Posilňujú naše zdravie, ale samy sú náchylné na choroby. Ako chrániť hlúboviny pred zamorením hubou, ktorá zlikviduje aj celú úrodu?

Hlúboviny síce posilňujú naše zdravie, ale samy sú dosť náchylné na choroby. K najčastejším patrí nádorovitosť, ktorá zasahuje korene. O dopadoch na kvalitu a kvantitu úrody je zbytočné hovoriť, keďže napadnutie vedie k predčasnému koncu životného cyklu. Zelenina z čeľade kapustovitých je obľúbená, ale na pestovanie značne háklivá. Jednou z pohrôm v úžitkovom záhone je nádorovitosť hlúbovín zapríčinená konkrétnou rezistentnou hubou. Prevencia spočíva vo viacerých opatreniach.

02.07.2023 14:00
nádorovitosť hlúbovín Foto:
debata

Striedanie plodín je dôležité

Hostiteľmi nádorovitosti hlúbovín sú kapusta obyčajná i čínska, karfiol, kaleráb, ale aj kel, brokolica, horčica biela, ďalej olejniny vrátane repky, okrasná flóra z danej čeľade, oziminy na zelené hnojenie, príbuzné buriny. Aj z tohto hľadiska je mimoriadne dôležité rotovať výsev a výsadbu na pozemku podľa niektorého z modelov tzv. striedania, čiže nevyťažovať pôdu nad rámec jednej sezóny rovnakými plodinami aj podľa širšej botanickej príslušnosti. Dôvodov je viacero (napríklad čerpanie a odovzdávanie určitých skupín živín a prvkov a nároky jednotlivých druhov na ich penzum), tento azda najvýznamnejší.

Prenos aj náradím, obuvou, vetrom

Za nádorovitosť hlúbovín, ktorá sa vyskytuje približne na desatine takto využívaných produkčných plôch, je zodpovedný patogén pod označením nádorovka kapustová (Plasmodiophora brassicae). Trvalé spóry dokážu prečkať v substráte aj dvojciferný počet rokov (zvyčajne však „iba“ okolo päť), počas ktorých sa z nich uvoľňujú aktívne zoospóry. Okrem ich pôsobenia sa prenos deje aj cez pôdne mikroorganizmy, infikované náradie a mechanizáciu, obuv, vietor, výlučky hospodárskych zvierat. Na zamorených plochách huba spôsobuje veľké straty kapustovitej vegetácie, ba až jej kompletné pominutie. Po výskyte nádorovitosti hlúbovín sa odporúča nepestovať ich na danom mieste až šesť rokov, ošetriť ho mätou piepornou (slúži aj ako prevencia) a odumretú biomasu v žiadnom prípade nevyhadzovať do kompostu.

kaleráb Čítajte aj Taký obyčajná, a pritom taká zdravá zelenina: Hubí rakovinové bunky, posilňuje srdce, svaly aj nervy. Pomôže vám schudnúť a spomaliť starnutie

Ľahká korisť hnilobných baktérií

Hlúboviny zasiahnuté nádorovkou kapustovou, ktorú popísal už v roku 1877 ruský biológ a botanik Michail Voronin, rastú neduživo, netvoria hlávky, postupne odchádzajú. K prejavom patria žltnúce alebo fialovejúce listy ako dôsledok deficitu vlahy a minerálnych látok vinou prerušených cievnych zväzkov. Najviditeľnejšie sú však patologické prejavy na koreňoch: spočiatku belavé a časom tmavnúce – už na prvý pohľad neprirodzené – hrudkovité novotvary spojené s deformitami podzemku hostiteľa. V záverečnej fáze bujnenia sa nádory rozpadajú a zamorujú prostredie spomenutými trvalými spórami. Takto oslabené korene, najprv postranné a potom aj hlavný, sekundárne sú ľahkou obeťou hnilobných baktérií.

Zamorenie zhoršuje sychravá jeseň

Pravdepodobnosť výskytu nádorovky kapustovej znížite dostatočným kyprením zeminy a udržiavaním pH na požadovanej hodnote nad 6,5, v prípade ťažších ílovitých zázemí až okolo 7,0. Ochrannou metódou popri vápnení na úpravu parametrov je cielené siahanie po robustných a overene odolnejších odrodách. Spóram sa najlepšie darí v podloží s teplotou 18 – 25 °C pri vlhkosti aspoň 50 %, skôr však až nad 70 %. Rozsah zamorenia zhoršuje jeseň bohatá na zrážky a nasledovaná studenou zimou. Použitie chemických prípravkov proti nádorovitosti hlúbovín v podstate neprichádza do úvahy, lebo miernejšie fungicídy majú primalý efekt a silnejšie zase sú neúnosne fytotoxické.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #karfiol #kaleráb #brokolica #kel #kapusta #hlúboviny #nádorovitosť hlúbovín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december