Semená zmiešajte s pieskom
Populárnou voľbou z kategórie dekoratívnej flóry sú solitérne vyše metrové náprstníky červené (Digitalis purpurea, na ilustračnej fotografii). Vzpriamené byliny s trúbkovitými – vo vrcholových strapcoch a takmer kolmo na stonku nasadenými – prevažne tmavoružovými výraznými kvetmi patria do čeľade skorocelovitých z radu hluchavkotvarých. Preferujú prekyprenú humóznu pôdu s nízkym obsahom vápnika, majú stredné nároky na vlahu a ocenia polotieň. Semená vzhľadom na ich subtílnosť radšej zmiešajte s pieskom v záujme rovnomerného pokrytia plochy. Alternatívou je predpestovanie a následná výsadba: na štvorcový meter stačí 7 – 8 rastliniek.
Žltý mak pekne doplní funkie či paprade
Mrazuvzdorné náprstníky založené v septembri stihnú do zimy vytvoriť kompaktné prízemné listové ružice, z ktorých sa v ďalšej sezóne atraktívne vyšvihnú. Pestovateľsky podobnou voľbou, ale farebne z inej časti spektra je žltý mak (Meconopsis cambrica) pekne kombinovateľný s funkiami alebo papraďami.
Lazio odoláva múčnatke, Nobel chladu
Do polovice septembra, v regiónoch s miernejším počasím o dva-tri týždne dlhšie, môžete vysievať vitamínmi a ďalšími prospešnými látkami nadupaný špenát siaty (Spinacia oleracea). K obľúbeným jesenným odrodám patria múčnatke dobre odolávajúca Lazio, chlad nadštandardne znáša Nobel s tmavozeleným olistením. Táto listová zelenina vyznáva vlhšiu zeminu s vysokým podielom biologickej hmoty. Výsev urobte do hĺbky minimálne dva centimetre pri medziriadkových rozostupoch aspoň dvadsať centimetrov.
Čítajte aj Žiadna veľká veda: na jeseň ochránite záhradu pred chorobami i škodcami jednoducho a lacnoŠtvorlístok prináša rezistenciu
Napriek značnému stupňu mrazuvzdornosti nezaškodí ochrana klíčkov špenátu netkanou textíliou, prípadne fóliou. Zber sa začína v novembri a pri otužilých sortách kontinuálne trvá až do apríla. Optimom na zvýšenie rezistencie proti mrazu až k úrovni mínus 12 stupňov Celzia, čo v našich končinách zväčša postačuje, je zachovávanie počtu lístkov do štyroch vrátane.
Počkáte si dva mesiace
Už od najbližších dní a až do konca deviateho mesiaca sa do zeme budú pýtať aj tzv. ázijské šaláty. Výhodné sú potešujúco malými nárokmi na obsah živín v substráte. Do konzumovateľného stavu dorastú približne za dva mesiace. Siahnite po variantoch, ktoré sa dajú čo najčastejšie obstrihávať a zároveň sa vyznačujú uspokojivou odolnosťou proti mrazu. Z orientálnych horčíc sú to napríklad Red Giant a čínska Green in Snow. V tomto smere sa veľmi osvedčila aj japonská zástupkyňa mizuna (Brassica rapa ssp. Japonica) dorastajúca približne do pol metra a vhodná na priamy konzum v šalátoch, ale i podusená.