Nemáte ideálne podmienky na skladovanie cesnaku? Skúste 6 skvelých spôsobov, ako ho spracovať do zásoby

Úroda cesnaku bola bohatá, no ideálne podmienky na uskladnenie nemáte? Je škoda, nechať ju znehodnotiť vlnovníkom, prípadne plesňou.

04.10.2023 06:00
cesnak, zaváranie, konzervovanie Foto:
debata (2)

Vyskúšajte radšej tieto cesnakové tipy. Naložte ho do rôznych nálevov podľa spôsobu neskoršieho využitia, premeňte na koreninu a nekupujte ju v obchode, pripravte si pastu… Je len na vás, ktorú z cesnakových špecialít najviac využijete.

cesnak Čítajte viac Najlepšie tipy na uskladnenie cesnaku. Pozor, tajomstvo dlhej trvanlivosti sa neskrýva v chladničke

Naložený v oleji

Olúpané strúčiky cesnaku vložte do zaváracieho pohára, nasypte niekoľko guľôčok čierneho alebo farebného korenia, lyžičku soli a môžete pridať tymian, rozmarín či feferónku. Zalejte olivovým olejom tak, aby bol nad cesnakom, ale nie úplne doplna nádobky. Uzavrite a skladujte na chladnom mieste, najlepšie v chladničke. Na dlhšie uskladnenie odporúčame sterilizovať 20 minút pri teplote 85 °C.

Toto by ste mali vedieť: Cesnak po... Foto: SHUTTERSTOCK
cesnak, zaváranie, konzervovanie, cesnak v oleji Toto by ste mali vedieť: Cesnak po sterilizovaní stratí ostrú chuť, ale olej ju z neho preberie. Je výborný na ochutenie zeleninových šalátov.

Vo víne

Na dno pohárika dajte tri guľôčky čierneho korenia, klinček, bobkový list a feferónku. Pridajte olúpaný cesnak a zalejte teplým nálevom z 200 ml bieleho vína, 100 ml vody, 50 g cukru a z jednej lyžičky soli. Uzavrite a sterilizujte pri 85 °C asi 15 minút.

  • Toto by ste mali vedieť: Ak si takýto cesnak necháte na spotrebu v priebehu 2–3 týždňov, strúčiky zostanú chrumkavé. AK ho chcete uchovať dlhšie, sterilizujte, no potom trochu zmäknú.

V sladkokyslom náleve

Pripravte si váš obľúbený nálev na uhorky a vychladnutým zalejte očistené strúčiky cesnaku v zaváraninovom pohári.

cesnak Čítajte viac Vedecky dokázané! Proti nepríjemnému dychu po jedení cesnaku pomôže pár lyžičiek...

Mrazený

Cesnak môžete aj zamraziť. Očistené strúčiky budú po rozmrazení opäť ako čerstvé.

Pomletý na prášok

Očistené strúčiky cesnaku nakrájajte na tenké plátky a dajte sušiť. Usušený cesnak pomeľte (nasekajte v sekáčiku na potraviny) a ak vám vadia drobné kúsky, preosejte cez sitko. Nasypte do malých sklenených pohárikov a odložte na chladné miesto. Cesnakový prášok používajte ako náhradu čerstvého do mäsa, polievok či zemiakových placiek.

Ak sušené plátky cesnaku len jemne... Foto: SHUTTERSTOCK
sušenie, zelenina Ak sušené plátky cesnaku len jemne "peženiete" sekáčikom, získate drobné kúsky a pripravíte si tak niečo ako domáci granulovaní cesnak.

Rozotretý na pastu

Strúčiky ošúpte, prelisujte lisom na cesnak a zmiešajte soľou. Pomer surovín si upravte podľa seba. Základ, z ktorého robte prepočet je: na pol kilogramu cesnaku ide 125 g soli. Pasta vydrží niekoľko týždňov v chladničke, pretože soľ je dobrý konzervant. Len pri varení na ňu myslite, aby ste pokrm nepresolili.

Foto: SHUTTERSTOCK
cesnak, zaváranie, konzervovanie, cesnaková pasta

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zber #zaváranie #cesnak
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december