Líže vás či vaše deti pes a myslíte si, že je to v poriadku? Známy lekár má na psie sliny jasný názor. Jeho odpoveď mnohých prekvapí

Je súčasťou vaše domácnosti pes? Máte ho za rovnocenného člena rodiny a dovolíte mu takpovediac jesť z rovnakého taniera? Podľa gastroenterológa robíte dobre.

11.12.2023 10:20
dieťa, pes Foto:
debata (6)

Známy gastroenterológ Ladislav Kužela na svojom facebookovom profile zverejnil status o tom, že majitelia psov majú podľa vedcov dokázateľne zvýšenú mikrobiálnu diverzitu, čo je známkou dobrého črevného a celkového zdravia. „Vďaka váľaniu sa v tráve, vyhrabávaniu nečistôt a hre s inými zvieratami, vám domáci maznáčik môže priniesť veľa dobrých baktérií navyše,“ uviedol odborník. Tieto baktérie sa pri pritúlení k psovi prenesú aj na vás, preto vlastníctvo domáceho miláčika súvisí s väčšou bohatosťou a rozmanitosťou črevného mikrobiómu. Lekár zároveň dodáva, že vlastníctvo psa preukázateľne znižuje riziko depresie. „Napríklad jedna štúdia vykonaná na univerzite v Padove zistila, že starší dospelí v opatrovateľských domovoch mali zníženú úroveň depresie, ak im bolo povolené mať psy.“

Foto: Facebook (Nemocnica AGEL Komárno)
Pes / Zlatý retriever /

Spolužitie so psami má množstvo pozitívnych zdravotných účinkov

Kužela tiež vo svojej knihe Zdravie bez liekov vyzdvihuje niekoľké z mnohých štúdií, ktoré sa zaoberali zdravotnými benefitmi spolužitia psov a ľudí.

Napríklad sa ukazuje, že vystavenie človeka zvieraťu v detskom veku pomáha stimulovať imunitný systém. Pri pozorovaní detí žijúcich v blízkosti domácich zvierat sa zistilo, že napríklad riziko vzniku astmy je u nich menšie v porovnaní s deťmi, ktoré vyrastali bez zvierat.

Výskumníkom sa tiež podarilo zo slín psa izolovať kmene Lactobacillus. Tím vedcov z Univerzity v Arizone predpokladá, že mikróby nachádzajúce sa v črevách psov môžu mať probiotický efekt na ľudské telo.

U majiteľov psov sa podľa slov odborníka našlo až 56 rôznych tried baktérií na rozdiel od ľudí, ktorí psov nemali. „Keďže vieme, že čo najrozmanitejšia črevná mikrobiota je rozhodujúca pre naše čo najlepšie črevné zdravie, viac k tomu ani netreba dodávať,“ uzatvára gastroenterológ.

Pes, o ktorého zdravie sa budete správne starať... Foto: Michal Sedláček
jazvečík Pes, o ktorého zdravie sa budete správne starať sa vám okrem bezhraničnej lásky a oddanosti odvďačí aj natrénovaním imunitného systému vašich detí.
farba roka 2024 Peach Fuzz Čítajte viac Milovníci trendov sa dočkali! Toto je Pantone farba roka 2024: V interiéri dominantná, no v záhrade bude šik iná

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #domácnosť #zdravie #pes
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december