Žltnú, praskajú, chradnú: Čo im je? Chorľavo vyzerajúce rastliny nemusíte hneď odpísať, pomoc je niekedy prekvapujúco jednoduchá

Rastliny väčšinou dokážu získať dostatok stopových prvkov z pôdy. Niekedy sa však môže stať, že trpia nedostatkom určitého prvku. Prejavuje sa to rôznymi spôsobmi. Medzi hlavnými príznakmi je žltnutie medzi žilkami, najmä na mladých listoch, ale aj žltnutie na starších listoch, hnednutie alebo praskanie. Keď spozorujeme takéto príznaky, netreba sa ľakať, pomoc je niekedy celkom jednoduchá.

06.07.2023 18:35
žltnutie listov Foto:
debata

Čo im môže chýbať

Keď mladé listy žltnú medzi žilkami, ide o chlorózu spôsobenú vápnikom. Keď sa žltnutie objavuje na starších listoch, rastlina má nedostatok mangánu. A keď sa medzi žilkami objavujú žlté pásy, ktoré zhnednú, ide o nedostatok horčíka. Zriedkavejšie sa objavuje vyslepnutie karfiolu, ktorým sa prejavuje nedostatok molybdénu. Hnedé praskliny v stonkách stopkového zeleru zasa signalizujú nedostatok brómu.

Ako treba zakročiť

Rastliny, ktoré trpia nedostatkom stopových prvkov, postriekajte listovým hnojivom bohatým na chýbajúci prvok. Na jar pohnojte acidofilné rastliny hnojivom špeciálne namiešaným pre šedivníkovité rastliny. Ak sa na nich objaví chloróza spôsobená vápnikom, ošetrite ich roztokom chelátov železa. Aby ste nemali problém s nedostatkom stopových prvkov v pôde, obhospodarujte záhradu biologicky. Ovociu a zelenine štedro pridávajte rozložený hnoj alebo kompost. Nastielanie listovkou alebo kompostovanou kôrou má kyslý účinok.

nádorovitosť hlúbovín Čítajte aj Posilňujú naše zdravie, ale samy sú náchylné na choroby. Ako chrániť hlúboviny pred zamorením hubou, ktorá zlikviduje aj celú úrodu?

Morské riasy sú všeliek

Nie je ľahké zistiť, čo zapríčiňuje nedostatok stopových prvkov. Keď si nie ste istí, kde je chyba, polejte rastlinu roztokom vyrobeným z morských rias. Obsahuje široké spektrum stopových prvkov a odstráni problém, nech už ho spôsobilo čokoľvek. Pokiaľ sa vám nechce vláčiť ťažké kanvy s roztokom chelátov, môžete namiesto roztoku zvoliť granuly, s ktorými sa ľahšie manipuluje a dajú sa ľahko rozhádzať po pôde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vápnik #horčík #listovka #stopové prvky #mangán #kompost #žltnutie listov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december