Lacná a nenáročná metóda, no rastliny pri nej schytajú najväčšie horúčavy. Ako ich pri množení ochrániť?

Výhodou množenia odrezkami je beznákladovosť, nenáročnosť, znalosť pôvodcu klonu a predovšetkým rýchlosť rastu oproti iným metódam. Háklivosť spočíva v termíne na sklonku jari či v úvode dovolenkového obdobia. Zakoreňujúca sa flóra totiž následne schytáva najvyššie vonkajšie teploty. Čo s tým?

13.07.2023 15:45
odrezky Foto:
debata

Milosrdný polotieň

Rozmnožovanie rastlín odrezkami sa najmä v záujme dostatočného rozvinutia koreňového systému pred zimou najčastejšie robí na začiatku leta. Dôležitá potom je ochrana základov novej vegetácie pred horúčavami. Na začiatku leta sa ako 15-centimetrové odrezky odoberajú – čistým šikmým rezom – mladé stonky v ich prvom roku. Týka sa to trebárs bršlenu, krušpánu, gardénie. Pre odrezky drevín či trvaliek inštalované do voľnej pôdy predvídavo vyberte miesto v polotieni, aby saturácia slnečným svitom bola primeraná. Krátkodobo prospeje zriadenie improvizovaných zásten alebo clôn vrátane rozprestretia slnečníka nad rastlinnou škôlkou. Vyhnite sa kontaktnému zakrytiu rúnom – pri letných poveternostných podmienkach pôsobí dusivo.

S kvetináčmi to ide ľahšie

Pri nadmiere žiarenia, lebo aj také sezóny bývajú a dejú sa čoraz bežnejšie, sa nezdráhajte dodatočne zvoliť iné stanovište, aby spálenie nedrevnatých častí neznamenalo predčasný koniec úsilia. Šibovanie sa robí oveľa ľahšie, keď použijete kvetináče. Okrem iného si tým utvoríte opciu na presun flóry do chráneného prostredia na prvé zimné obdobie samostatnej existencie, ak sa dovtedy nestihne dostatočne rozvinúť. V takom prípade nezabudnite hneď na jar nasledujúceho roka už naordinovať akvizícii „dospelý“ režim – inak sa viaznutie môže zopakovať a úplne prídete o benefit rýchleho rastu.

rukola Čítajte aj Najzdravšia zelenina na svete! Môžete ju opakovane vysievať a zberať, nie je náročná a v kuchyni má široké využitie

Pozor na spaľujúci efekt lupy

Zasadené odrezky počas páľav zalievajte pravidelne, a to podľa možnosti skoro ráno (zázemie ešte nie je rozhorúčené a najefektívnejšie absorbuje vlahu) alebo po západe slnka. Nikdy nezavlažujte uprostred dňa: flóre tým spôsobíte teplotný šok a efektom lupy cez vodné kvapky ju môžete zničiť. Pozor preto aj na dobre zamýšľané osviežujúce sprejovanie nadzemných častí. Ak máte k dispozícii samočinný systém, nechajte ho pracovať v noci. Najšetrnejšia k peňaženke aj zeleni je životodarná vlaha dodávaná v podobe aerosólu, nie priamočiareho prúdu vody. Nesnažte sa naraz dohnať zameškané: prehnaná hojnosť prináša riziko premokrenia substrátu a následného zahnívania mladých korienkov.

Vlhkosť áno, ale nie priamo

Keď usúdite, že zemina je neúnosne suchá počas sparného dňa, dodajte je vlhkosť bez priameho zásahu vegetácie. Používajte vlažnú vodu, ak ju máte naporúdzi. Najjednoduchšie ju získate zberom zrážkovej, ktorá sa v sude na slnku prirodzene trochu zohrieva. Vyložene horúcu vodu zo záhradnej hadice však nechajte odstriekať bokom. Osvedčenou pomôckou na reguláciu vlhkosti je vrstva mulču, ktorá ju postupne uvoľňuje do podložia. Navyše, pozitívne vplýva na distribúciu živín, redukuje prehrievanie zázemia a ešte aj dusí burinu. Ako výstelka sa dá zužitkovať napríklad čerstvo pokosená tráva, keď práve nemáte poruke kôru alebo slamu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #horúčavy #zavlažovanie #rastliny #odrezky #rozmnožovanie odrezkami
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december