Super trik, ako pri kúrení v kozube či kachľovej peci nezadymíte sklenené dvierka ani nevyúdite obývačku

Či už rozkurujete kachľovú pec, kozub, kotol na drevo alebo táborák na záhrade, ako postupujete? Vyhrabete ohnisko, dáte poskŕčaný papier, naň triesky, väčšie polienka a škrtnete zápalkou? Ak áno, patríte k väčšine. Skúste to podľa nás a sľubujeme, že rozkúrite na prvý raz a nezadymíte seba ani priľahlé miestnosti.

13.12.2023 06:00
krb, kozub, drevo, oheň Foto:
debata (4)

Iste viete, že drevo určené na kúrenie by malo byť správne vysušené (vlhkosť do 20 percent). Vlhkosť má totiž výrazný vplyv na výhrevnosť (veľká časť tepla sa spotrebuje na odparenie vody). Vlhké drevo tiež veľmi dymí, tvorí veľa dechtu a málo plameňov. Palivové drevo by malo v ideálnom prípade schnúť aspoň dva roky uložené tak, aby presychalo z oboch strán, teda nezarovnané s plným plotom či stenou domu. Dôležité je vetrané miesto chránené pred dažďom. Dobré tiež je veľké polená naštiepať na menšie a zabrániť prístupu vlhkosti od zeme.

drevo, kachle, kúrenie, oheň Čítajte viac Palivové drevo už nie je luxusom? Ceny výrazne klesli a čakacie lehoty sú minimálne. Koľko ušetríte?

Aké polienka do kozuba?

Rozhodne nie celé, teda ako guľatina, ale rozštiepané. Podľa Roberta Šalvatu, prezidenta Medzinárodného zväzu kachliarov tak má drevo väčšiu plochu na uvoľňovanie prchavých látok, ktoré následne horia. Pretože, ako vysvetlil: „Drevo ako také nehorí, ale teplom sa z neho uvoľňujú prchavé látky, ktoré obsahuje a tie potom za prístupu vzduchu a pri dostatočnej teplote vyhárajú.“

Foto: SHUTTERSTOCK
drevo, kachle, kúrenie, oheň

Čo teda potrebujete na zakúrenie?

Naštiepanú väčšiu guľatinu, pričom obvod jednotlivých kusov dreva, ktoré budete vkladať do ohniska by podľa odborníka nemal byť väčší ako 33 cm. Ďalej triesky, teda menšie kúsky dreva, ktorými môžu byť napríklad aj odrezky zo stolárskej výroby, alebo klasicky naštiepané „plátky“ z vysušeného polienka. Potrebný je aj podpalač, pričom to, aký typ si zvolíte je len na vás. Dostupný je pomerne bohatý sortiment od klasických cez ekologické, no nič nepokazíte ani použitím papiera.

Na rozkúrenie sú najlepšie triesky z mäkkého dreva ihličnatých drevín.

V správnom množstve a poradí

Robert Šalvata upozorňuje, že drevo treba do kozuba alebo do kachľovej pece vkladať aj v správnom množstve. Tak napríklad 3,5 kg suchého dreva zodpovedá približne výkonu 10 až 11 kW, takže do kozuba netreba pridávať viac.

Foto: SHUTTERSTOCK
kozub, krb, drevo, oheň

Navyše, nepostupujte tak, ako väčšina ľudí, ktorí pri zakurovaní do ohniska ako prvé vkladajú podpalač (papier), triesky a na ne potom navrstvia guľatinové polienka. „V tomto prípade začne založený oheň veľmi dymiť, pretože teplota horenia ešte nie je dostatočná. Napriek tomu sa prchavé látky z dreva už začínajú uvoľňovať, no zatiaľ sa nedokážu vznietiť. Tým je energia z dreva nevyužitá. Aby ste z dreva získali maximum, do ohniska dajte najskôr hrubšie polená, na ne o niečo tenšie s tým, že z dvoch vytvoríte akoby písmeno V (priestor na vloženie podpaľača). Potom už len celkom navrch pridáte naštiepané triesky.“ Po zapálení takto uloženej „kopy“ dreva začnú vrchné tenšie kusy ľahko horieť, pričom rýchlo dosiahnu potrebnú teplotu. Len zopár sekúnd môžete pozorovať biely dym, vôbec nie čierny. Drevo odhára zhora nadol ako sviečka. „Tento spôsob zakurovania zabezpečí to, že viete zredukovať emisie, ktoré sa uvoľňujú až o 50 percent. Stačí teda použiť vhodné drevo a správne ho do kachľovej pece alebo kozuba uložiť,“ uzatvára Šalvata.

Zakúrte si bez zbytočného dymu
Video
popol, hnojenie, záhrada, jeseň Čítajte viac Toto sú dôvody, prečo nevyhadzovať popol, ale použiť ho v záhrade: Už naši starí rodičia vedeli, že je to elixír úrodnosti

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #oheň #kozub #palivové drevo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december