Vinič v decembri spí, no vybrať treba víno k Štedrej večeri: Čo sa hodí k sviatočnému menu, aby rybka „dobre plávala“?

V decembri, ak vynecháme zber hrozna na výrobu vín osobitnou technológiou (neskoré zbery, ľadové víno), väčšina vinohradníkov odpočíva.

22.12.2023 14:00
červené víno, Vianoce, pripíjanie, vianočný... Foto:
debata (5)

Pôda pod krami by mala byť obrobená, vyhnojená. V mesiacoch november-december sa do nej pridávajú organické hnojivá (kompost, dobre vyzretý maštaľný hnoj), ale aj minerálne vápenaté, draselné a fosforečné, ideálne podľa presne vypočítanej potreby (na základe pôdnych zásob).

Jediné, čo vás ako drobných pestovateľov – záhradkárov môže ešte čakať je kontrola a prípadná oprava opornej konštrukcie. Pozrite, či stĺpy pevne stoja, drevené neodhnívajú a podľa potreby dotiahnite (vymeňte) drôty.

S rezom ešte počkajte (v decembri s ním začínajú zväčša len veľkopestovatelia, aby všetko postíhali) a kontrola púčikov (očiek) zatiaľ tiež nie je, vzhľadom na dni bez silného mrazu potrebná.

vinič, hrozno Čítajte viac Tento vinič musíte mať: Kilogramové strapce, veľké a sladké bobule bez semien či chrumkavá dužina s vôňou sliviek

S čím si pripiť na Vianoce?

Ak nepestujete len stolové odrody viniča, ale aj nejakú tú muštovú, možno si dorábate vlastné víno. V takom prípade je váš výber k štedrovečernému stolu jasný a veríme, že sa vám ročník vydaril. Víno má povýšiť pocit z konzumácie jedla, nie naopak. Pokrm má harmonicky dopĺňať, zvýrazniť chute, no nie ich prevyšovať. Ak víno nakupujete a zrovna nemáte poruke žiadneho vinára, kvalitné zoženiete aj v obchodoch, akurát treba výberu venovať čas. Trochu uľahčiť vám to môžu naše odrodové odporúčania na základe toho, aký hlavný pokrm je súčasťou vášho vianočného stola.

  • K sladkovodným rybám (kapor, štuka, karas, ostriež, tolstolobik, pleskáč, amur, sumec, zubáč) sa hodí naozaj bohatá paleta bielych vín. Siahnuť môžete po kvalitnom Neuburskom, Rizlingu rýnskom, Rizlingu vlašskom, Rulandskom šedom, Silvánskom zelenom, po Tramíne červenom alebo Veltlínskom zelenom.
K zubáčovi sa hodia aj vína s ovocným... Foto: SHUTTERSTOCK
zubáč K zubáčovi sa hodia aj vína s ovocným charakterom, ako napríklad Chardonnay a Sauvignon blanc. AK ho pripravujete grilovaním, siahnite po Rulandskom bielom.
K vyprážanej rybe zvoľte Neuburské, konkrétne ku kaprovi Rizling vlašský alebo Veltlínske zelené.
  • K morským rybám: Ak pripravujete mäsitejšieho tuniaka, skúste plnšie Chardonnay alebo Rulandské modré. Treska najlepšie vynikne so Sauvignon blanc, losos so Chardonnay, ale nič nepokazíte ani mladým a ľahším Rulandským modrým či sviežim Sauvignon blanc.
krb, kozub, drevo, oheň Čítajte viac Super trik, ako pri kúrení v kozube či kachľovej peci nezadymíte sklenené dvierka ani nevyúdite obývačku

Nová povinnosť na etiketách

Kým na iných potravinách je to samozrejmosť, do 8. decembra 2023 by ste na víne hľadali informáciu o množstve kalórií či vitamínovom zložení márne. Zmena však na základe predpisov Európskej únie už platí a týka sa všetkých fliaš vína, ktoré sa na trh dostanú po danom dátume. „Zoznamy zložiek a výživových hodnôt v kalóriách alebo kilojouloch môžu byť uvedené buď na etikete fľaše, alebo elektronicky prostredníctvom QR kódu vytlačenom na etikete,“ vysvetlila pre portál poľnoinfo.sk Ingrid Ludviková, hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Vinárom sa nové nariadenie od začiatku nepozdáva z viacerých dôvodov. Zo skúseností napríklad vyplýva, že konzumenti vína sa zaujímajú hlavne o obsah cukru, nie o jeho energetickú hodnotu. Táto informácia je podľa vinárov zaujímavá len pre mizivé percento spotrebiteľov.

Ak vás zaujíma, čo všetko musia výrobcovia vína od 8. decembra 2023 uvádzať na etikete, prípadne v rámci QR kódu v súlade s DNK 33/2019., tu nájdete celý zoznam.

K slávnostnému jedlu patrí aj slávnostné stolovanie a k Vianociam sa krásne hodia servítky poskladané do tvaru stromčekov. Ako na to vás naučia kolegyne z TV Varecha. Pripravili praktický videonávod skladania, ktorý nájdete tu.

Foto: SHUTTERSTOCK, Stars for Europe
stromček zo servíky
Skrášlite si vianočné stolovanie efektnou výzdobou

Nepotrebujete k tomu veľa. Bez problémov si ešte všetko stihnete nachystať. Stačí zopár inšpirácií a zvyšok si prispôsobte vášmu štýlu.

Fotogaléria
+8

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #víno #vinohrad #starostlivosť o vinič
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december