Hurá, je tu uhorková sezóna! Kedy ktorú odrodu uhoriek zberať a ako získať dobrú úrodu čerstvých plodov aj bez veľkej záhrady?

Semená uhoriek vysievame od konca apríla do polovice júna na chránené miesto. Na záhony vysádzame priesady od polovice mája, pred mrazmi ich chránime ochrannými krytmi. Uhorky dozrievajú od polovice júna, niekde už od mája, čas dozrievania závisí od odrody, pestovania aj od počasia. Zdravé rastliny rodia pri dobrej starostlivosti a priaznivých podmienkach až do prvých mrazov.

09.07.2023 14:00
uhorky Foto:
debata

Pestovanie v parenisku

Skleníkové odrody sa vysievajú už vo februári. Skleníkové uhorky sa dajú pestovať aj v studenom parenisku, akurát ich tam nevyväzujeme, ale necháme plaziť sa po pôde. Tvorbu bočných výhonkov podporíme zaštipovaním vegetačných vrcholov za štvrtým až šiestym listom. Keď sa objavia samčie kvety, hneď ich odstránime a plodonosné výhonky zaštipneme dva listy za prvým plodom. Samčie kvety sa od samičích odlišujú tým, že im chýba zárodok plodu. Voľne pestované odrody si vyžadujú opelenie, preto na nich kvety ponecháme.

Môžeme ich tvarovať

Ak chceme dosiahnuť, aby mali uhorky nielen dobrú chuť, ale aj čo najkrajší tvar, môžeme im pomôcť. Ešte predtým, ako sa začnú zväčšovať, na ne navlečieme priehľadné plastové rúrky s priemerom asi 10 centimetrov a dĺžkou 30 centimetrov. Vhodné rúrky získame z narezaných plastových fliaš. Uhorky pestované vonku treba chrániť najmä pred slimákmi.

zelerová vňať Čítajte aj Chutné a zdravé dochucovadlo: Upraví trávenie, zbaví telo prebytočnej vody, dodá energiu, posilní imunitu, zmierňuje zápaly aj bolesti kĺbov

Čo keď nemáme veľa miesta

Keď chceme ušetriť priestor, uhorky rastúce vonku vyväzujeme na opornú konštrukciu. Každá rastlina potrebuje asi meter štvorcový plochy. Ak nemáme miesto, môžeme rastliny viesť na drôtoch alebo pestovať kompaktné nepopínavé odrody. Veľmi praktická je napríklad odroda Bush Champion. Rastlina potrebuje asi 40 centimetrov štvorcových, dá sa pestovať aj v nádobe na terase či balkóne.

Ako a kedy ich zberať

Šalátové uhorky sú najchutnejšie, keď ešte nemajú vyvinuté semená. Nakladačky zberáme predtým, než začnú žltnúť. Všetky uhorky pozberáme pred odchodom na dovolenku, a to bez ohľadu na to, či ich pestujeme v skleníku, parenisku alebo vonku. V čase našej neprítomnosti narastú nové uhorky a keď sa vrátime z dovolenky, budú akurát vhodné na zber. Pred odchodom ešte treba každú rastlinu dobre poliať. Uhorky spracúvame čo najskôr po zbere, pretože táto zelenina nie je vhodná na uskladnenie. V chladničke nám vydrží pár kusov aj niekoľko dní, potom ich už treba skonzumovať, pretože sa z nich stráca voda, mäknú, horknú a šúveria sa. Väčšiu úrodu treba spracovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #uhorky #nakladačky #vyväzovanie uhoriek #šalátové uhorky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december