Čaj na energiu a imunitu
Dvojročná bylina zeler voňavý (Apium graveolens) z čeľade mrkvovitých má pomerne veľké pestovateľské nároky a dlhé vegetačné obdobie: zberá sa až od októbra pred prvými mrazmi. Listy upravujú a podporujú trávenie, v ľudovej medicíne slúžia na tíšenie príznakov reumy a pôsobia ako diuretikum, ba vraj i afrodiziakum. Táto stále trochu opomínaná zelenina obsahuje široké spektrum vitamínov a minerálov, má protizápalové účinky a je zásobárňou antioxidantov. Vňať nachádza uplatnenie predovšetkým v stredomorskej gastronómii, ale stretnete sa s ňou aj v anglickej či americkej. Zaujímavo ladí napríklad s hubami, šošovicou a fazuľou, spoľahlivo spestrí bravčovinu na rôzne spôsoby. Málo známou lahôdkou, hoci nie pre každý jazyk, je čaj zo sušených zelerových listov. Dodáva energiu a posilňuje imunitu.
Čítajte aj Patrí medzi najzdravšiu zeleninu na svete: Ochráni vás pred demenciou aj inými chorobami, dodá mega dávku vitamínu C, chráni srdce a vyháňa z tela zápalySlnko vyťahuje farbu aj intenzitu
Najprv vykrúťte alebo dobre naostreným nástrojom odrežte zelenú nadzemnú časť od zaguľatených koreňových hláv. Ponechajte im srdiečko mladých listov, aby boli trvácnejšie na skladovanie. Vňať premyte, sceďte, dajte odkvapkať a vytvorte zväzky. Kytičky zaveste na vetrané, suché a teplé miesto, nie však na priame slnko, ktoré by z nich vytiahlo farbu a najmä intenzitu. Približne po troch dňoch odstráňte stonky a zvyšok hmoty naporciujte na menšie kúsky. Nakrájané listy porozkladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a znova na suchom a teplom stanovišti s prúdením vzduchu nechajte dehydratovať ešte asi desať dní.
Mierne pootvorené dvierka
Ak nemáte vhodný priestor alebo dostatok trpezlivosti, sušenie môžete zásadne skrátiť v rúre nastavenej na ventilátorových 50 stupňov. Proces potrvá zhruba hodinu. Mierne pootvorené dvierka sa postarajú o miznutie vlhkosti namiesto cirkulácie v uzavretom prostredí. Kúsočky občas popretriasajte, respektíve prehrabte tak, aby nevznikli neproporčné zhluky. Ďalšou urýchľujúcou možnosťou je špeciálne zariadenie na sušenie potravín. V tomto prípade postupujte podľa inštrukcií od výrobcu pre jednotlivé typy komodít či úplne konkrétne požívatiny.
Čítajte aj Žltnú, praskajú, chradnú: Čo im je? Chorľavo vyzerajúce rastliny nemusíte hneď odpísať, pomoc je niekedy prekvapujúco jednoducháKonzervovanie či zamrazovanie
Vysušenú zelerovú vňať nadrobte a výslednou hmotou naplňte vzduchotesnú dózu. Odložte na chladné a tmavé miesto – do komory či pivnice. Ak pridáte takto pripravenú mrkvovú a petržlenovú zložku, máte poruke „vegetu“ vlastnej proveniencie. Korenina vydrží niekoľko mesiacov, čo hlavne v zimnom období s deficitom čerstvých zdravých surovín oceníte. Nasekanú zelerovú vňať môžete aj konzervovať v soli v pomere jedna k jednej a zmes povtláčať do pohárikov ako jednorazové dávky. Takisto nevysušená a nakrájaná na drobné kúsky sa dá aj zamraziť v nádobkách alebo vrecúškach.