Vyskúšajte radšej tieto cesnakové tipy. Naložte ho do rôznych nálevov podľa spôsobu neskoršieho využitia, premeňte na koreninu a nekupujte ju v obchode, pripravte si pastu… Je len na vás, ktorú z cesnakových špecialít najviac využijete.

Naložený v oleji
Olúpané strúčiky cesnaku vložte do zaváracieho pohára, nasypte niekoľko guľôčok čierneho alebo farebného korenia, lyžičku soli a môžete pridať tymian, rozmarín či feferónku. Zalejte olivovým olejom tak, aby bol nad cesnakom, ale nie úplne doplna nádobky. Uzavrite a skladujte na chladnom mieste, najlepšie v chladničke. Na dlhšie uskladnenie odporúčame sterilizovať 20 minút pri teplote 85 °C.

Vo víne
Na dno pohárika dajte tri guľôčky čierneho korenia, klinček, bobkový list a feferónku. Pridajte olúpaný cesnak a zalejte teplým nálevom z 200 ml bieleho vína, 100 ml vody, 50 g cukru a z jednej lyžičky soli. Uzavrite a sterilizujte pri 85 °C asi 15 minút.
- Toto by ste mali vedieť: Ak si takýto cesnak necháte na spotrebu v priebehu 2–3 týždňov, strúčiky zostanú chrumkavé. AK ho chcete uchovať dlhšie, sterilizujte, no potom trochu zmäknú.
V sladkokyslom náleve
Pripravte si váš obľúbený nálev na uhorky a vychladnutým zalejte očistené strúčiky cesnaku v zaváraninovom pohári.

Mrazený
Cesnak môžete aj zamraziť. Očistené strúčiky budú po rozmrazení opäť ako čerstvé.
Pomletý na prášok
Očistené strúčiky cesnaku nakrájajte na tenké plátky a dajte sušiť. Usušený cesnak pomeľte (nasekajte v sekáčiku na potraviny) a ak vám vadia drobné kúsky, preosejte cez sitko. Nasypte do malých sklenených pohárikov a odložte na chladné miesto. Cesnakový prášok používajte ako náhradu čerstvého do mäsa, polievok či zemiakových placiek.

Rozotretý na pastu
Strúčiky ošúpte, prelisujte lisom na cesnak a zmiešajte soľou. Pomer surovín si upravte podľa seba. Základ, z ktorého robte prepočet je: na pol kilogramu cesnaku ide 125 g soli. Pasta vydrží niekoľko týždňov v chladničke, pretože soľ je dobrý konzervant. Len pri varení na ňu myslite, aby ste pokrm nepresolili.
