Chutné a zdravé dochucovadlo: Upraví trávenie, zbaví telo prebytočnej vody, dodá energiu, posilní imunitu, zmierňuje zápaly aj bolesti kĺbov

Tiež spracúvate v kuchyni iba buľvy alebo stonky zeleru? Odteraz nevyhadzujte aromatickú vňať: vysušte si ju a používajte ako prísadu do polievok, omáčok alebo dusených pokrmov. Postup uchovávania je jednoduchý. Veľkou prednosťou listov zeleru je, že si aj vysušené udržia typickú vôňu a chuť. Treba však na to vyhovieť niekoľkým odporúčaniam

07.07.2023 14:00
zelerová vňať Foto:
debata

Čaj na energiu a imunitu

Dvojročná bylina zeler voňavý (Apium graveolens) z čeľade mrkvovitých má pomerne veľké pestovateľské nároky a dlhé vegetačné obdobie: zberá sa až od októbra pred prvými mrazmi. Listy upravujú a podporujú trávenie, v ľudovej medicíne slúžia na tíšenie príznakov reumy a pôsobia ako diuretikum, ba vraj i afrodiziakum. Táto stále trochu opomínaná zelenina obsahuje široké spektrum vitamínov a minerálov, má protizápalové účinky a je zásobárňou antioxidantov. Vňať nachádza uplatnenie predovšetkým v stredomorskej gastronómii, ale stretnete sa s ňou aj v anglickej či americkej. Zaujímavo ladí napríklad s hubami, šošovicou a fazuľou, spoľahlivo spestrí bravčovinu na rôzne spôsoby. Málo známou lahôdkou, hoci nie pre každý jazyk, je čaj zo sušených zelerových listov. Dodáva energiu a posilňuje imunitu.

rukola Čítajte aj Patrí medzi najzdravšiu zeleninu na svete: Ochráni vás pred demenciou aj inými chorobami, dodá mega dávku vitamínu C, chráni srdce a vyháňa z tela zápaly

Slnko vyťahuje farbu aj intenzitu

Najprv vykrúťte alebo dobre naostreným nástrojom odrežte zelenú nadzemnú časť od zaguľatených koreňových hláv. Ponechajte im srdiečko mladých listov, aby boli trvácnejšie na skladovanie. Vňať premyte, sceďte, dajte odkvapkať a vytvorte zväzky. Kytičky zaveste na vetrané, suché a teplé miesto, nie však na priame slnko, ktoré by z nich vytiahlo farbu a najmä intenzitu. Približne po troch dňoch odstráňte stonky a zvyšok hmoty naporciujte na menšie kúsky. Nakrájané listy porozkladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a znova na suchom a teplom stanovišti s prúdením vzduchu nechajte dehydratovať ešte asi desať dní.

Mierne pootvorené dvierka

Ak nemáte vhodný priestor alebo dostatok trpezlivosti, sušenie môžete zásadne skrátiť v rúre nastavenej na ventilátorových 50 stupňov. Proces potrvá zhruba hodinu. Mierne pootvorené dvierka sa postarajú o miznutie vlhkosti namiesto cirkulácie v uzavretom prostredí. Kúsočky občas popretriasajte, respektíve prehrabte tak, aby nevznikli neproporčné zhluky. Ďalšou urýchľujúcou možnosťou je špeciálne zariadenie na sušenie potravín. V tomto prípade postupujte podľa inštrukcií od výrobcu pre jednotlivé typy komodít či úplne konkrétne požívatiny.

žltnutie listov Čítajte aj Žltnú, praskajú, chradnú: Čo im je? Chorľavo vyzerajúce rastliny nemusíte hneď odpísať, pomoc je niekedy prekvapujúco jednoduchá

Konzervovanie či zamrazovanie

Vysušenú zelerovú vňať nadrobte a výslednou hmotou naplňte vzduchotesnú dózu. Odložte na chladné a tmavé miesto – do komory či pivnice. Ak pridáte takto pripravenú mrkvovú a petržlenovú zložku, máte poruke „vegetu“ vlastnej proveniencie. Korenina vydrží niekoľko mesiacov, čo hlavne v zimnom období s deficitom čerstvých zdravých surovín oceníte. Nasekanú zelerovú vňať môžete aj konzervovať v soli v pomere jedna k jednej a zmes povtláčať do pohárikov ako jednorazové dávky. Takisto nevysušená a nakrájaná na drobné kúsky sa dá aj zamraziť v nádobkách alebo vrecúškach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zeler #vegeta #zelerová vňať #sušená vňať
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december