Maximálny výsledok s minimálnym úsilím: 7 praktických tipov, vďaka ktorým budete mať viac než len nenáročnú záhradu

To, že bezúdržbová záhrada neexistuje už pochopil azda každý. No existujú spôsoby, ako si môžete prácu zjednodušiť, respektíve si ju zbytočne nekomplikovať.

17.11.2023 14:00
práca v záhrade, muž, žena, únava, ťažká práca Foto:
debata (1)

Poradíme vám, na čo pri plánovaní či prestavbe záhrady myslieť, aby vám jej údržba zabrala minimum času, no pozemok nestratil na kráse.

1. Trávnik musí mať jednoduchý tvar

Vyhnite sa pravým uhlom, ktoré sa veľmi ťažko kosia. Ideálny tvar je oblý. Stromy a kry vysadené kde-tu na ploche trávnika ho opticky zmenšujú a navyše vám výrazne sťažia prácu pri kosení. Ani lavičky a veľké nádoby s rastlinami nepatria priamo na trávnik. Umiestnite ich radšej na spevnené plochy po jeho obvode. Cibuľoviny v trávniku sú krásne, no po odkvitnutí by ste až do zatiahnutia listov nemali kosiť. Saďte ich preto len na okraj, kde vám nebudú brániť v údržbe zostávajúcej plochy.

trávnik, kosačka, kosenie, jeseň, Čítajte viac Môžete stále kosiť trávnik? Dajte na rady Martina Čurdu, vysporiadajte sa s teplou jeseňou a pomôžte tráve prezimovať

2. Vyhnite sa zbytočným miestam, s ktorými si kosačka neporadí

Napríklad bezprostredné okolie kmeňov stromov, priestor pod veľkými krami alebo pozdĺž múrov. Vytvorte medzi nimi a trávnikom voľný priestor.** Aby ste sa vyhli zastrihávaniu okrajov, zabudujte obruby záhonov mierne pod úrovňou trávnika.** S kosačkou po nich pohodlne prejdete a trávnik pokosíte až celkom pri okraji.

3. Tráva na malé plochy nepatrí

Do predzáhradky je na zjednodušenie údržby vhodnejšie použiť nastielaciu kôru alebo štrk a vysadiť zakrpatené ihličnanmi, prípadne nenáročné trvalky. Bez trávnika môže byť pekná aj malá mestská záhrada, ktorá síce tiež vyžaduje starostlivosť, ale určite výrazne menšiu, ako s potrebou pravidelného kosenia.

4. Burinu zastaví nástielka

Aby ste minimalizovali potrebu pletia buriny, záhony nasteľte organickou nástielkou. Vrstva musí byť dostatočne hrubá, aspoň 15 cm, aby splnila účel.

Foto: SHUTTERSTOCK
práca v záhrade, muž, nástieľka

5. Cestičky a chodníky budujte dôsledne

Zaujímavé dlažobné kocky uložené do rôznych zoskupení či nášľapné kamene nepravidelného tvaru pôsobia efektne. Menej príjemné je však neskoršie čistenie škár od prerastajúcej buriny. Ak trváte na dlažbe či kameňoch, nepodceňte odburinenie a pod budúci chodník natiahnite pevnú čiernu fóliu.

6. Zavlažovací systém nie je snobský

Na trhu je dnes pestrá ponuka rôznych zariadení. Tie vám po odbornej inštalácii a možno na prvý pohľad vyššej vstupnej investícii ušetria nielen prácu a s ňou spojený čas, ale vďaka pravidelnej, rovnomernej a presne dávkovanej závlahe aj vrátia vložené a neskôr ušetria ďalšie financie.

zelenina, ovocie, zber, jeseň, záhrada, rodina Čítajte viac Pripomíname 5 dôležitých úloh, ktoré treba stihnúť do konca novembra: Upracte hriadky, aby ste sa mohli venovať pôde

7. Voľte stromy, ktoré vyžadujú minimum zásahov

V záhrade nenáročnej na čas sa musíte vzdať prísne tvarovaných ihličnatých, vždyzelených drevín a živých plotov. Dovolené nie sú ani ovocné steny a iné, pestovateľsky náročné tvary ovocín. Siahnite radšej po pomaly rastúcich drevinách. Ideálna voľba sú čarovníky. Ak túžite po ovocnej úrode, pestujte klasické tvary na pomaly rastúcich podpníkoch alebo kry drobného ovocia.

drobné ovocie, maliny, čučoriedky, jahody, bobuľoviny Čítajte viac Toto ovocie musíte mať: Malina do kvetináča, čučoriedka s plodmi veľkými ako čerešne, černica bez tŕňov a arónia na balkón
Nemáte na záhradu veľa času, alebo v nej chcete skôr odpočívať než muklovať? Potom sa rozhodne vyhnite týmto 7 veciam:
Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #architektúra #trávnik #predzáhradka #plánovanie záhrady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december