Toto ovocie musíte mať: Malina do kvetináča, čučoriedka s plodmi veľkými ako čerešne, černica bez tŕňov a arónia na balkón

Čerstvé, chutné ovocie plné vitamínov môžete mať na dosah ruky od jari až do jesene. Nie je totiž nič jednoduchšie, ako pestovať bobuľoviny. Pokojne v klasickej záhrade, na minipozemku v satelitnej zástavbe, na balkóne aj strešnej terase.

08.11.2023 06:00
drobné ovocie, maliny, čučoriedky, jahody,... Foto:
debata

Pre drobné ovocie neexistujú, pokiaľ ide o miesto pestovania prakticky žiadne limity. Stačí mu naozaj málo, aby každoročne dosahovalo skvelé úrody. Výber druhov a následne odrôd je pritom taký bohatý, že na základe svojich vizuálnych aj chuťových preferencií si vyberie naozaj každý − aj najnáročnejší pestovateľ.

O tom, že bobuľoviny môžete pestovať vo forme živého plota, že z černíc využijete aj liečivé listy, že čučoriedky sa dajú zberať od júna do októbra a malinám sa skvelo darí na balkóne vás presvedčí Jozef AngyalAgrocentra Topoľníky. Toto je jeho výber tých najlepších bobuľovín.

Arónia: Jedlá náhrada bežného živého plota

Plody tejto, na pôdu aj pestovateľské podmienky absolútne nenáročnej ovociny obsahujú veľké množstvo fyziologicky cenných látok ako sú bioflavonoidy, vitamíny, železo a tiež najviac antioxidantov z, u nás pestovaných druhov ovocia. Čo však aróniu robí skutočné výnimočnou, je množstvom jódu. Už jeden deciliter šťavy pokryje odporúčanú dennú dávku tohto prvku pre dospelého človeka. Dá sa pestovať ako solitérny ker, voľne rastúci živý plot či ako deliaca zeleň. Nevyžaduje žiadnu ochranu a len minimálny rez.

Arónia čiernoplodá ‘Viking’ Foto: agrocentrum.sk
arónia čiernoplodá Viking Arónia čiernoplodá ‘Viking’
arónia čiernoplodá Čítajte viac Dôležité ovocie pri problémoch so štítnou žľazou, únave, tehotenstve, dojčení. Začnite deň s pohárikom šťavy a budete fit
Arónia ‘Brilliant’ Foto: agrocentrum.sk
arónia Brilliant Arónia ‘Brilliant’

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drobné ovocie #bobuľoviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december