Nenechajte hriadky po cibuli či cesnaku prázdne. Týchto 5 zelenín môžete vysiať ešte do konca júla

Hádam ste si nemysleli, že sa teraz až do jesene budete pozerať na prázdne hriadky po hrachu, šalátoch, reďkovkách, cibuli či cesnaku. Záhradu treba využiť naplno. Tak sa do toho pustite.

26.07.2023 06:00
zelenina, žena Foto:
debata (3)

Kapusta pekinská

Stále ju máte za príliš veľkú exotiku, nevhodnú na naše hriadky? V takom prípade robíte chybu. Jej výbornú chuť a veľmi krátku vegetáciu totiž oceňuje čoraz viac slovenských záhradkárov. Niet sa im čo čudovať, keďže kapusta pekinská obsahuje v porovnaní s našou tradičnou kapustou hlávkovou menej cukrov a vyniká prítomnosťou dôležitej aminokyseliny – lyzínu. Má nízku energetickú hodnotu a je vhodnou zeleninou pri všetkých typoch diét.

Nezabudnite, že kapusta pekinská je zeleninou... Foto: SHUTTERSTOCK
kapusta pekinska Nezabudnite, že kapusta pekinská je zeleninou prvej trate, no skôr, ako maštaľný hnoj, ocení dobre vyzretý kompost.

V našich končinách je v prípade tohto druhu spoľahlivejšia a na pestovanie jednoduchšia júlová sejba na jesenný zber úrody. Ak sa poponáhľate a nájdete si tento víkend čas, ešte to stihnete. Trvá približne mesiac, kým budú rastliny súce na rozsadenie do požadovaného pestovateľského sponu 40 až 50 × 30 až 40 cm. Rozhodne však už od prvých fáz rastu nepodceňte ochranu proti skočkám a kvetárkam -hriadku prekryte bielou netkanou textíliou.

Na júlové vysievanie vám odporúčam odrodu kapusty pekinskej ‘Hilton’. Dobre uzatvorené hlávky dorastajú do hmotnosti 1,5 kg a dajú sa krátko skladovať. Vegetácia trvá od sejby po zber 60 až 65 dní.
zeleninár, Ing. Peter Gajdoštin
skocky Čítajte aj Ako sa účinne zbaviť skočiek? Overený máme tento domáci postrek a v zálohe aj vždy hladných pomocníkov
Takto dopadne zelenina na vašich hriadkach, ak včas nezakročíte proti skočkám
Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cvikla #šalát #júl #okrúhlica #reďkev #čo vysiať v lete #čo vysiať na voľné hriadky #čo pestovať v lete #kapusta pekinská #japonská reďkev #repa červená #repa šalátová #leto v záhrade #leto na hriadkach #letné sejby #letné výsevy #šalát rímsky #šalát hlávkový #zelenina počas leta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december