Kapusta pekinská
Stále ju máte za príliš veľkú exotiku, nevhodnú na naše hriadky? V takom prípade robíte chybu. Jej výbornú chuť a veľmi krátku vegetáciu totiž oceňuje čoraz viac slovenských záhradkárov. Niet sa im čo čudovať, keďže kapusta pekinská obsahuje v porovnaní s našou tradičnou kapustou hlávkovou menej cukrov a vyniká prítomnosťou dôležitej aminokyseliny – lyzínu. Má nízku energetickú hodnotu a je vhodnou zeleninou pri všetkých typoch diét.
V našich končinách je v prípade tohto druhu spoľahlivejšia a na pestovanie jednoduchšia júlová sejba na jesenný zber úrody. Ak sa poponáhľate a nájdete si tento víkend čas, ešte to stihnete. Trvá približne mesiac, kým budú rastliny súce na rozsadenie do požadovaného pestovateľského sponu 40 až 50 × 30 až 40 cm. Rozhodne však už od prvých fáz rastu nepodceňte ochranu proti skočkám a kvetárkam -hriadku prekryte bielou netkanou textíliou.
Na júlové vysievanie vám odporúčam odrodu kapusty pekinskej ‘Hilton’. Dobre uzatvorené hlávky dorastajú do hmotnosti 1,5 kg a dajú sa krátko skladovať. Vegetácia trvá od sejby po zber 60 až 65 dní.zeleninár, Ing. Peter Gajdoštin