obsychanie listov po daždi či rannej rose. Samozrejme, uhorky treba zalievať len priamo ku koreňom, nie postrekom na listy. Ak priebeh počasia praje výskytu plesni uhorkovej, je dobré, využiť preventívne postreky s prihliadnutím na ochranné lehoty prípravkov. V malospotrebi­teľských baleniach sú aktuálne dostupné Aliette 80 WG, Magnicur Finito, Magnicur Energy, Champion 50 WP.

uhorky Čítajte aj Hurá, je tu uhorková sezóna! Kedy ktorú odrodu uhoriek zberať a ako získať dobrú úrodu čerstvých plodov aj bez veľkej záhrady?

Málo plodov na rajčiakoch

Zalievate a poctivo hnojíte? Ak áno, problém bude príliš zahustená rastlina. Zálistky treba vylamovať hneď, ako sa objavia. Čím skôr to urobíte, tým menšia rana na rastline vznikne. S množstvom zálistkov sa porast zbytočne zahusťuje a s nedostatkom svetla prichádza aj zle prúdiaci vzduch v okolí rastlín. Tým vznikajú ideálne podmienky na tvorbu plesní. Postupom času sa aj na zálistkoch môžu tvoriť kvety a rastlina tak musí vydať množstvo energie do nasadzovania a dozrievania ďalších plodov, na ktoré však už nemá kapacitu. Dôležité je, zálistky vylamovať včas, ideálne každý druhý deň a rukou. Nikdy ich nestrihajte nožnicami ani nerežte nožom, pretože riskujete prenos infekcie a možných vírusových ochorení z náradia.

Zálistky rajčiakom vždy vylamujte len rukou,... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
vylamovanie zalistkov Zálistky rajčiakom vždy vylamujte len rukou, nikdy ich nerežte.

Pleseň zemiaková na rajčiakoch

Na šírenie potrebuje dostatok zrážok, čo je pri pestovaní často nahrádzané nesprávnou zálievkou na list alebo príliš hustým pestovateľským sponom na zatienených pozemkoch. Na rastlinách sa môže objaviť už od polovice júna. Rýchlo sa zväčšujúce škvrny na listoch, ktoré rýchlo prechádzajú na stonky aj plody sú predzvesťou čoskorého konca rajčiakovej sezóny. Dobrou prevenciou je pestovanie dnes už aj u nás dostupných odrôd odolných proti plesni, vzdušný porast zabezpečený pravidelným vyväzovaním rastlín a vylamovaním nežiadúcich zálistkov (v prípade kolíkových odrôd) a zálievka ku koreňom. Ak si chcete odolnosť rastlín v prípade daždivého počasia poistiť, na trhu sú dostupné postreky, ako napríklad Cuproxat SC, Champion 50 WP či Kocide 2000.

Príznaky plesne zemiakovej na rajčiaku. Foto: Lucia Sedláček Harničárová
plesen zemiakova na rajciakoch Príznaky plesne zemiakovej na rajčiaku.

Hniloba špičiek plodov rajčiakov

Spôsobuje ju nevyrovnaná výživa, a to buď z dôvodu nedostatku vápnika v pôde, alebo z nadbytku draslíka a dusíka, čo obmedzuje príjem vápnika rastlinou. Dodaním hnojiva do pôdy v čase naplno rozbehnutej vegetácie už problém nevyriešite. Pomôcť môže opakovaná aplikácia listového hnojiva s vyšším obsahom vápnika.

Príznaky nedostatku prijateľného vápnika... Foto: dobrasemena.cz
sucha hniloba spiciek plodov rajciaky Príznaky nedostatku prijateľného vápnika rastlinou (suchá hniloba špičiek plodov).
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Radi trávite čas záhradkárčením? Podeľte sa o vaše skúsenosti. Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #paradajky #uhorky #rajčiny #pleseň uhorková #pleseň zemiaková #rajčiaky #zálistky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december