Takto sa nám vždy podarí dopestovať výstavný petržlen a mrkvu: Spoľahlivo klíčia, rovnomerne rastú a máme ich skôr, než susedia

Málokto o tejto možnosti vie, no ak raz skúsite neskorú sejbu koreňovej zeleniny, stane sa vašou každoročnou samozrejmosťou.

02.11.2023 06:00
mrkva Foto:
debata

Jesenné vysievanie mrkvy, petržlenu či paštrnáka je skvelý spôsob, ako si na jar zabezpečiť naozaj skorú a kvalitnú úrodu. Nejde pritom o žiadny prevratný objav. Tento postup vychádza z prírodných zákonitostí. Podľa zeleninára Ing. Petra Gajdoština príroda „nevysieva“ na jar, ale na práve na jeseň. „Mrkva aj petržlen sú dvojročné rastliny. V prvom roku vytvoria zásobný orgán, ktorý je pre nás konzumnou časťou. Ak by ste ho však nechali na hriadke prezimovať, v druhom roku by rastlina vytvorili kvety. Koncom leta a na jeseň by v súkvetiach dozreli semená, vypadli na pôdu a takto prečkali zimu. Na jar v treťom roku by vyklíčili a životný cyklus rastliny by sa zopakoval,“ vysvetľuje odborník. So sejbou sa pritom netreba príliš ponáhľať. Aktuálna jeseň je zatiaľ pomerne teplá, a keďže semená nesmú do zimy vyklíčiť, pokojne môžete počkať až tesne do príchodu silnejších mrazov, ktoré už obmedzia prácu s pôdou. Niektoré roky bol priebeh počasia taký, že sa mrkva a petržlen bez problémov dali vysiať ešte aj v decembri.

V druhom roku pestovania dozrievajú koncom leta... Foto: SHUTTERSTOCK
mrkva, kvet, semená V druhom roku pestovania dozrievajú koncom leta a na jeseň v súkvetiach (okolíkoch) mrkvy semená.

Ak môžete, splňte toto

Dobré je, ak bude chránená pred studeným zimným vetrom. Napríklad od severu stenou skleníka. Zároveň by mohla byť orientovaná na juh alebo juhovýchod. Odburiňte ju, zrýľujte a kvalitne prekyprite spoločne s pridaním dobre vyzretého kompostu. Povrch urovnajte hrabľami a nechajte pár dní uľahnúť.

Ak máte hlinito-piesočnatú pôdu, ktorá sa na jar rýchlejšie prehreje, bohatej úrody sa dočkáte už koncom mája. Je to o 1 až 2 týždne skôr v porovnaní s jarnou sejbou.
cesnak, sadenie Čítajte aj Všetko o sadení jesenného cesnaku: Informácie z prvej ruky od skúseného pestovateľa zaručia skvelú úrodu aj začiatočníkom

Vhodné druhy na sejbu v jeseni

Siať môžete mrkvu, petržlen, paštrnák, čierny koreň, ale napríklad aj zeler listový. Dôležité je, aby ste vyberali len skoré odrody a myslite aj na to, že percento nevyklíčených semien bude vyššie ako pri jarnej sejbe. Na osive sa preto nevypláca šetriť. Semená by mali mať čo možno najvyššiu klíčivosť. Kúpte radšej viac a vysievajte hustejšie.

Pri zlom načasovaní sejby sa môže stať, že mrkva na jar vybehne do kvetu.
paštrnák Čítajte viac Zlepší trávenie, upraví krvný obeh, je sladší než mrkva, zimu prečká na hriadke a s prehľadom nahradí náročný petržlen

Dobré rady, ako postupovať

  • Ideálna vzdialenosť riadkov pri jesennej sejbe koreňovej zeleniny je 25 až 30 cm.
  • Osivo vysievajte do hĺbky približne 3 cm.
  • Po zahrnutí pôdou riadky zavalcujte alebo utlačte doskou.
  • Nezabudnite si miesta výsevov označiť.

Na jar po preschnutí pôdy medziriadky opatrne prekyprite. Po vzídení rastlinky jednoťte na vzdialenosť asi 2,5 cm. Ak chcete zber urýchliť, dobrým pomocníkom je fóliový tunel alebo biela netkaná textília.

‘Cascade F1’ je výnosný, sladký hybrid s...
Petržlen ‘Konika’ má kratší koreň (12 až 15...
+3Mrkva ‘Marion F1’ je skorá hybridná karotka...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #mrkva #petržlen #koreňová zelenina #vysievanie zeleniny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december