Kukurica ako z Votrelca? U nás obávaná choroba je v Mexiku vyhľadávanou pochúťkou. Dali by ste si?

Možno ste o nej ešte nepočuli, hlavne, ak kukurica nie je vašou obľúbenou plodinou, ale sneť kukuričná je v našich pestovateľských podmienkach bežne sa vyskytujúcou a veľmi škodiacou hubou.

20.07.2023 14:00
hystericka zena Foto:
debata (3)

Každopádne, ak vašu záhradu ešte nenavštívila, tešte sa. Hoci patogén prežíva na povrchu pôdy a po jeho zaoraní mu životnosť výraznejšie klesá, stále sa pohybujeme v rozpätí až šiestich rokov, počas ktorých môže byť zdrojom novej infekcie. Prvé napadnutie preto zväčša znamená niekoľkoročnú (najmenej tri)stopku pre pestovanie lahôdkovej kukurice.

Príznaky sneti kukuričnej na mladej rastline. Foto: Lucia Sedláček Harničárová
sent kukuricna Príznaky sneti kukuričnej na mladej rastline.

Sneť napáda všetky časti kukurice. Spôsobuje tvorbu nádorov a rôznych deformácií.

Tie môžu mať od niekoľkých milimetrov až po priemer i viac ako 15 cm. Tvoria sa vždy v mieste infekcie, ktorá vstupuje do rastlín cez poškodené pletivá. Majú bielu až striebrosivú farbu a tvoria sa z pletív hostiteľa.

Infekcia môže nastať počas vegetácie už spomínanými spórami z pôdy, ale aj prenosom z pozberových zvyškov. Najhoršie však je, že ani pri zdravej pôde nemáte istotu – kontaminované totiž môže byť aj osivo. Spóram pri klíčení vyhovuje suchšie a teplé počasie.

paprika Čítajte viac Dopestovať rajčiaky, uhorky či papriku je úplne jednoduché. Dodržte tieto 3 rady a nebudete vedieť, čo s úrodou

Prevencia je kľúčová

Zásadným krokom v dopestovaní zdravej a sladkej lahôdkovej kukurice je kúpa a následná sejba moreného osiva rezistentných hybridov, teda odrôd označených ako F1. Zároveň treba dodržiavať správne pestovateľské postupy, napríklad vhodnú prípravu pôdy, neprehnojovať dusíkom a správne striedať plodiny v osevnom postupe. Ak sa sneť kukuričná (Ustilago maydis) u vás vyskytne napríklad dve sezóny po sebe, zvážte na niekoľko rokov sejbu lahôdkovej kukurice.

Príznaky sneti kukuričnej na klase. Foto: SHUTTERSTOCK
sent kukuricna Príznaky sneti kukuričnej na klase.

Rastliny zlikvidujte

V prípade, že na kukurici uvidíte tvoriace sa nádory sneti, na nič nečakajte a okamžite rastlinu vytrhnite. Odstrániť poškodené časti nestačí. Spravte to skôr, než spóry v hálkach dozrú, nádorové útvary prasknú a patogén sa rozptýli do prostredia. Napadnuté rastliny nikdy nedávajte do kompostu. Vhoďte ich do komunálneho odpadu alebo spáľte.

Video

Ste zvedaví, ako tento rastlinný patogén vyzerá na tanieri? Ukážeme vám to na ďalšej strane. Ale pozor, treba mať silnejší žalúdok.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kukurica #snet kukuricna #hubova choroba #choroby kukurice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december