Stromy, kry a živé ploty potrebujú rez. Ako rezať a čo to spraví s rastlinou?

Výsadba, strihanie a polievanie - všetky tieto činnosti sú v máji pre dreviny veľmi dôležité. Okrem toho odoberáme v tomto čase odrezky a zakoreňujeme ich. To je takisto predpoklad bohatej výsadby, ktorá sa začína predpestovaním v nádobách.

20.05.2022 06:00
rez stromov Foto:
debata

V tomto období záhradkárskeho roka sa snažíme dokončiť výsadbu všetkých druhov krov. Niečo si môžeme nechať aj na leto, no len na také obdobie, keď nebude veľmi horúco a sucho. Rastliny potom treba pravidelne polievať. Pokiaľ sa nám do toho nechce, je lepšie nechať ďalšiu výsadbu až na september. Čerstvo vysadené dreviny – stromy aj kry – výdatne polievame a večer je dobré ešte rosiť listy, aby nevysychali.

plot Čítajte aj Vyberte si správne: drevený plot, živý plot alebo múrik?

Odoberáme odrezky na množenie

Z nových výhonkov vytvorených od polovice do konca leta odoberáme mäkké odrezky. Nesmú byť drevnaté, no mali by byť natoľko pevné, aby sa s nimi dalo manipulovať. Okrem dvoch vrcholových listov odrežeme z odrezka všetky ostatné väčšie listy, aby nedochádzalo k stratám vody. Koncom leta už môžu mať odrezky drevnatú bázu, vtedy ich namočíme do stimulátora rastu. V rozmnožovni budú odrezky zakoreňovať dva až tri týždne. Keď začnú z vrcholových listových pukov pučať nové výhonky, korene sú dobre vytvorené.

Aj krovité bylinky si môžeme vypiplať

Zakorenené odrezky vysadíme jednotlivo do črepníkov s priemerom asi osem centimetrov. Asi o ďalšie dva týždne skrátime nové mladé výhonky na polovicu, čím rastlinu prinútime, aby sa dobre rozkonárovala a získala košatý vzhľad. Týmto spôsobom môžeme množiť mnoho polokríčkov a kríčkov, napríklad hebe, devätorník, slezovec, ale aj krovité bylinky, napríklad paliny a šalvie.

kasia Čítajte aj Krík, čo krásne kvitne a vonia ako škorica. Keď ho správne presádzate

A čo so živými plotmi?

Máj je čas, keď dokončujeme vysádzanie rastlín na živé ploty, ktoré sme predpestovali v nádobách. Keď je horúco a sucho, čerstvo vysadené živé ploty výdatne zalievame. Začneme strihať ploty zo zobu vtáčieho a zemolezu. Striháme ich potom pravidelne raz za mesiac alebo každé dva mesiace až do neskorého leta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Stromy #dreviny #kry #živé ploty #rez stromov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december