Šípkový čaj sa nezalieva vriacou vodou
Aj bez citrónu je príjemne kyslastý, čo potvrdzuje vyšší obsah vitamínu C. Šípky sú skvelým prostriedkom na podpornú liečbu prechladnutia, chrípky, no aj pri avitaminóze, skorbute, či vysokom cholesterole. Šípkový čaj môžete popíjať aj preventívne na zlepšenie odolnosti organizmu (podporu imunity). Ak si chcete pripraviť čaj, v ktorom sa zachová čo najviac zdraviu prospešných látok, nezalievajte šípky vriacou vodou. Ako najsprávnejší spôsob prípravy sa uvádza macerovanie, teda zaliatie podrvených plodov vodou s teplotou 15 až 20 °C a ich lúhovanie počas noci. Pred použitím sa tento čaj (macerát) už len mierne prihreje tak, aby sa dal hneď konzumovať. Myslite na to, že tepelná úprava spôsobuje úbytok vitamínu C. Čaj preto po vychladnutí zbytočne neprehrievajte a už vôbec nepriveďte do varu. Rovnako nevarte tie isté šípky viackrát po sebe.