Chladivá zelenina: Objavte 5 lahodných spôsobov, ako zostať svieži počas letných horúčav

Leto je v plnom prúde a dopriava nám naozaj extrémne horúčavy. Aby ste neprichádzali o energiu a necítili vyčerpanie, kľúčovým faktorom sviežosti počas sparných dní je správna hydratácia a výber vhodných energetických potravín, ktoré telo prirodzene hydratujú.

22.07.2023 14:00
zena_voda_zelenina Foto:
Nezabúdajte, že nielen pitný režim, ale aj správne stravovanie je základom pre dobrú vitalitu a celkový pocit pohody.
debata

Dobrá hydratácia je totiž nevyhnutná pre udržanie normálnych telesných procesov. Má pozitívny vplyv na pokožku, trávenie a celkový metabolizmus. A tak je práve v lete, keď teploty strmhlav stúpajú naozaj kľúčové, dbať na dostatočný príjem tekutín.

Dehydratácia môže viesť k rôznym ťažkostiam vrátane únavy, ospalosti, bolesti hlavy, ku kožným problémom, svalovým kŕčom, nevoľnosti, k nízkemu krvnému tlaku či k zrýchlenému tepu. Ak dehydratácia pretrváva dlhodobo, dochádza k narušeniu fungovania orgánov a k vážnym následkom. Preto je pravidelný a dostatočný pitný režim veľmi dôležitý.

cibula Čítajte aj Kedy je cibuľa pripravená na zber? Rastlina vám to sama „povie“. Stačí si všímať túto jednu vec

Pijete málo? Tak aspoň jedzte viac zeleniny a ovocia

Ak patríte k ľuďom, ktorí majú problémy s dodržiavaním pitného režimu či s pravidelným pitím väčšieho objemu tekutín, možno vás poteší, že vodu si môžete dopriať aj prostredníctvom potravín, ktoré sú na jej obsah prirodzene bohaté. Samozrejme, klasický príjem tekutín týmto úplne nahradiť nemôžete, ale približne pätina vášho celkového príjmu vody môže pri správnom výbere pochádzať z ovocia a zeleniny.

Zdravotníci odporúčajú denne vypiť aspoň 8 až 10 pohárov vody, aby ste udržali rovnováhu elektrolytov, ale prínosy potravín s vysokým obsahom vody sa často prehliadajú. Okrem toho, že obsahujú veľa telu prospešných látok, pomôžu vám udržať sa hydratovanými, zlepšia výkonnosť, zregulujú telesnú teplotu, udržia kĺby v kondícii, zvýšia odolnosť proti infekciám, podporia zdravý spánok a fungovanie mozgu.

Ktorých 5 zelenín by ste mali zaradiť do každodennej stravy, aby ste zostali svieži a hydratovaní? −−−>>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #zelenina #karfiol #hydratácia #zeler #uhorka #osvieženie #zelenina ktorá osvieži #rajčiak #zelená paprika
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december