Milovníci trendov sa dočkali! Toto je Pantone farba roka 2024: V interiéri dominantná, no v záhrade bude šik iná

Spoločnosť Pantone predstavila farbu roka 2024. Je ňou Peach Fuzz. Jemná broskyňovobéžová, o ktorej milovníci farieb hovoria, že má stelesňovať „našu túžbu starať sa o seba a ostatných“.

09.12.2023 14:00
farba roka 2024 Peach Fuzz Foto:
debata

Podľa Pantone ide o „zamatovo nežný broskyňový odtieň, ktorého všeobjímajúci duch obohacuje myseľ, telo a dušu.“ „V čase nepokojov v mnohých aspektoch života je naša potreba starostlivosti, empatie a súcitu čoraz silnejšia, rovnako ako naše predstavy o pokojnejšej budúcnosti. PANTONE 13–1023 Peach Fuzz je teplý a útulný odtieň zdôrazňujúci túžbu po spolupatričnosti s druhými a pocite útočiska. Pri hľadaní odtieňa, ktorý odráža vrodenú ľudskú túžbu po blízkosti a spojení, sme si vybrali farbu vyžarujúcu teplo a modernú eleganciu, spájajúcu mladistvé s nadčasovým.“ uviedla Leatrice Eisemanová, výkonná riaditeľka Pantone Color Institute vo vyhlásení spoločnosti.

V príspevku na sociálnej sieti, ktorý oznamuje najnovšiu farbu roka spoločnosť ďalej opísala Peach Fuzz ako „srdečnú“, „jemne zmyselnú“, so zámerom „priniesť pocit nežnosti“. Farba by tiež mala komunikovať „posolstvo starostlivosti a zdieľania, komunity a spolupráce.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PANTONE (@pantone)

práca v záhrade, muž, žena, únava, ťažká práca Čítajte viac Maximálny výsledok s minimálnym úsilím: 7 praktických tipov, vďaka ktorým budete mať viac než len nenáročnú záhradu

Záhradníci stavili na celkom iný odtieň

Kým Pantone predstavuje farby, ktoré udávajú trend hlavne v interiérovom dizajne, v beauty sfére a v móde, záhradnícky svet upriamil pozornosť na správu o trendoch v záhradníctve na rok 2024, ktorú prezentovala spoločnosť Garden Media Group. „Veríme, že v zozname záhradných farieb pre rok 2024 budú naďalej vládnuť odtiene zelenej,“ povedala Katie Dubow, prezidentka Garden Media Group a dodala, že top odtieňom by mala byť výrazná, takmer neónová zelená nazývaná cyber lime, ktorá energizuje myseľ a telo. Táto jasná zelená vytvára silné spojenie medzi prírodou a technológiami.

Heuchera ‘Lime marmalade’, tabak krídlatý ‘Lime... Foto: SHUTTERSTOCK
rastliny vo farbe cyber lime Heuchera ‘Lime marmalade’, tabak krídlatý ‘Lime green’, Allium convallarioides, cínia ‘Green envy’.

Napriek výraznosti môže byť limetová zelená zladená s rôznymi ďalšími farbami. Skvelo vyzerá vedľa žiarivej oranžovej a žltej, živú farebnú paletu s ňou tvoria odtiene fuksiovej ružovej aj fialovej. Vynikne vedľa čiernej a dobre sa hodí aj k neutrálnym farbám, ako je biela či hnedá.

Hortenzia ‘Little Lime’ Foto: SHUTTERSTOCK
hortenzia Litte Lime Hortenzia ‘Little Lime’

Začlenenie tejto výraznej zelenej do farebnej schémy záhrady je jednoduché, pretože ide o všestranne využiteľný odtieň. Pekne dopĺňa teplé aj studené farby, dobre funguje ako pozadie aj ústredný motív. Skvelý je tiež na pridanie svetlej farby do tienistého záhona.

Echinacea ‘Green Jewel’ Foto: slovensketrvalky.sk
echinacea green Jewel Echinacea ‘Green Jewel’
+3

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #farba roka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december