Kedy je cibuľa pripravená na zber? Rastlina vám to sama „povie“. Stačí si všímať túto jednu vec

Podarilo sa vám dopestovať ukážkovú cibuľu? Blahoželáme, prvý krok máte úspešne za sebou. Teraz ju však treba pozberať v ten pravý čas, aby vám uskladnená vydržala čo najdlhšie. Čo to, ale, znamená „v pravý čas“ a ako ho čo najpresnejšie určiť?

21.07.2023 14:00
cibula Foto:
Po zbere cibuľu hneď neuskladňujte, ale nechajte ju poriadne dosušiť. V opačnom prípade riskujete rýchle hnitie.
debata

Nebojte, nie je to žiadna veda. Stačí, keď budete cibuľu na hriadkach pozorne sledovať a všímať si, ako sa jej vňať postupne mení. Zo sviežej zelenej, ktorú ste si určite radi dopriali vo forme chrumkavých cíbikov sa postupne mení na hnednúcu, usychajúcu hmotu, ktorá už nedokáže udržať vzpriamený rast. A to je tá chvíľa. Približne od polovice júla (v závislosti od času sejby) začne vňať postupne poliehať – zalamovať sa niekoľko centimetrov nad cibuľou a „líhať si“ na hriadku. Keď toto spraví približne polovici až dve tretiny rastlín, pustite sa do zberu. A pozor, v júli už cibuľu určite nezalievajte.

Neťahajte ju za vňať

Najjednoduchšie by bolo, chytiť rastlinu za vňať a vytiahnuť ju z pôdy. To však nerobte. Hrozí, že vňať z cibule vytrhnete, alebo si úrodu inak poškodíte. Vezmite si radšej rýľovacie vidly a opatrne ich podoberte.

uhorky_nakladacky Čítajte aj Už nikdy žiadne horké uhorky. Držte sa týchto rád a nemusíte sa báť, rozdeliť s rodinou. Všetkým budú chutiť

Žiadne otĺkanie

Zachytenú pôdu na cibuliach a korienkoch nikdy neoklepávajte, ale rukami opatrne očistite. Všetky otlaky či obité miesta sú náchylné na vznik hniloby, ktorá vám skráti skladovateľnosť a znehodnotí úrodu.

Nepodceňte dosušenie

Po zbere je dôležité, nechať cibuľu dosušiť. Zväčša sa odporúča, uložiť ju na hriadke aspoň na dva či tri dni (v prípade, že neprší, no v aktuálnych horúčavách riskujete doslova jej spálenie. Oveľa lepšie preto urobíte, ak ju nebudete zbytočne vystavovať priamemu slnečnému žiareniu a príliš vysokým teplotám. Pozberanú cibuľu dosúšajte na vzdušnom mieste, napríklad povešanú pod strechou terasy, altánku, záhradnej chatky, či v stodole. Rozložte ju do debničiek, na kartóny, alebo zapleťte do vrkočov a rovnako dajte na vzdušné miesto v tieni.

Ako (ne)vyzerá cibuľa vhodná na zber?
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cibuľa #zber cibule #pravidla zberu cibule #cibula na uskladnenie #ako spoznam ked zberat cibulu
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december