Pokračovanie článku: Šípky: Kedy ich zberať, ako pripraviť čaj, aby z neho nebola len „mŕtva“ voda a likér, ktorý vás vynesie do nebies

Šípkový čaj sa nezalieva vriacou vodou

Aj bez citrónu je príjemne kyslastý, čo potvrdzuje vyšší obsah vitamínu C. Šípky sú skvelým prostriedkom na podpornú liečbu prechladnutia, chrípky, no aj pri avitaminóze, skorbute, či vysokom cholesterole. Šípkový čaj môžete popíjať aj preventívne na zlepšenie odolnosti organizmu (podporu imunity). Ak si chcete pripraviť čaj, v ktorom sa zachová čo najviac zdraviu prospešných látok, nezalievajte šípky vriacou vodou. Ako najsprávnejší spôsob prípravy sa uvádza macerovanie, teda zaliatie podrvených plodov vodou s teplotou 15 až 20 °C a ich lúhovanie počas noci. Pred použitím sa tento čaj (macerát) už len mierne prihreje tak, aby sa dal hneď konzumovať. Myslite na to, že tepelná úprava spôsobuje úbytok vitamínu C. Čaj preto po vychladnutí zbytočne neprehrievajte a už vôbec nepriveďte do varu. Rovnako nevarte tie isté šípky viackrát po sebe.

Šípkový čaj je močopudný, a tak ideálny na... Foto: SHUTTERSTOCK
šípky, ruža šípová, čaj Šípkový čaj je močopudný, a tak ideálny na prečistenie organizmu. Preventívne pôsobí proti chrípke a odporúčaný je aj počas tehotenstva.
kustovnica čínska, goji Čítajte aj Upraví vysoký tlak, zlepší trávenie, zníži cholesterol, posilní imunitu a je považovaná za dobrú prevenciu rakoviny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #šípky #šípkový likér #šípková olej
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december