Vyberte si správne: drevený plot, živý plot alebo múrik?

Možno inklinujete k drevu, možno skôr k murovanému plotu. Alebo sa vám azda páči zeleň živého plota? Či už tak alebo onak, pred konečným rozhodnutím je dobré zvážiť niekoľko kritérií.

16.05.2022 09:00
plot Foto:
debata

Drevené a drôtené ploty sa stavajú relatívne rýchlo, zaberú minimum miesta, a teda vám neuberú zo záhrady. Drevené ploty vyzerajú vždy pekne, treba však myslieť na to, že potrebujú pravidelnú údržbu. Môžete z nich urobiť aj výrazný dekoratívny prvok záhrady, nielen jej prísne účelové ohraničenie. Pokiaľ zvolíte nízkorozpočtové riešenie s jednoduchými latkami, vzhľad plota môžete zlepšiť popínavými rastlinami.

Živé ploty ochránia aj pred hlukom

Pokiaľ sa vám zo všetkých možností najviac pozdáva živý plot, nemusíte siahnuť iba po monokultúre. Veľmi pekne vyzerá kombinácia rôznych druhov krov, treba len dávať pozor, aby ste vybrali rastliny s podobnými nárokmi, ktoré dokážu rásť v symbióze. Pri živých plotoch sa treba obrniť trpezlivosťou, pretože si treba istý čas počkať, kým narastú a zahustia sa. Vždyzelené rastliny sa postarajú o pekný vzhľad plota aj v zime. Živý plot vás ochráni nielen pred zvedavými pohľadmi, ale aj pred hlukom.

živý plot Čítajte aj Tuja alebo radšej rododendron? Nie každý živý plot ochráni pred hlukom

Poslúžia aj ako opora

Murovaný plot je bez debaty najpevnejšou z možností. Ak je kvalitne postavený, nepotrebuje prakticky žiadnu údržbu. Murovaný plot je síce najdrahší, no práve jeho životnosť a bezúdržbovosť stojí minimálne za úvahu o tejto investícii. Čerstvo postavený murovaný plot je pomerne neestetický, ale časom takpovediac zrastie s prostredím. Vždy ho môžete vylepšiť aj popínavými rastlinami a v malých záhradách sú múry plota výbornou oporou pre špaliere, palmety a kordóny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #plot #živý plot #drevený plot #murovaný plot
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december