Slovenskí pestovatelia patria k jahodárskej špičke. Vďaka jedinečnej metóde na trh dodávajú sladké jahody už v skorej jari

Ešte nedávno boli jahody symbolom začínajúceho sa leta. Slovenskí pestovatelia z obce Bruty ich však zberajú už začiatkom apríla. Vďaka jedinečnej metóde pestovania sú šťavnaté, voňavé, sladké, zdravé a majú viac vitamínu C ako pomaranče alebo citróny.

09.04.2024 12:04
jahody, Beri, farba Foto:
debata

Slahôdky, ako ich nazvali na farme Beri, pestujú miestni farmári trvalo udržateľne a ohľaduplne k životnému prostrediu. Umožňuje im to dômyselný systém celého procesu. „Pri pestovaní šetríme každou kvapkou, keďže voda je v poľnohospodárstve veľmi cenná. Prebytočnú vodu zberáme pomocou drenážneho systému, znova ju prefiltrujeme a odvádzame naspäť k sadeniciam. Skleníky riadi softvér, ktorý má na starosti otváranie a zatváranie okien tak, aby bola zabezpečená stála teplota, vlhkosť a cirkulácia vzduchu. Ak je slnko príliš silné, tieniaca fólia sa automaticky zatiahne, aby sa rastliny nespálili. Rovnako systém kontroluje aj závlahu, recykláciu vody či CO2,“ hovorí Peter Kelemen z farmy Beri.

Vďaka šikovnosti slovenských farmárov môžete chuť leta pocítiť oveľa skôr. Slahôdky zberajú ručne, až keď sú úplne dozreté. Vďaka tomu majú nielen jasnočervenú farbu, ale aj prenikavú vôňu a výbornú chuť.

Jahodové sadenice z poplazov vám ušetria financie
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

Ako spoznať kvalitné jahody?

Odborníci v tom majú jasno. „Všímajte si najmä ich pôvod. Slovenské vám na jazyk prinesú skutočne sladkú chuť. Jahody zo zahraničia do našich obchodov cestujú tisíce kilometrov, preto nie sú až také sladké, aj keď sú červené. Zberajú sa ešte pred ich úplným dozretím. Preto strácajú vitamíny, aj typickú sladkú chuť. Slovenské jahody sú v obchodoch pár hodín po zbere. Kvalitné plody sú jasne červené, bez škvŕn,“ vysvetľuje Kelemen.

Jahody od slovenských pestovateľov sú sladké aj... Foto: Farma Beri
Beri 006 Jahody od slovenských pestovateľov sú sladké aj na jar.

Čo obsahujú jahody?

Podľa expertov na výživu by ste mali do stravy jahody určite zahrnúť. Vďaka množstvu ich ochranných účinkov sa často označujú za malý výživový zázrak.

  • 100 g pomarančovej dužiny má 45 mg vitamínu C.
  • 100 g citrónov má 53 mg vitamínu C.
  • 100 g jahôd má 59 mg vitamínu C, teda viac než spomenuté citrusy. Potrebná denná dávka vitamínu C je 170 mg. Ak si na desiatu doprajete jedno 225-gramové balenie slovenských Slahôdok, porciu céčka máte takmer celú pokrytú.
jahody Čítajte viac Nestihli ste jahody vysadiť v auguste? Kúpte si teraz špeciálne sadenice a nebudete veriť vlastným očiam. Oplatia sa
debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jahody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december