Z dovolenky si prineste zážitky a fotografie, nie rastliny. Na dovoz do EÚ bez potrebných dokladov má výnimku len 5 druhov ovocia

Pri dnešných možnostiach sú nám cestovateľské brány otvorené do celého sveta. Ak patríte, k tým, čo si zo svojich dovolenkových potuliek z času na čas prinesú nejaké to semienko alebo odrezok, zbystrite pozornosť.

26.07.2023 14:00
žena, dovolenka, more Foto:
debata

Do Európskej únie je totiž zakázané dovážať rastliny, ovocie, zeleninu, kvety, semená (osivá) bez rastlinolekárskeho osvedčenia. Výnimku majú iba banány, kokosy, datle, duriany a ananásy. Rastlinolekárske osvedčenie tiež nepotrebujete, ak prichádzate zo Švajčiarska alebo Lichtenštajnska.

Čo je to rastlinolekárske osvedčenie?

Pred vývozom ho vystavuje príslušná národná autorita pre oblasť zdravia rastlín po ich kontrole. Rastlinolekárske osvedčenie nemožno nahradiť žiadnym iným dokladom alebo prehlásením. Náhodné kontroly batožiny cestujúcich vykonáva colná správa Slovenskej republiky. Nájdené rastliny alebo rastlinné produkty bez rastlinolekárskeho osvedčenia v batožine sú zhabané a zničené, bez nároku náhrady škody.

Nejde len o dovoz rastlín

Vždy, keď vás bude lákať dovoz nejakej rastliny alebo jej časti uvedomte si, že nie všetky choroby a škodce musia byť na prvý pohľad viditeľné. Ako upozorňuje Ing. Ivana KURHAJCOVÁ, riaditeľka Odboru ochrany rastlín, škodlivý hmyz sa môže preniesť vo forme vajíčka, larvy, kukly, alebo je sám dospelý jedinec takých malých rozmerov, že ho voľným okom nevidíte. Takto sa prostredníctvom rastlín môžu na naše územie preniesť cudzie organizmy, ktorých vplyv a pôsobenie na novom území môže mať ďalekosiahle následky pre domácu flóru aj faunu.

Najväčšie nebezpečenstvo predstavujú rastliny získané z voľnej prírody, ktoré sú doslova Pandorinou skrinkou. Samozrejme, bez rizika nie sú ani nakúpené rastliny či výrobky z nich (drevo, trstina, dlabané tekvičky a pod.).

Odstrašujúce príklady

Pokiaľ ide o zavlečenie nepôvodného druhu na nové územie, za zmienku stojí háďatko borovicové (Bursaphelenchus xylophilus) pôvodom zo Severnej Ameriky. Škodca bol prostredníctvom dreva zavlečený do Japonska, kde pod jeho vplyvom vyhynulo 28 percent rozlohy pôvodných borovicových porastov, pričom šírenie škodcu pokračovalo aj do iných ázijských krajín. Zavlečenie do Portugalska a Španielska spôsobilo obrovské hospodárske škody na prímorských boroviciach.

jahody Čítajte aj Úrady upozorňujú na nekalé praktiky predajcov popínavých jahôd a ovocných stromčekov

Ďalším negatívnym príkladom zavlečenia škodcov do Európskej únie je fúzač čínsky (Anoplophora chinensis) a fúzač ázijský (A. glabripennis). Ide o významné škodce listnatých drevín. Odstrašujúca je tiež baktéria Xylella fastidiosa, ktorá napáda viac ako 300 druhov kultúrnych a voľne rastúcich rastlín.

Nebezpečne krásny boľševník

A kým uvedené druhy škodcov zatiaľ, našťastie, hranice našej krajiny neprekročili, o inváznom a jedovatom boľševníku obrovskom (Heracleum mantegazzianum) sa to, žiaľ, povedať nedá. Rastlina bola prvýkrát privezená z Kaukazu ako okrasná do botanickej záhrady v Spojenom kráľovstve, kde sa vysádzala do záhrad a parkov. Postupne sa však začala samovoľne rozširovať a vytláčať pôvodné druhy rastlín.

Invázny boľševník obrovský postupne prenikol do... Foto: TANAP
Likvidácia inváznych rastlín v Tatrách Invázny boľševník obrovský postupne prenikol do celej strednej a severnej Európy a udomácnil sa aj na našom území.

V čom je hlavný problém?

Zavlečené choroby a škodce rastlín nemajú v nových podmienkach zväčša prirodzených nepriateľov. Na novom území sa tak bez problémov usídlia a ďalej rozmnožujú. Celá nešťastná situácia môže zájsť až tak ďaleko, že na rad prídu nepopulárne, no nevyhnutné opatrenia, ako napríklad likvidácia porastov, stromov, celej populácie rastlín, či dokonca úrody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dovoz #pokuta #zákaz #dovolenky #Suvenír #rastliny #škodca #bolševník obrovský #dovoz rastlín #boľševník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december