Palivové drevo už nie je luxusom? Ceny výrazne klesli a čakacie lehoty sú minimálne. Koľko ušetríte?

Kúrite drevom? Potom si určite každoročne dávate pozor, aby ste ho mali dostatok. V porovnaní s minulou zimnou sezónou tentoraz prekvapivo ušetríte.

19.10.2023 06:00
drevo, kachle, kúrenie, oheň Foto:
Na rozkúrenie sú najlepšie triesky z mäkkého dreva ihličnatých drevín. Ďalej už treba kúriť tvrdým drevom.
debata (2)

Tí, čo drevom kúria pravidelne isto vedia, ktoré je na tento účel najlepšie. Začínajúcim používateľom kotlov na tuhé palivo poradíme, že tvrdé drevo väčšiny listnatých drevín (dub, buk, jaseň, hrab) horí pomalšie, než mäkké drevo ihličnanov (smrek, smrekovec, borovice), ale napríklad aj brezy či lipy. Hoci je cena za kubík tvrdého dreva vyššia, v praxi do kotla prikladáte menej často a vo všeobecnosti vám preto stačí, objednať si menej kubíkov, než v prípade mäkkých drevín. Samozrejme, aj tieto môžete použiť na vykurovanie. Mnohí sa dokonca nadchnú zvyškovými odrezkami z píly za super cenu, no v tomto prípade si treba všetko dobre prepočítať. Vzhľadom na rýchlejšie horenie ich budete potrebovať o niečo viac.

Aké sú možnosti?

Spracovávaním a predajom palivového dreva sa zaoberajú konkrétne firmy. Za príplatok vám ho dovezú prakticky až na dvor. Je len na vás, koľko ste ochotní investovať, lebo cenu ovplyvňuje nielen kvalita, ale aj spôsob spracovania. Je rozdiel, či pôjde o dokonale naštiepané a vysušené polienka, ktorými môžete okamžite kúriť, alebo o metrovice, ktoré bude treba popíliť a naštiepať na správnu veľkosť a nechať preschnúť. Riešením tiež je nachystať si drevo vo vlastnej réžii po zaplatení dohodnutého množstva priamo v lese.

vyvýšený záhon, žena Čítajte viac Najlepší materiál na vyvýšený záhon: Drevo, betón, plast či niečo celkom iné? Na jeseň sa najviac oplatí, postaviť ho

Koľko stojí palivové drevo?

V porovnaní s januárom tohto roka klesla cena palivového dreva o 29 percent. Pre TASR to uviedla Daša Makanová, vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky a dodala, že cena by sa už mala bez výraznejších zmien udržať. Tvrdé listnaté drevo kúpite približne za 70 €/ m3 vrátane DPH, kým začiatkom roka ho štátni lesníci predávali aj za viac ako 100 €/m3 s DPH. Makanová tiež dodala, že palivové drevo v rámci štátneho podniku vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe hodnotnejších sortimentov určených napríklad pre piliarske spracovanie.

To, že ceny dreva oproti skokovému nárastu v rokoch 2021 až 2022 aktuálne výrazne klesli potvrdil aj Milan Ovseník, predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska (ÚRZVNLS). Zdôraznil však, že: „Ceny dreva sa dostali späť na cenovú hladinu 20-ročného priemeru (2000–2020), ktorá ale ohrozuje ekonomické prežitie mnohých drobných obhospodarovateľov lesov.“ Navyše to podľa predsedu únie vyzerá tak, že aktuálne sú domácnosti po napätej situácii spôsobenej chaosom na trhu s energiami v minulom období palivovým drevom dostatočne predzásobené.

Tvrdé drevo menej praská a prská, obsahuje... Foto: SHUTTERSTOCK
drevo, oheň, kúrenie Tvrdé drevo menej praská a prská, obsahuje menej živíc, a tvorí tak menej dechtu v komíne. Pomalšie horí a má lepšiu výhrevnosť.

Mestské lesy Banská Bystrica majú podľa vedúceho odbytu spoločnosti Jaroslava Bacúra oproti rovnakému obdobiu minulého roku cenu listnatého dreva pre obyvateľov okolitých obcí nižšiu o približne 15 percent. Pohybuje sa na úrovni 70 €/m3 bez DPH. „Drevnú hmotu vhodnú na vykurovanie v dĺžkach 4, 5 a 6 m vieme dodať približne do 14 dní,“ dodal Bacúr s tým, že aj ony pociťujú nižší záujem ľudí oproti minulému roku.

Ani štátny podnik Vojenské lesy a majetky (VLM) SR neočakáva výraznú zmenu ceny palivového dreva. „Odvíja sa hlavne od ceny vlákninového dreva pre celulózovo-papierenský priemysel, v ktorom sa situácia stabilizovala,“ dodal vedúci oddelenia obchodu Ján Slúka.

Ideálna vlhkosť dreva na kúrenie je do 20... Foto: SHUTTERSTOCK
drevo, oheň, kúrenie Ideálna vlhkosť dreva na kúrenie je do 20 percent. Najlepšie preschne, ak ho vystavíte účinkom vetra a slnka, ale necháte pod strechou chránené proti dažďu.

Drevu treba dopriať čas

Skôr ako ním začnete kúriť, je dôležité, aby bolo riadne preschnuté. Vlhkosť má totiž výrazný vplyv na výhrevnosť (veľká časť tepla sa spotrebuje na odparenie vody). Vlhké drevo tiež veľmi dymí, tvorí veľa dechtu a málo plameňov. Palivové drevo by malo v ideálnom prípade schnúť 2 až 3 roky uložené tak, aby presychalo z oboch strán, teda nezarovnané s plným plotom či stenou domu. Dôležité je vetrané miesto chránené pred dažďom. Dobré tiež je veľké polená naštiepať na menšie a zabrániť prístupu vlhkosti od zeme.

Ak vás zaujíma, koľko priestorových metrov... Foto: SHUTTERSTOCK
drevo, oheň, kúrenie Ak vás zaujíma, koľko priestorových metrov približne získate z objednaných kubických metrov dreva, použite jednoduchý prepočet, v ktorom počet kubických metrov guľatiny vydeľte koeficientom 0,54.

Nepodceňujte čistenie komína!

Hlavne pri spaľovaní dreva plného živice a dostatočne nevysušeného sa na vnútorných stenách komína tvorí nadmerné množstvo dechtu. Ak ho pravidelne nečistíte, hrozí nebezpečenstvo zapálenia. Pri teplote 1 000 °C môžu prasknúť steny komína a požiar sa tak rozšíri na celý objekt. Starostlivosť o komín nepodceňujte a tiež zvážte investíciu do jeho vyvložkovania nehrdzavejúcim systémom. Okrem bezpečnejšieho komína získate lepší ťah a znížite celkovú spotrebu vykurovacieho paliva. Avšak to, že sa o komín musíte starať je aj vaša zákonná povinnosť.

pálenie, vypalovanie, záhrada, jeseň, Čítajte viac Za pálenie konárov na vlastnej záhrade pokuta až niekoľko tisíc eur? Vydymovanie susedov vás môže vyjsť pekne draho

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vykurovacia sezóna #palivové drevo #čistenie komínov #druhy dreva
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december