Paprike stačia tieto 3 základné veci k tomu, aby ste nevedeli, čo si počať s toľkou úrodou

Pestovanie papriky nie je žiadna veda, no i tak sa všetci záhradkári nemôžu pochváliť ukážkovou úrodou.

27.07.2023 14:00
paprika Foto:
Vhodný čas na zavlažovanie papriky je tak, ako pri väčšine pestovaných rastlín skoro ráno alebo večer.
debata

Hlavne táto sezóna, na rozdiel od tej minulej, sa zatiaľ javí tak, že paprikám veľmi nepraje. Rastliny sú nízke, slabo kvitnú a dozrievajúce plody zostávajú malé. Všetko sa, ale, dá zvrátiť, ak vašim paprikám doprajete toto:

1. Živiny

Paprika je pomerne náročná na živiny, preto naozaj ocení prihnojovanie v čase, kedy naplno rastie a rodí. Lepšie, než jedna veľká dávka hnojiva, sú viaceré menšie, rozdelené do dvojtýždňových intervalov. Zvoľte ľahko rozpustné dusíkaté hnojivo, ktoré rastliny rýchlo využijú. Na papriku sa najčastejšie používa síran amónny a dusičnan amónny (liadok amónny).

rajciaky Čítajte aj Vďaka tejto rade budú rajčiny krásne vyfarbené, plné chuti, a zároveň rastliny úspešne ochránite pred plesňou

Nezabudnite ani na dostatok vápnika, inak vám papriku znehodnotí fyziologická porucha – suchá hniloba špičiek plodov. Prejavuje sa nepeknými hnedými škvrnami, pričom takto poškodený plod už nedokážete zachrániť. Nezostane vám nič iné, len ho odtrhnúť a hodiť do kompostu. Vápnik sa počas vegetácie aplikuje vo forme tekutého hnojiva postrekom na listy. Takto je pre rastlinu najrýchlejšie prijateľný a využiteľný.

Suchá hniloba špičiek plodov je fyziologická... Foto: dobrasemena.cz
paprika, suchá, hniloba Suchá hniloba špičiek plodov je fyziologická porucha spôsobená často len relatívnym nedostatkom prijateľného vápnika. Znamená to, že hoci ho môže byť v pôde dosť, rastlina ho nedokáže prijať, napríklad z dôvodu vysokých teplôt, sucha, či nadbytku iného prvku (dusíka, draslíka) a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #problémy #voda #rady #úroda #záhrada #burina #paprika #tipy #pestovanie #živiny #zalievanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december