Pripomíname 5 dôležitých úloh, ktoré treba stihnúť do konca novembra: Upracte hriadky, aby ste sa mohli venovať pôde

Kým prídu naozaj pravé zimné mrazy a hriadky zapadnú snehom, treba ich dôkladne vyčistiť od všetkých pozberových zvyškov rastlín. Tie totiž môžu byť zdrojom nákazy do ďalšej sezóny a zimným útočiskom pre škodce.

13.11.2023 06:00
zelenina, ovocie, zber, jeseň, záhrada, rodina Foto:
debata

Zároveň platí, že čím dôkladnejšie si na jeseň záhradu upracete, tým ľahšie sa vám bude na jar začínať.

1. So zberom už nečakajte

Obávate sa príchodu mrazov a na hriadkach stále máte zeleninu z augustových a septembrových výsevov? Šalát ľadový, hlávkový, v chladnejších oblastiach aj listový, reďkovku, špenát, okrúhlicu, endíviu, valeriánku poľnú, japonskú reďkev či pór zimný na noc prikryte bielou netkanou textíliou alebo prenosným fóliovým krytom. V novembri však už so zberom príliš nečakajte. Textília pomôže len kým teploty neklesnú pod nulu. Čím bude koniec novembra bližšie, tým treba rýchlejšie spomínané druhy spotrebúvať. Napríklad reďkovku, okrúhlicu, japonskú reďkev, ale aj pór môžete založiť do debničiek s vlhkým substrátom, kde zopár týždňov vydržia.

Ako na to si môžete pozrieť v tomto videu.
Video

2. Vydržia aj mráz

Hoci mrazuvzdorná zelenina, ako napríklad čierny koreň a paštrnák, vydrží silnejšie mrazy aj bez zimnej ochrany, nástielka z lístia a čečiny zaručí, že pôda okolo nej celkom nezamrzne a vy ju tak budete môcť pohodlne zberať aj pri dlhšie trvajúcich mrazoch. Ak si môžete dovoliť, nechať niektorú zeleninu na hriadke (nebude vám prekážať napríklad pri oraní pozemku), problém so zimovaním vonku nebude mať ani kel kučeravý, hlávkový, ružičkový. Tieto druhy dokonca po premrznutí ešte získajú aj príjemnú sladkastú chuť.

kel kučeravý, zima Čítajte viac Týchto 10 zelenín sa počas zimy nebojte nechať na hriadkach: Odolajú mrazom a záhrada je pre ne tou najlepšou pivnicou

3. S cesnakom na hriadky

Pri jesennom sadení by mal cesnak do zimy zakoreniť, no následne by už nemal vyrásť ani centimeter nad povrch pôdy. Preto prihliadajte na vašu pestovateľskú oblasť a aktuálny vývoj počasia. Čas máte teoreticky až do príchodu prvých mrazov, kým pôda začne zamŕzať, no aktuálne sú problémom výdatné dažde. Ako dlho teda čakať? Môžete počítať s tým, že pôda ešte preschne? Alebo sa pustiť do sadenia? My sme si povedali, že v polovici novembra je už čas tak akurát a pustili sme sa do vysádzania podľa rád skúseného pestovateľa Ladislav Krošláka. Dôležité informácie sme aj pre vás spísali do článku: Všetko o sadení jesenného cesnaku: Informácie z prvej ruky od skúseného pestovateľa zaručia skvelú úrodu aj začiatočníkom.

Cesnak saďte do vyhĺbenej ryhy podučím smerom... Foto: SHUTTERSTOCK
cesnak, sadenie Cesnak saďte do vyhĺbenej ryhy podučím smerom dole.

4. Postarajte sa o jesenné výsevy

Už od septembra bola aktuálna sejba šalátu hlávkového na prezimovanie, v októbri aj šalotky a v novembri môžete pridať mrkvu, petržlen či paštrnák. Áno, aj takto neskoro sa ešte oplatí vysiať niektoré zeleniny.

  • Druhy, čo prezimujú v štádiu semien, ako petržlen koreňový aj vňaťový, mrkva, paštrnák, cesnak alebo čierny koreň, nepotrebujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Dôležité je len si správne označiť hriadky s výsevmi, aby ste na jar mali všetko pod kontrolou.
  • Zeleninu, ktorá do príchodu prvých mrazov vyrastie mierne nad povrch pôdy, ako cibuľa, špenát či šalát, treba pred holomrazmi chrániť textíliou alebo vrstvou opadaného lístia a čečiny.
mrkva Čítajte viac Takto sa nám vždy podarí dopestovať výstavný petržlen a mrkvu: Spoľahlivo klíčia, rovnomerne rastú a máme ich skôr, než susedia

5. Pripravte si rebarboru na rýchlenie

Ak sa na jar neviete dočkať kyslastých stopiek, môžete si túto chutnú zeleninu už teraz pripraviť na rýchlenie v pivnici. Na tento účel sú najvhodnejšie mohutnejšie a staršie rastliny, aspoň troj- až štvorročné. Hneď, ako im odumrú listy, časť koreňov vykopte aj s mohutnejším koreňovým balom. Vložte ich do debničky a dajte do stodoly, altánku, alebo na iné miesto, ktoré je chránené pred dažďom, ale premŕza. Mráz podporí pučanie rebarbory. Takto ju nechajte až do januára, kedy začnete s rýchlením, no dbajte na to, aby korene nevyschli. Začiatkom januára potom rebarboru preneste do tmavej pivnice alebo do inej miestnosti s teplotou 10 až 14 °C. Koreňový bal udržiavajte vlhký. Postupne vám začnú vyrastať chutné stopky.

Rebarbora je mohutná rastlina, preto na jej... Foto: SHUTTERSTOCK
rebarbora Rebarbora je mohutná rastlina, preto na jej pestovanie počítajte s priestorom aspoň 100 x 150 cm.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #zeleninová záhrada #jesenné vysievanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december