Veľkolepé úspechy Slovákov vyrážajú dych. Stali sme sa expertami na pestovanie hurmikaki? Takú úrodu ste ešte nevideli

Krásny stromček ebenovníka rajčiakového a jeho chutné, prevažne oranžové plody známe ako hurmikaki či kaki už pre Slovákov nie sú nedostupnou exotikou. Práve naopak.

25.11.2023 06:00
ebenovník rajčiakový, hurmikaki Foto:
debata (3)

Šikovní záhradkári v čoraz väčších počtoch dokazujú svoj pestovateľský um a vo facebookovej skupine Hurmikaki na Slovensku vystavujú na obdiv ukážkové stromčeky aj debničky plné krásnych plodov. A majú sa čím pochváliť.

Ebenovník rajčiakový – ovocina primárne určená len do najteplejších oblastí Slovenska prekvapuje čoraz viac. Vysadená na slnečnom stanovišti v závetrí dopraje peknú úrodu, ktorá bez problémov dozrie aj v severnejších polohách. V ponuke predajcov ovocných stromčekov sú rôzne odrody, no nie všetky výborne chutia bezprostredne po zbere. Zmeniť sa to dá krátkodobým premrznutím, tu však skúsenejší pestovatelia upozorňujú, že nie všetky odrody hurmikaki reagujú na takýto postup pozitívne. Plody vraj zosladnú aj položené na okennom parapete alebo rozložené v jednej vrstve v debničkách v menej vykurovanej miestnosti. Pomáha im aj spoločnosť jabĺk, ktoré uvoľňujú etylén.

ebenovník rajčiakový, hurmikaki Čítajte viac 7 praktických faktov o hurmikaki, vďaka ktorým budete musieť podopierať konáre obsypané plodmi

Hurmikaki radšej nesaďte na jeseň

Ideálne je, kúpiť si výpestok na konci zimy, po posledných silných mrazoch. Hoci je ebenovník dostatočne odolný proti mrazu, neplatí to pre práve vysadené, dobre nezakorenené a veľmi mladé stromčeky. Z jesennej výsadby sa preto stáva, že hurmikaki vymrzne a na jar ho môžete vyhodiť. Predajca ovocných výpestkov Peter Kocka (Záhradný sen) nám potvrdil, že neskoro na jeseň a počas zimy hurmikaki nikdy zákazníkom neponúka, hoci sú rastliny kontajnerované: „Nechcem, aby moji zákazníci zažívali sklamanie z neúspechu a prichádzali o peniaze. Ak majú záujem, môžu sa so mnou poradiť a hurmikaki si kúpiť po zime. Stromček sa spoľahlivo zakorení a niektoré odrody prinesú plody už prvý rok po vysadení.“

Slováci milujú hurmikaki. Pozrite tie úrody

Všetky fotografie boli so súhlasom autorov prevzaté z facebookovej skupiny Hurmikaki na Slovensku.

Fotogaléria
Pani Edita Poláková z okolia Šamorína pozberala...
Pani Zuzana Sýkorová sa teší zo 450 plodov...
+9Stromček odrody ‘Hana Fuyu’ pána Martina...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hurmikaki #ebenovník rajčiakový #kaki
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december