Týchto 10 zelenín sa počas zimy nebojte nechať na hriadkach: Odolajú mrazom a záhrada je pre ne tou najlepšou pivnicou

Nemáte vhodné skladovacie podmienky s dostatočnou kapacitou? Možno vám pomôže informácia, ktoré zeleninové druhy dopestované v tejto sezóne nemusíte z hriadok pred mrazmi zberať.

03.11.2023 14:00
kel kučeravý, zima Foto:
debata

Nechajte ich aj naďalej v záhrade a berte podľa potreby. Dostanete chuť na pórovú polievku? Žiadny problém. V polovici decembra vyjdete do záhrady a jednoducho si krásny zdravý pór vyrýľujete. Samozrejme, komplikáciou môže byť trvalo zamrznutá pôda, prípadne bohatá nádielka snehu, no povedzme si úprimne, aká je pravdepodobnosť, že sa ozaj počas celej zimy nevyskytne ani jediný slnečný deň, počas ktorého pôda v záhrade aspoň na pár hodín nepovolí? Minimálne južnejšie oblasti Slovenska sa na zimný zber otužilej zeleniny môžu bez problémov spoľahnúť.

Trikrát iný kel

Kely sú odolnou zimnou klasikou. Ak napríklad úrodu kelu ružičkového nestihnete spracovať do príchodu zimy, bez obáv môžete rastliny nechať na hriadke. Znesú mráz až do –17 °C. Guľaté ružičky dokonca po miernom premrznutí získajú ešte lepšiu chuť. Skvelé je, že ak sú menšie a čerstvé, stačí ich pred konzumáciou zaliať horúcou vodou alebo krátko podusiť v pare. Zachovajú si tak všetky vitamíny a iné, telu prospešné látky.

V zime majú ružičky kelu oveľa lepšiu chuť.... Foto: SHUTTERSTOCK
kel ružičkový, zima V zime majú ružičky kelu oveľa lepšiu chuť. Škrob sa v nich totiž mení na cukry.
kel ružičkový Čítajte viac Pomáha proti únave, stresu a predchádza vzniku nádorov. Stačí jeden trik a túto superpotravinu máte na celú zimu

Podobne otužilý je aj kel kučeravý, dokonca sa niekedy označuje ako kučeravá zimná kapusta. Jeho výhodou je postupný zber listov odspodu rastliny smerom k vrcholu. I keď rastlina pri silnejšom a dlhšie trvajúcom mraze namrzne, listy môžete aj naďalej využívať. Stačí, ak so zberom počkáte, kým mráz pominie, a kel namrznutie takzvane vydýcha. Aj tu platí, že mierny mráz podporí jeho príjemnú sladkastú chuť. Listy sa dajú spracúvať podobne ako špenát, no výborné sú aj na prípravu zeleninových čipsov.

Nutrične najcennejšie sú mladé listy kelu... Foto: SHUTTERSTOCK
kel kučeravý Nutrične najcennejšie sú mladé listy kelu kučeravého, ešte mäkké a s vysokým obsahom vitamínu C.

Rovnako otužilý, no o niečo menej pestovaný je kel hlávkový. Možno preto, že sa nedá využiť na mliečne kvasenie, ako jeho príbuzná kapusta hlávková a jeho využitie v kuchyni je trochu obmedzené. Napriek tomu aspoň zopár rastlín na záhradu patrí a neskoré odrody (napríklad ‘Arkta’) dokonca môžete vysadiť ešte aj v jeseni. Vo voľnej pôde prezimujú a na jar budete zberať čerstvú úrodu. Mrazuvzdorné by mali byť až do –15 °C, no v tomto prípade je dobré rastliny zo všetkých strán prihrnúť pôdou, aby ich nevyvrátil ťažký sneh.

Lahodný pór

Mrazivému zimnému počasiu bez problémov odolá aj pór zimný (napríklad odrody ‘Titus’ a ‘Elefant). Botanicky ide o mrazuvzdornú dvojročnú rastlinu, teda sa nemusíte báť, nechať ju na hriadke. Pór ďalej porastie aj na jar budúceho roka, pričom bude dorastať a mohutnieť. Stvoly zimných odrôd sú kratšie ako letných, preto na prihŕňanie pôdou (bielenie) nereagujú tak výrazne, ale sú o to hrubšie.

Aby pôda na hriadke hneď nepremrzla, praktické... Foto: SHUTTERSTOCK
pór, zima Aby pôda na hriadke hneď nepremrzla, praktické je, nastlať ju okolo póru, ale aj iných druhov zimujúcich vonku lístím a čečinou.
pór Čítajte aj Zastavte inváziu, ochráňte pór − mínerka sa prebúdza. Rýchlo spravte toto opatrenie a máte po probléme

Koreňová zelenina

V prípade, že nemáte na pozemku výrazné problémy s výskytom hlodavcov, prezimovať na hriadkach môžete aj niektoré druhy koreňovej zeleniny. Z tejto skupiny je dostatočne mrazuvzdorný paštrnák, pri ktorom sa naozaj netreba obávať poškodenia ani v chladnejších lokalitách. Ak teda nemáte miesto alebo pivnicu vhodnú na zimné uskladnenie koreňovej zeleniny, nechajte úrodu radšej na hriadke a zberajte postupne podľa potreby. V prípade holomrazov sa odporúča prekrytie porastu netkanou textíliou.

paštrnák Čítajte viac Zlepší trávenie, upraví krvný obeh, je sladší než mrkva, zimu prečká na hriadke a s prehľadom nahradí náročný petržlen

Na kvalitnej hlinito-piesočnatej pôde sa vám bez ujmy podarí prezimovať aj koreňový petržlen. Jeho príbuzný petržlen vňaťový je tiež skvelým adeptom na zimné pestovanie a celoročné nepretržité využívanie.

mrkva Čítajte viac Takto sa nám vždy podarí dopestovať výstavný petržlen a mrkvu: Spoľahlivo klíčia, rovnomerne rastú a máme ich skôr, než susedia

V teplejších oblastiach je možné na hriadkach prezimovať aj neskoré odrody mrkvy, no vyžaduje to istú ochranu vhodnou nástielkou. V prípade miernej zimy takto mrkva bez ujmy vydrží na postupný zber priamo z hriadky.

Vňať zrežte jeden až dva centimetre nad koreňom. Foto: SHUTTERSTOCK
mrkva, zazimovanie (1) Vňať zrežte jeden až dva centimetre nad koreňom.
Následne mrkvu prikryte hrubšou vrstvou slamy... Foto: SHUTTERSTOCK
mrkva, zazimovanie (2) Následne mrkvu prikryte hrubšou vrstvou slamy alebo opadaného lístia a nakoniec aj hrubšou netkanou textíliou alebo viacerými vrstvami tenšej.

Cibuľa zimná

Rastlina je mrazuvzdorná, takže listy sú zelené počas celého roka a vhodné na konzumáciu. Vykopať si však môžete podzemné cibuľky a využívať ich rovnako, ako cibuľu kuchynskú. Majú jemnejšiu chuť. Cíby sú chrumkavé, krehké a šťavnaté.

cibuľa zimná Čítajte viac Túto cibuľu neskolí mráz a vyhrabete ju aj spod snehu: Doprajte si čerstvé cíbiky v treskúcej zime a počas leta skrášlite záhon

Mangold

Aj táto skvelá náhrada špenátu môže zimu prečkať na hriadke. Listy udržíte pri živote nakopcovaním rastliny a prekrytím netkanou textíliou až do príchodu silnejších mrazov. Potom už tlaku zimy neodolajú – mráz ich spáli, ale srdiečko rastliny zostane chránené a na jar mangold s prvými lúčmi hrejivého slnka veľmi rýchlo (už v marci) opäť vypučí.

Mangold nie je úplne mrazuvzdorný, ale srdiečko... Foto: SHUTTERSTOCK
mangold, zima Mangold nie je úplne mrazuvzdorný, ale srdiečko rastliny zostane schopné rastu aj po odumretí listov.
Ak si v chladnejších oblastiach nemôžete dovoliť nechať mrkvu na hriadke, alebo ak nemáte ideálnu pivnicu pre koreňovú zeleninu, môžete cviklu, zeler, petržlen, a ďalšie jej druhy uchovať takto:
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kel #mrkva #petržlen #mangold #paštrnák #cibuľa zimná #prezimujúca zelenina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december