Komárom nedáte šancu: 9 overených spôsobov účinnej ochrany + recept na spoľahlivý repelent

Hoci sa vo všeobecnosti verí, že komáre priťahuje svetlo, pravda je taká, že zaujímavý je pre ne aj náš telesný pach, prirodzené teplo, ktoré organizmus vylučuje a oxid uhličitý, ktorý vydychujeme. Najmenej atraktívni tak pre komáre budete čerstvo osprchovaní a oblečení vo svetlom, voľnom a dlhom oblečení – aspoň na chvíľu.

08.08.2023 14:00
komár, repelent, muškát Foto:
debata

Ak sa chcete vyhnúť priemyselným chemickým repelentom, existuje množstvo prírodných domácich prostriedkov, ktoré sú prezentované ako účinné proti komárom, no pravdou je, že zväčša fungujú len vo vzájomnej kombinácii viacerých spôsobov ochrany.

zena_voda_zelenina Čítajte aj Chladivá zelenina: Objavte 5 lahodných spôsobov, ako zostať svieži počas letných horúčav
  • Vydymovanie pomocou šalvie: Miska so zapáleným zväzkom listov šalvie, ktoré len jemne dymia je rovnako účinným prostriedkom, ako odpudiť komáre z blízkeho okolia záhradného posedenia.
  • Aromatické rastliny: Často sa v súvislosti s odháňaním komárov spomína aj repelentný účinok aromatických rastlín ako je medovka a mäta či špeciálny druh muškátu (Pelargonium citronellum). O ňom sa dokonca hovorí, že má jednu z najvýraznejších citrónových aróm a kto k nemu raz privonia, okamžite si ho zamiluje. V minulosti sa vraj črepníky s týmto muškátom umiestňovali do okien proti vniknutiu hmyzu do príbytku. Prax však zvyčajne ukazuje, že hlad komárov po krvy je väčší, ako ich strach z týchto rastlín. Nič však nepokazíte, ak ich predsa len strategicky umiestnite v blízkosti balkóna či terasy.
  • Nepoužívajte kvetinové vône: Komáre až magicky priťahujú niektoré parfumy, intenzívne voňajúce telové mlieka a sprchové gély. V lete preto uprednostnite neparfumované kozmetické produkty.
Hoci je to veľakrát ťažké, štípance by ste si... Foto: SHUTTERSTOCK
komáre, štípance Hoci je to veľakrát ťažké, štípance by ste si nemali chytať a už vôbec nie škriabať. Riskujete zanesenie infekcie.
  • Nalákajte ich na vodu: Miska s vodu a niekoľkými kvapkami prostriedku na umývanie riadu, ktorý preruší povrchové napätie kvapaliny a spôsobí utopenie nalákaných komárov, je celkom účinným prostriedkom na ochranu proti štípancom pri posedení pri grile.
  • Nastavte ventilátor: Komáre neznášajú vietor. Ventilátor teda môže (aj vonku) pomôcť udržať ich od vás v bezpečnej vzdialenosti.
  • Esenciálne vonné oleje: Komáre podľa všetkého neznášajú vône ako levanduľa, citrón, škorica, aníz, mäta či eukalyptus. Preto si malé množstvo esenciálneho oleja naneste na zápästia a členky (vopred si otestujte znášanlivosť pokožky). Prírodný esenciálny olej si môžete primiešať aj do telového mlieka, alebo si vyrobiť prírodný repelent proti komárom. Overených receptov nájdete veľa, no nám sa osvedčil recept známej bylinkárky Anny Kopáčovej z Vrbového. Potrebovať naň budete bylinky ako levanduľu, rozmarín, yzop a repík. Celý postup prípravy si môžete pozrite vo videu.
Video
  • Arómolampy: Spomínané esenciálne oleje dobre účinkujú aj pri použití v arómolampe. Okrem repelentu tak získate príjemný doplnok letného posedenia na terase.
  • Zázračná zbraň vitamín B1: Postará sa nielen o krásnu pleť, vlasy, nechty a zdravý nervový systém, ale zmení aj váš telesný pach, takže sa pre komáre stanete menej atraktívnymi. Dobrým zdrojom vitamínu B1 je napríklad lahôdkové droždie, ktoré môžete pridať do zeleninových šalátov či nátierok ako súčasť pravidelného stravovania.
  • Zakrývajte nádoby na zachytávanie dažďovej vody: To, že záhradné jazierka sú najväčším zdrojom komárov nie je celkom pravda, lebo v nich žije množstvo predátorov, ktorí si pochutnávajú na ich larvách. Iné je to však v sudoch na zachytávanie dažďovej vody, ktoré by ste mali v prípade, že v nich voda stojí niekoľko dní bez využitia držať prikryté.
ustipnutie_bodnutie_osa_vcela Čítajte aj Tieto triky vám okamžite uľavia po uštipnutí osou či včelou. Reagovať však treba rýchlo. Záchranári vlani pomáhali pri 611 prípadoch

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #komár #hmyz #komáre #video #ochrana proti komárom #prírodný repelent #domáci repelent
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december